Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602779
   « Vissza

„Benne vagy?” címmel indult ifjúságvédelmi program a Kertvárosban

 « Cikkek és hírek 
2017. április 19.
 


 A XVI. kerületi Önkormányzat támogatást nyert gyermek- és ifjúságvédelem témában a Belügyminisztérium által kiírt „Bűnmegelőzési projektek megvalósítására” elnevezésű felhíváson. A pályázat megvalósításában részt vesz az Önkormányzaton kívül a Napraforgó Család- és Gyermekjóléti Központ is.

    A pályázat célja olyan komplex megelőzési programok kialakítása és megvalósítása, mely lehetővé teszi, hogy a gyermekek és fiatalok ne váljanak áldozattá és elkövetővé.
   A program komplex módon közelíti meg a problémát. Egyrészt a célcsoport részére prevenciós programokat biztosít, másrészt az őket támogató pedagógiai és gyermekvédelmi szakemberek számára bűnmegelőzési és kommunikációs képzések részvételére nyújt lehetőséget.
    A program 2017. február 1-jén kezdődött és 2017. június 15-ig tart. Ezen időszak elegendő olyan jó gyakorlatok kialakítására, megerősítésére, amelyek folytatása aztán a pályázati kereteken túl is kerületünk lehetőségeit gazdagíthatják.
    A program középpontjában az általános iskolás-korú gyermekek állnak. Gyermekeink szociális készségeinek fejlettsége meghatározza kapcsolataik minőségét, beilleszkedésüket a kortárs közösségbe, boldogulásukat a mindennapi életfeladatokkal. Mindezek pedig jelentősen befolyásolják, hogy hogyan is érzik magukat, mennyire elégedettek önmagukkal és a világgal maguk körül, vagy esetleg a sikertelenség elviszi-e őket deviáns viselkedések felé. Sajnos, a modern életvitelünkben ezeknek a készségeknek az elsajátítására nincs elég lehetőség, hiszen játszani is alig érnek rá a gyermekek a kötelező elfoglaltságaik mellett. A szülőknek nehézséget okozhat, hogy fejlesszék a gyermekük empátiás készségét, vagy hogy megtanítsák őket a másokkal való együttműködésre, konfliktuskezelésre. Ha ezeket a készségeket elsajátítják, javulni fog a stressztűrö képességük is.
    Az iskolától nem várhatjuk el, hogy a családok helyett neveljék a gyermekeket, hiszen nagy tananyaggal kell megbirkózniuk. A családtagok pedig hét közben gyakran napi néhány percre tudnak csak egymással kommunikálni, mert olyan sok teendő nyomja a vállukat.
Tudjuk, hogy csepp a tengerben a „Benne vagy?” program, de egy jó lehetőség arra, hogy néhány kerületi gyermek életfontosságú készségeket sajátítson el, ezzel segítve őket a hétköznapokban és a tudatos felnőtté válásban.
   A „Benne vagy?” program keretében a XVI. kerületi Önkormányzat iskolai prevenciós foglalkozásokat tart a Napraforgó Központ közreműködésével.

    A kerület három iskolájában indul szociáliskompetencia fejlesztő csoport. A Budapest XVI. kerületi Szent-Györgyi Albert Általános Iskola, a Budapest XVI. kerületi Jókai Mór Általános Iskola és a Budapest XVI. kerületi Batthyány Ilona Általános Iskola diákjaihoz érkeznek hétről hétre a Napraforgó Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai, akik élménypedagógiai játékokkal teszik próbára a diákok együttműködési képességeit, kreativitását, problémamegoldó képességét. A jókedv garantált, bár néha van mérgelődés is egy-egy kudarc miatt. Ennek átélése, helyes kezelése szintén elengedhetetlen része az életnek, ebben segítenek a csoportvezetők. A pályázat ideje alatt plusz egy ember segíti a csoportok lebonyolítását, illetve két Napraforgó Központos munkatárs élménypedagógiai továbbképzésére is sor kerül. Várhatóan, a képzésnek köszönhetően, hosszú távon, több felkérésnek is eleget tudnak majd tenni.
  A rendőrség Korszerű Megelőzési Programja (KOMP) jól használható, kisfilmekkel kiegészített interaktív foglalkozásokat kínál bűnmegelőzési témakörben, melyet bűnmegelőzési órák keretében hasznosítanak a Napraforgó munkatársai. Elsődleges cél, hogy az iskolákba bekerüljenek ezek a filmek, és azok feldolgozása. Hiszen ki beszélget el ma a gyerekekkel arról, hogy hol a határ a jó hecc és az iskolai bántalmazás között? Továbbá arról, hogy bizonyos bűncselekmények esetén 12 éves kor felett már büntethetőek? Ki segít átgondolni a biztonságos buli ismérveit? Sorolhatnánk még, mennyi területe van gyermekeink életének, ahol könnyen áldozattá vagy elkövetővé válhatnak. A bűnmegelőzési órák sorozat jelenleg a Batthyány Ilona Általános Iskolában és a Jókai Mór Általános iskolában zajlik.
   Szabadidős elfoglaltságként kamaszklubok indulnak a pályázat keretében a Napraforgó Központban. Kettő, hat foglalkozásból álló tematikus önismereti csoportban művészetterápiás eszközök felhasználásával ismerkednek a kiskamaszok önmagukkal. A kiskamaszok biztonságos körülmények között, ingyenesen megélhetik a számukra olyan fontos korosztályos kapcsolatokat, a közösen eltöltött időt, élményeket. Erre kínál most egy lehetséges terepet a pályázat keretében a Napraforgó Család- és Gyermekjóléti Központ. A csoport neve: Ön-alkotók.

   Hasonló célokat szolgál a Gázoló kiránduló klub is, ahol havonta egy szombatot töltenek együtt a jelentkezők és a Napraforgó Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai felügyeletével egynapos kirándulásokon vesznek részt. Az úti cél mindig más. Ki a városból a hegyekbe, valahová, ami megjárható egy nap alatt. Közösen mozognak, felfedezik a természetet, leküzdik az akadályokat, és közben ismerkednek egymással.

   A kerület általános iskoláinak és gimnáziumainak, illetve a Napraforgó Központnak lehetősége nyílik a pályázat keretében pedagógusokat, szociális munkásokat küldeni egy továbbképzésre, melynek célja a résztvevők felkészítése bűnmegelőzési foglalkozások, osztályfőnöki órák tartására. A pedagógusok elméleti és gyakorlati ismereteket tudnak elsajátítani az elkövetővé és áldozattá válás témaköreiben, megismerkednek a bűnmegelőzési kisfilmekkel, melyet majd saját maguk is használhatnak. A módszer már itt van a kerületben, hiszen a tavalyi évben a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum adott lehetőséget szintén pedagógusoknak és szociális munkásoknak, hogy ezen a képzésen részt vegyenek. A tavalyi továbbképzés résztvevőinek egy utánkövetés keretében tapasztalatcserére biztosít a pályázat lehetőséget.
   Kerületünk szerethető, emberléptékű kertváros. Minél többféle módon segítjük gyermekeinket a biztonságos, teljes felnőttkor felé, annál jobban végeztük a dolgunkat. Ennek egy módja a „Benne vagy?” című program is, amely program teljes költsége pályázatos pénzeszközök felhasználásával kerül biztosításra. További információ a www.napraforgó16.hu honlapon található.

   A projekt vezetői:
   Dobrosiné Ladjánszki Tímea intézményi referens (Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat, 1163 Budapest, Havashalom u. 43.)
  Hanuláné Kurdi Ágnes szakmai vezető (Napraforgó Család- és Gyermekjóléti Központ, 1163 Budapest, Cziráki utca 22.)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez