Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28597976
   « Vissza

Reformátorok tere – a XVI. kerületben épül az ország legnagyobb szoborcsoportja

 « Cikkek és hírek 
2017. július 19.
 

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság munkájának segítéséért felelős miniszteri biztos, Szatmáry Kristóf, a XVI. és a XIV. kerület országgyűlési képviselője és Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere közösen tette le a Reformátorok terének alapkövét. A Kárpát-medencében egyedülálló emlékművet októberben, a reformáció emlékéve állami rendezvénysorozat részeként avatják fel.

kepfile

A Reformátorok tere ünnepélyes alapkőletétele: Hafenscher Károly miniszteri biztos, Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő

    Budapest új jelképe lehet a XVI. kerületben megvalósuló Reformátorok tere, melynek ünnepélyes alapkő-letételére július 4-én került sor. A Homokdomb utca – Sashalom utca – Milán utca – Rákóczi út által határolt területen, a Budapest-Rákosszentmihály-Sashalmi Református Egyházközség közvetlen szomszédságában, a református templom kertje mögötti terület rendezése az önkormányzat régi terve volt, ez találkozott a XVI. és XIV. kerület országgyűlési képviselőjének javaslatával. Szatmáry Kristóf tavaly kezdeményezte A reformáció 500. évfordulójának méltó megünnepléséért Alapítvány létrehozását, amelynek kiemelt célja az volt, hogy olyan köztéri emlékművet hozzanak létre, mely méltó emléket állít az 1517. október 31-én útjára indított, világtörténelmi, de a magyar kultúra számára is kiemelt fontossággal bíró eseménynek. 

    A 12 ezer négyzetméteres téren áll majd Magyarország legnagyobb szoborcsoportja, amelyet R. Törley Mária szobrászművész készít, valamint egy 17 méter magas kilátó és egy kávézó is helyet kap a 336,5 millió forintból megvalósuló Reformátorok terén. Az emlékművet Luther Márton és Kálvin János mellett Bocskai István erdélyi fejedelem alakja képezi; utóbbi, mint a reformációért, vallásszabadság megteremtéséért legtöbbet tevő magyar államférfi. A tér fő látványossága mind művészi koncepciójában, mind méretében, mind pedig a befogadó környezetet illetően az egész Kárpát-medencében egyedülálló lesz a maga nemében. A majdani emlékpark tengerszint feletti magassága megegyezik a Gellérthegyével, ezért gyönyörű kilátás nyílik Budapest jelentős részére. A szoborkompozíciót október 29-én avatják fel, az állami központi ünnepségsorozat részeként.
    Az ünnepélyes alapkő-letételen részt vett Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság munkájának segítéséért felelős miniszteri biztos, Szatmáry Kristóf, a XVI. és a XIV. kerület országgyűlési képviselője és Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere. Beszédében a miniszter úgy fogalmazott: Magyarországon mára „ismét tere van az egyházaknak, a kereszténységnek és a hit megújításának”, a kérdés, hogy mivel „töltjük meg” a visszakapott tereket. Szerinte a reformáció 500. évfordulóján nemcsak 500 évre emlékezünk, hanem a magyar nép életében ezer, az emberiség történetében 2 ezer éves kereszténységre is. A kereszténység üzenetét a keresztények egysége nélkül nem lehet hitelesen megjeleníteni, ezért „a 21. század kereszténysége csak akkor lesz erős, ha a hitben is összefogunk” – hangoztatta Balog Zoltán.
    Kovács Péter polgármester arról beszélt, hogy az elmúlt 10 évben sokféle ötlet megfogalmazódott a sashalmi terület hasznosításáról, de jó döntés született azzal, hogy nem építik be a területet, hanem olyan térré alakítják, ahová bárki eljöhet pihenni, elmélkedni saját életéről, hitéről. Szatmáry Kristóf országgyűlési képviselő beszédében szólt arról, hogy Magyarországon és a Kárpát-medencében is egyedülálló reformációs emlékhely és szabadidőpark létesül, amellyel lelkileg is gazdagodik a kerület.



 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez