Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28603376
   « Vissza

Kétezer áldozatra emlékeztek

 « Cikkek és hírek 
2017. október 19.
 

    A ZSIDÓ POLGÁRSÁG EMLÉKE A KERTVÁROSBAN – ez volt a témája a négyórás nyári túrának. Teli busszal jártuk be a helyszíneket dr. Goldberger Tamás vezetésével, aki kutatta és Szilánk(-ok) című könyvében, valamint Szilánkok nevű facebook oldalán feldolgozta a 16. kerület elődközségeiben élt zsidók személyes történeteit, a híres színésznőn és a Barcelona focistán át a községeket felvirágoztató iparosokig, kereskedőkig.
    A túrán megemlékeztünk arról a mintegy 2000 ártatlan zsidó emberről, akiket a lakók szeme láttára hajtottak át a községeken 1944. június 30-án. Ez a népesség 5%-a volt, vagyis minden 20. polgár. A koncentrációs táborokból kevesen tértek vissza.

  Egy hét. Hét nap. Mindössze 168 óra. Ennyi időre lett volna szüksége Árpádföld, Cinkota,  Mátyásföld, Rákosszentmihály és Sashalom gettóházakba összezsúfolt zsidóságának. Ugyanis Horthy Miklós kormányzó külföldi nyomásra 1944. július 7-én bejelentette döntését a zsidók deportálásának leállításáról. De a vidéki lakosságnak ez már késő volt…
    A túrán három helyen szálltunk ki a buszból: a rákosszentmihályi Hősök terén, ahol az író hosszabban mesélt, hiszen ez volt a legnagyobb település, a legtöbb izraelitával. A több mint negyven fős csoport meglátogatta Mátyásföldön a Kertvárosi Helytörténeti Gyűjteményt, ahol az alkalomra kis kiállítást készítettek a munkatársak.

    Néhányan megosztották saját családi történetüket, például a dédszülőkről, akik 1944 nyarán nem költöztek be a biztonságosabb fővárosba, mondván: ki eteti akkor a csirkéket?! Másnap elhurcolták őket, sosem tértek vissza. Goldberger Tamás apósa gyerekként Sashalmon vészelte át a nehéz időket. Erdélyi menekültnek adták ki magukat, és – a sors furcsa fintoraként – beköltöztették őket egy elhurcolt zsidó család otthonába.

    A túra az 50-es években bezárt szentmihályi temető izraelita részénél ért véget, ahol többen keresték rokonaik sírjait. Pár résztvevő felvetette: van-e a helyi holokauszt áldozatoknak emlékműve vagy emléktáblája a kerületben. Valaha volt, eltűnt, jelenleg nincs.

kepfile

A túrát Goldberger Tamás, a Szilánk(-ok) című könyv szerzője vezette

     A túrára túljelentkezés volt, ezért november 12-én új tematikával ismételjük (lásd: Kertvárosi Időutazások cikkben). A Szilánk(-ok) című kötet a Kertvárosi Helytörténeti Füzetek 41. száma, 1600 Ft-ért megvásárolható a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központban (Veres Péter út 157., 630-3435), a sashalmi és a rákosszentmihályi FSZEK könyvtárban, az Erzsébetligeti Színház pénztárában és a Polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán.
                                                                                                                                        Benedek Ágnes

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez