Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28598006
   « Vissza

Sokasodnak a fejlesztést igénylő gyerekek

 « Cikkek és hírek 
2017. július 19.
 

kepfile

     Sajtótájékoztatón jelentette be Dr. Csomor Ervin alpolgármester, hogy szeptembertől minőségileg új színvonalon kívánnak foglalkozni a kerület sajátos nevelési igényű óvodásaival. Erre azért volt szükség, mert az óvodások ellátását mostanáig a KLIK alkalmazásában álló szakemberek végezték, de szeptembertől már az önkormányzat állományában álló szakemberek foglalkoznak az önkormányzat óvodáiba járó gyermekekkel.
     A számok azt mutatják, hogy a helyzet fokozódik: a sajátos nevelési igényű (SNI) óvodások száma az utóbbi három évben 58-ról 83-ra növekedett, a beilleszkedési zavarokkal küszködők pedig 11-ről 15-re gyarapodtak. Az utóbbi pontos definíciója: beilleszkedési, tanulási és magatartási zavarokkal küszködő gyermek (BTM). Ezek a számok a most lezárult tanévre vonatkoznak, és feltehető, hogy az új tanévben a problémás gyermekek száma tovább emelkedik.
   A lényeg az, hogy szeptembertől gyógypedagógiai hálózat létesül a XVI. kerületi óvodákban. A hálózat működéséért a Margaréta Óvoda lesz felelős, helyileg a gyógypedagógusok a Menyhért utcai Árpádföldi Közösségi Házban lesznek elhelyezve. A feladat ellátására nyolc új kollégát (logopédust, gyógypedagógust, fejlesztőpedagógust) alkalmaz szeptembertől az önkormányzat, tehát töb időt tudnak a gyerekekkel foglalkozni – az új kollégák a sajtótájékoztató alkalmával bemutatkoztak a szintén jelenlévő óvodavezetőknek, s egyúttal ünnepélyesen szignálták a munkaszerződésüket.

kepfile

Lukács László Nándorné köszönti Fodorné Csőke Zsuzsanna konduktor óvodapedagógust

     Még egy fontos bejelentés hangzott el a sajátótájékoztatón: a magatartási zavarok elleni küzdelemben fontos szerepet szánnak a digitális elektronikának. Az önkormányzat egy olyan online felületet hoz létre (a programozókkal már meg is kötötték a szerződést), ahol minden gyermeknek külön lapja van, és ahhoz (a megfelelő szintű belépési lehetőséggel) hozzáférése van a gyógypedagógusnak, az óvónőnek és óvodavezetőnek, illetve természetesen a szülőknek. A gyermek eredményes nevelését ugyanis csak e három szint megfelelő együttműködése biztosíthatja, tehát ha online vezetve lesz, hogy mikor ki milyen fejlesztést végzett a gyermeken, milyen problémákat, eredményeket tapasztalt, akkor a fejlesztő munka is igen hatékonnyá válhat, és közös erővel jobban lehet kezelni az esetleges zavarokat.
     Dr. Csomor Ervin alpolgármester a soron következő őszi képveslő-testületi ülésen indítványozni fogja, hogy az önkormányzat bővítse az óvodapszichológusok létszámát, valamint azt, hogy az SNI-s gyerekek ellátásában részt vevő óvónők a következő nevelési évben szakmai továbbképzésen vegyenek részt. (F)



 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez