Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28600790
   « Vissza

Aszályos aratás Cinkotán

 « Cikkek és hírek 
2017. július 19.
 

kepfile

Telt, dús tritikálé kalászok a Nagytarcsai út temető felőli oldalán – mintha 30 aranykoronás békési földeken járnánk

      54 hektárról 110 tonnányi repce került a Cinkotai Földművelő Szövetkezet magtárába. Most a tritikálét aratják; figyelve, hogy mikor éri el a búza a 12-14%-os nedvesség tartalmat, mert míg a kukoricának nagyon kellene az eső, a kenyérgabonánál komoly minőségromlást okozhat egy esetleges csapadék.
      – A 2017-es év első negyedéve nem tűnt ilyen száraznak, ám a március második felében kezdődő és a mai napig tartó csapadék hiány olyan mértékűre tehető, hogy most már azt mondhatjuk: négyzetméterenként 20 centinyi víz hiányzik – összegezte az aratási tapasztalatokat Szlaukó György, a szövetkezet elnöke. – A júniusi eső olyan minimális volt, kb. 10 mm, hogy ez a kukoricán nem segített sokat. Számottevő eső kellene. A kukoricáink folyamatosan a csapadékhiány tüneteit mutatják. Reméljük a csapadékosabb időjárást.
     – Mit eredményezne, ha agrotechnológiailag a legoptimálisabb mennyiségű és összetételű műtrágyát kapnák a közismerten kis aranykorona értékű cinkotai és nagytarcsai földek?
     – A CFSZ területein folyamatosan végzünk kísérleteket a tápanyag gazdálkodás gazdaságosságát kutatva. Az elmúlt évek tapasztalatai bebizonyították, hogy a földek gyenge minősége és sekély termőrétege miatt a bele rakott többlet műtrágyát nem az elvárt mértékben viszonozzák a termésátlagok. Idén például az M0-ás nagytarcsai oldalán fekvő repcetáblánkat teszteltük. Jellemző az, hogy a belerakott műtrágya és többletmunka összege megegyezik a kivett többlettermés összegével.. Így a tapasztalatok azt mutatják, hogy nem gazdaságos többlet tápanyagot kijuttatni a növényeknek, hiszen ez nem csökkenti a veszteségeket, csak még nagyobb pénzügyi kockázatot jelent.
     – Az ismert termőhelyi adottságok mellett melyik növény az, amely eddig a legjobban viselte az időjárást?
    – Az aratást a tritikáléval, illetve a búzával folytatjuk, majd ezt követi a tavaszi árpa. Az eddigi adatok szerint az elmúlt évekhez hasonlóan a tritikálé növényünk viselte a legjobban a szélsőséges klíma okozta károkat.
     – Mennyire tükrözik a felvásárlási árak, hogy a termés mennyiségét tekintve 2016-hoz képest az idei csak átlagos év lesz?
  – A magyarországi felvásárlási árakat nagyban befolyásolja a környező országok (Románia, Ukrajna, Lengyelország) és a többi európai ország termésátlagai is. Ebből következik, hogy hiába nálunk rossz a termés, ha a szomszédos országokban viszont megfelelő; akkor az árak emelkedésére nem lehet számítani. Előre láthatólag idén is ilyen helyzet alakulhat ki. -izs-or



 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez