Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602242
   « Vissza

Otthon főzött sörök versenye Sashalmon

 « Cikkek és hírek 
2017. március 22.
 

   Idén is megrendezték az otthon főzött házisörök nemzetközi versenyét, amely immár a hatodik ilyen megmérettetés volt. Ám, a verseny történetében most fordult elő első ízben, hogy ugyanazon a helyszínen bonyolították le, mint az előző évben. A kertvárosi Legenda Sörfőzde Center két okból ismételhetett: egyrészt, mert a tulajdonosa, Kovács József Olasz a versenyt rendező Házi Sörfőzők Egyesületének az elnöke, másrészt, mert a sashalmi főzde és pub már 2016-ban is kiváló helyszínnek bizonyult. 

kepfile

    De mi is az az otthon főzött sörök versenye? Ma, amikor sörforradalmat élünk, és bármire ráragaszthatjuk a kézműves, illetve a házisör elnevezést, hajlamosak vagyunk elfeledkezni azokról az amatőr kísérletezőkről, akik otthon, a gáztűzhelyen kis tételben dolgozzák ki a jövő sörízeit. A Házi Sörfőzők Egyesülete éppen miattuk alakult, s az általuk megrendezett verseny számtalan tehetséget indított már el a profi sörfőzők pályáján. Elég csak Róth Zoltánt említeni, akinek az első otthon főzött söre a Távoli Galaxis volt, mely mind a mai napig a sörrajongók egyik nagy kedvencének számít.
    – Az otthon főzött sörök versenyének indoka, hogy az amatőrök objektív visszajelzést kapjanak – tudtuk meg Bajkai Tibortól, a március 18-i verseny főszervezőjétől. – Ezeket a söröket általában családon belül vagy haveri körökben szokták tesztelni, ahol a vélemények köztudottan a szubjektivitáson és az érzelmeken alapulnak.
    Nem úgy a Házi Sörfőzők Versenyén, ahol a sörök név (és címke) nélkül, mindössze sorszámmal ellátva szerepelnek, az ítészek pedig olyan képzett szakemberek, akik képesek objektív véleményt alkotni a kóstolt sörökről.

    – A sörkóstolás annyiban más, mint a borverseny, hogy a zsűrinek nem elég csak a szájába venni a vizsgált nedűt, hanem bizony le is kell azt nyelnie. A keserűséget ugyanis csak a torkunk legmélyén érezzük. Ennek köszönhetően egy-egy verseny végén a zsűritagok bizony jó hangulatba kerülnek.
    Az egyesület a tavalyi évben már képezte a bírákat, akik az idei versenyen a gyakorlatban is vizsgáztak. Az értékelési szempontot az amerikaiaktól vették át, arrafelé ugyanis nagy hagyománya van az ilyen sörversenyeknek. Idén ismét hat kategóriában hirdettek versenyt, a kategóriagyőzteseket pedig hagyományosan külön is megversenyeztették a legjobb sörnek járó elismerésért. Ez utóbbit már csak a legprofibb zsűritagok végezték, de az objektivitás érdekében ők is sűrűn fogyasztották a sajtot, a füstölt sonkát és a vizet.
    Nos, az ő döntésük alapján az idei év legjobb otthon főzött söre Juhász-Nagy Péter Ich bin Ein Berliner nevű berliner búzasöre lett, de valószínűleg hallani fogunk még Krusper Balázs Kruhók Rye IPA-járól, vagy Pethő Zsombor Gravity Irish Stout-járól is, melyek kategóriájuk legjobbjai lettek. A győztesek ma már nem kapnak főzési lehetőséget (régen ez is járt a díjhoz), mert erre nem minden házisörfőzőnek van igénye, ám a szervezők szerint a versenyen való jó szereplés gyakorlatilag bármelyik hazai főzdébe belépőt jelent.
                                                                                                                                            Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez