Idén is megrendezték az otthon főzött házisörök nemzetközi versenyét, amely immár a hatodik ilyen megmérettetés volt. Ám, a verseny történetében most fordult elő első ízben, hogy ugyanazon a helyszínen bonyolították le, mint az előző évben. A kertvárosi Legenda Sörfőzde Center két okból ismételhetett: egyrészt, mert a tulajdonosa, Kovács József Olasz a versenyt rendező Házi Sörfőzők Egyesületének az elnöke, másrészt, mert a sashalmi főzde és pub már 2016-ban is kiváló helyszínnek bizonyult.
De mi is az az otthon főzött sörök versenye? Ma, amikor sörforradalmat élünk, és bármire ráragaszthatjuk a kézműves, illetve a házisör elnevezést, hajlamosak vagyunk elfeledkezni azokról az amatőr kísérletezőkről, akik otthon, a gáztűzhelyen kis tételben dolgozzák ki a jövő sörízeit. A Házi Sörfőzők Egyesülete éppen miattuk alakult, s az általuk megrendezett verseny számtalan tehetséget indított már el a profi sörfőzők pályáján. Elég csak Róth Zoltánt említeni, akinek az első otthon főzött söre a Távoli Galaxis volt, mely mind a mai napig a sörrajongók egyik nagy kedvencének számít. – Az otthon főzött sörök versenyének indoka, hogy az amatőrök objektív visszajelzést kapjanak – tudtuk meg Bajkai Tibortól, a március 18-i verseny főszervezőjétől. – Ezeket a söröket általában családon belül vagy haveri körökben szokták tesztelni, ahol a vélemények köztudottan a szubjektivitáson és az érzelmeken alapulnak. Nem úgy a Házi Sörfőzők Versenyén, ahol a sörök név (és címke) nélkül, mindössze sorszámmal ellátva szerepelnek, az ítészek pedig olyan képzett szakemberek, akik képesek objektív véleményt alkotni a kóstolt sörökről.
– A sörkóstolás annyiban más, mint a borverseny, hogy a zsűrinek nem elég csak a szájába venni a vizsgált nedűt, hanem bizony le is kell azt nyelnie. A keserűséget ugyanis csak a torkunk legmélyén érezzük. Ennek köszönhetően egy-egy verseny végén a zsűritagok bizony jó hangulatba kerülnek. Az egyesület a tavalyi évben már képezte a bírákat, akik az idei versenyen a gyakorlatban is vizsgáztak. Az értékelési szempontot az amerikaiaktól vették át, arrafelé ugyanis nagy hagyománya van az ilyen sörversenyeknek. Idén ismét hat kategóriában hirdettek versenyt, a kategóriagyőzteseket pedig hagyományosan külön is megversenyeztették a legjobb sörnek járó elismerésért. Ez utóbbit már csak a legprofibb zsűritagok végezték, de az objektivitás érdekében ők is sűrűn fogyasztották a sajtot, a füstölt sonkát és a vizet. Nos, az ő döntésük alapján az idei év legjobb otthon főzött söre Juhász-Nagy Péter Ich bin Ein Berliner nevű berliner búzasöre lett, de valószínűleg hallani fogunk még Krusper Balázs Kruhók Rye IPA-járól, vagy Pethő Zsombor Gravity Irish Stout-járól is, melyek kategóriájuk legjobbjai lettek. A győztesek ma már nem kapnak főzési lehetőséget (régen ez is járt a díjhoz), mert erre nem minden házisörfőzőnek van igénye, ám a szervezők szerint a versenyen való jó szereplés gyakorlatilag bármelyik hazai főzdébe belépőt jelent. Riersch Tamás |