Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602744
   « Vissza

Tanultunk az olimpia hősétől

 « Cikkek és hírek 
2017. április 19.
 

kepfile

      Ha a riói olimpiára gondolunk, sokunknak szorul még mindig görcsbe a gyomra. Mert hiába nyert három-három aranyat Hosszú Katinka és Kozák Danuta, hiába duplázott a kajakos Szabó Gabriella, és hiába vívott kiemelkedően Szász Emese és Szilágyi Áron, az az egy, augusztus 9-i asszó, melyet sokunk kedvence, Imre Géza vívott a dél-koreai Parkkal, mélyen a lelkünkbe vésődött. Mert tegyük a szívünkre a kezünket, ha a Sydney-i olimpiát emlegetjük, akkor sem Kovács Ági úszása, Nagy Tímea vívása vagy a vízilabdacsapat oroszok elleni parádéja jut elsőként az eszünkbe, hanem az a fránya női kézilabda-döntő, melyet csak 47 percig kellett volna játszani.
      A Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör március 27-én Imre Gézát látta vendégül, aki ezúttal nemcsak sportolói, hanem sportemberi nagyságáról is tanúbizonyságot adott. A 42 esztendős sportember, a Budapest Honvéd újdonsült sportigazgatója ugyanis olyan jól kezelte és kezeli a riói történéseket, hogy az mindenki számára példamutató lehet.
      Természetesen a március 27-i rendezvényen ennél többről is szó esett. Imre Géza többek között értékelte a program előtti hétvégén Budapesten zajló WestEnd Grand Prix vívóverseny történéseit, beszélt magyar vívás állapotáról, és szívesen vállalkozott arra is, hogy a saját pályafutásának legfontosabb történéseit felelevenítse. Így többek között szót ejtett a Kovács Ivánhoz fűződő barátságáról, az atlantai olimpia élményeiről, Kökény Beatrix-szel való találkozásáról, a már említett Sydney olimpia történéseiről, melyet kivételesen nem a helyszínen, hanem itthonról követett, az athéni csapatezüstről és a pekingi fiaskóról, a 2015-ös hullámvasútról, az EB 70. helyről, majd az azt követő világbajnoki címről, és természetesen mesélt a Rióban történt drámáról is.
      Ez utóbbi témában szerinte nem szabad csak egy asszóra, és annak is az utolsó pillanataira fókuszálni, hisz az már csak egy egymásra épülő történések eredménye volt. Mert amíg a televízió előtt szurkolók csak azt látták, hogy sorra nyeri az asszókat, azt nem tudhatták, hogy ez mekkora áldozatokat követelt tőle. Az, hogy a nyolcaddöntőben a legjobb barátja ellen vív az ember, hogy azt kell elütnie élete álmától, akivel együtt indult el reggel az olimpiai faluból, és akivel együtt tért haza, hisz, mint általában most is Boczkó Gábor volt a szobatársa, szinte minden lelki tartalékját felemésztette. Majd jött az észt óriás, a világbajnok Novoszjolov, aki ellen a fizikai tartalékok merültek ki. Az elődöntőben, a francia Grumier ellen pedig – Géza szerint – még szerencséje is volt, hisz 12-12-nél gyakorlatilag elfogyott a tudománya, az azt követő történéseket már leginkább a Fortuna irányította, akitől több segítséget nem is remélhetett.

      A döntőben tehát egyedül maradt, és a legnehezebb pillanatokban már nem volt hova nyúlnia. Egy olyan asszóban, mint a Park elleni döntő volt, a lelki, fizikai erőből kellett volna egy kiskanálnyival több, vagy ha más nem, akkor a szerencse is besegíthetett volna. Ám ezek a tarsolyok üresek voltak, pontosabban pont ez volt az a plusz, mellyel az asszó végén a dél-koreai Park rendelkezett.
      – Ha egy évvel korábban, a moszkvai világbajnokság döntőjében 14-14-es állásnál nem én adtam volna az utolsó találatot, akkor elmondhatnám magamról, hogy peches sportoló vagyok. De én adtam, így én lettem a világbajnok, majd egy év múlva egy másik világversenyen is döntőbe jutottam, amely teljesítményre, azt gondolom, büszke lehetek. Ráadásul a sors az elveszített olimpiai döntő után rögtön adott még egy esélyt, amivel élni tudtunk. A csapatunk ugyanis legyőzte Koreát, majd a bronzmeccsen az aktuális világbajnok ukránokat is, így bronzérmesek lettünk, én tehát kétszer is dobogóra állhattam Rióban.
      Imre Géza a pályafutása során négy olimpiai, tíz világbajnoki és tizenkét Európa-bajnoki érmet szerzett, melyekre valóban büszke lehet. Géza még azt is elárulta, hogy a riói érmei ma már nem az elveszített aranyat, hanem a megnyert ezüstöt és a megnyert bronzot juttatják az eszébe. A Park elleni asszója pedig ugyanúgy nem beszédtéma a hétköznapjaiban, mint, ahogy a felesége, Kökény Beatrix sem szokott szomorkodni a dánok ellen elveszített 2000-es döntő miatt.
                                                                                                                                                Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez