Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28598981
   « Vissza

XVI. kerületi kitüntetések nemzeti ünnepünk alkalmából

 « Cikkek és hírek 
2017. március 22.
 

Március 15-én este, nemzeti ünnepünk alkalmából megrendezett díszelőadáson került sor a kerületünkben kiemelkedő munkát végző polgárok elismerésére az Erzsébetligeti Színházban. A kitüntetéseket ezúttal is Kovács Péter polgármestertől, valamint dr. Csomor Ervin és Szász József alpolgármestertől vehették át a díjazottak.

kepfile

A kerület ifjú sporttehetségei

     A Budapest Főváros XVI. kerület Sporttehetsége pályázaton elismerésben és 12 hónapon keresztül pénzbeli támogatást kapnak a 2017-es esztendőben: Barcsay Ákos Csanád – atléta, Babos Panna – alpesi síző, Bödök Bence – jégkorongozó, Bukor Rajmund – jégkorongozó, De Paola Viviána – teniszező, Deményi Xavér Ernő – kézilabdázó, Ducz Barbara – taekwondos, Egri Viktória – sportlövő, Gajdos Dominika Liliána – atléta, Gyürkés Viktória – atléta, Kern Bianka Diána – kardvívó, Kincses Kristóf – teniszező, Kovács Kolos – jégkorongozó, Kőszegi Rebeka Rita – judós, Kővári Tamás – atléta, Krizsán Szabolcs – judós, Lakatos Levente – jégkorongozó, Mogyorósy Anna – taekwondos, Molnár András – jégkorongozó, Patakfalvy Csenge Eleonóra – taekwondos, Patakfalvy Luca Márta – taekwondos, Pap Arnold – birkózó, Polgár Csillag Virág – taekwondos, Rein Miklós Sándor – birkózó, Rein Vilmos József – birkózó, Sebestyén Dávid – jégkorongozó, Sényei László – ökölvívó, Somogyi Vivien – jégkorongozó, Sedlmayer Tamás – vízilabdázó, Szabó Bence – lábteniszező, Szabó Márton – kardvívó, Terbócs István Dániel – jégkorongozó, Tóth Richárd – jégkorongozó, Varga Dominik – kajakozó, Urbán Zita – atléta, Weiler Vince – atléta, Weiler Virág – atléta.
   Budapest Főváros XVI. kerület Ifjú Tehetsége címben részesült Opolczer Dániel mérnök informatikus, Zelenyánszky Lőrinc gordonka és furulyaművész és Engelné Nagy Éva orosz, német, irodalom szakos bölcsész.
     A Budapest Főváros XVI. Kerületért kitüntetésben Széman Richárd fotóművész, Tomahauser Noémi kerületi zenepedagógus a Harmónia Csellóegyüttes és a Málna Zenekar alapítója, Schild Mihály ’56-os szabadságharcos, Tabay Ede rákosszentmihályi író, költő, műfordító, dramaturg, és Rácz Árpád a RUBICON történelmi folyóirat főszerkesztője részesültek.
      Budapest Főváros XVI. Kerület Díszpolgára idén Decsi András vívóedző, korábbi vívó, a magyar kardválogatott vezetőedzője lett.

      Minden díjazottnak szívből gratulálunk és további sok sikert kívánunk munkájukhoz.
      Az ünnepi díszelőadás keretében a Ghymes együttes adott koncertet.

kepfile

A díszelőadáson a Ghymes együttes adott koncertet 


kepfile

2017. március 15-én, az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékezve adták át a Kertváros díszpolgári címét, melyet idén Decsi András vívóedzőnek ítélt oda a képviselő-testület

     Decsi András a díjátadón kerületi kötődéséről beszélt: 1983-tól egészen 2006-ig Árpádföldön élt a családjával a nagyszülei házában. 2006-ban külföldre költözött, edzői munkája ugyanis Ázsiába szólította.
     „Hosszú volt az az idő, amit távol töltöttem a kerülettől, de a honvágy mindig erős volt. Szerencsére időről időre haza tudtam látogatni a szüleimhez, testvéreimhez, barátaimhoz. Láttam, hogy a kerület fejlődik, nagyon jó úton halad, így mindig egyre nehezebb volt visszamenni Ázsiába.
   Ez a honvágy egyre erősödött, pláne, amikor családot alapítottam és gyerekeim születtek. Vártam azt a pillanatot, hogy hazajöjjek és itthon éljek újra, itt nevelkedhessenek a gyerekeim. 2015-ben végül újra lehetőségem nyílt arra, hogy visszatérjek.
     Többször jöttek velem Magyarországra a külföldi tanítványaim is, akik nagyon szerették a Kertváros hangulatát, azt az érzést, ami itt őket fogadta. Mindig elismerően nyilatkoztak a kerületről és vitték azután magukkal a Kertváros jó hírét.
     Szeretném megköszönni a polgármester úrnak és a képviselő-testületnek, hogy méltónak találtak erre a címre” – mondta új díszpolgárunk a díjátadó ünnepségen.
Decsi András vívócsaládban született. Édesapja, Decsi István vívóedző, testvére, Decsi Tamás aktív vívó, a magyar kardválogatott tagja, felesége pedig korábbi Ázsia-bajnok vívónő.

    Decsi András aktív vívóként tízszeres magyar bajnok, 1994-ben Mexikóvárosban kadett világbajnok, 1996-ban Limoges-ban junior Európa-bajnok, ugyanebben az évben pedig megnyerte a világkupa-sorozatot is. Felnőttként az 1997-es gdański Európa-bajnokságon második helyen végzett.
   2003-tól kezdett edzőként dolgozni, először az Egyesült Államokban, Sacramentóban, majd három év múlva szövetségi kapitány lett Hong Kongban. Itt 2007 és 2011 között minden évben megnyerte a legjobb edzőnek járó kitüntetést, a Hong Kong Coaching Excellence Awardot.
   2011-től Kínában dolgozott a Wanghaibin Nemzetközi Vívóklubban, egy évvel később pedig Szepesi László mesteredző első számú segédedzője lett. 2012-ben átvette a szövetségi kapitányi pozíciót Szingapúrban.
    2015 nyarán Szilágyi Áron olimpiai, világ- és Európa-bajnok hívására családjával hazaköltözött Magyarországra, hogy átvegye Szilágyi felkészítését a riói olimpiai játékokra. Jelenleg a Kertvárosi Vívó Egyesület edzője.
    2017 januárjától a magyar válogatott férfi kard szakágának edzője. 2016-ban a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehette át.


A XVI. Kerületért kitüntetésben részesültek méltatása

kepfile

XVI. Kerületért kitüntetésben részesült Rácz András, Széman Richárd, Tarbay Ede (aki helyett a díjat leánya, Tarbay Annamária vette át), Tomhauser Noémi és Schild Mihály

   Rácz Árpád, a RUBICON történeti folyóirat főszerkesztője, számtalan színvonalas, a magyar történelmet tárgyaló monográfia kiadója. Középiskolai tanár, több évtizede lakik a kerületben. Rendszeresen szervez történelmi vetélkedőket középiskolásoknak és továbbképzéseket történelemtanárok. 1995-ben Mesterkurzus címmel történelmi előadássorozatot indított, amely azóta is népszerű. A Történelemoktatók Szakmai Egyesületének tagja. A Rubicon főszerkesztőjeként a tényeket szem előtt tartva, értékes anyagokkal szolgál az érdeklődők számára, fejleszti a szakmát és erősíti a magyar történettudomány hírnevét.
  Széman Richárd, a kerületi helytörténet nélkülözhetetlenül fontos munkatársa, fotóművésze több mint két évtizede. A fotós és az újságíró iskola elvégzése után megfordult ismert modellstúdiókban, majd a kultúra fotósaként országos hetilapok is igényt tartottak a munkájára. Ezek mellett olyan különleges művészi szemléletet igénylő műhelyeknek is dolgozott, mint a Maláta sörirodalmi és kocsmakulturális folyóirat, a Füstölgő, a Starface stúdió majd a Fórum és a XVI. Kerületi Újság. A Kertvárosi Helytörténeti Füzetek eddig megjelent 42 kötetének mindegyikében vannak fotói és 9 könyvnél társszerző. Ezen kívül 7 önálló műve is megjelent. Az ő érdeme a helytörténeti dokumentumok digitalizálása is.   Lantos Antal irányítása mellett 200 000 dokumentumot rögzített a helytörténet adattárolóin. Tevékenyen részt vesz a helytörténeti könyvbemutatókhoz kapcsolódó kiállítások anyagának összeállításában és rendezésében is. Az évente megtartott kelet-magyarországi Szárnyas Sárkány Fesztivál sikeréhez is nagymértékben hozzájárul.

    Tarbay Ede rákosszentmihályi író, költő, műfordító, dramaturg. Műveiben nyelvünk gazdagságát és szépségét mutatja meg már a legkisebbeknek is, miközben az elragadó történetek és képek bűvkörébe vonva, az emberséget és a csodálatos világot állítja az olvasók elé.
    Életművének rendkívüli gazdagságát nem csupán alkotóként, hanem tanárként is közvetíteni tudta, nemcsak művelte, hanem oktatta is a gyerekeknek szóló irodalmat.
Születése óta ragaszkodik világnézetéhez, hitéhez és anyanyelvéhez. Ez a ragaszkodás köti a XVI. kerülethez is.

     Tomhauser Noémi veszprémi orvoscsaládból származik, felmenői hegedültek és zongoráztak. A nagymamája még 90 évesen is minden nap gyakorolt, a reggeleket Chopin keringőivel kezdte. A gordonkát fogorvosként tevékenykedő édesanyja választotta számára, majd zongorán kísérte. Édesapja kórusvezető és énektanár, dédapja pedig Gaál Sándor zeneiskolai igazgató, zeneszerző, királydíjas karnagy volt.
    Csellóművész, a Rácz Aladár Zeneiskola pedagógusa, a Harmónia Csellóegyüttes és a Málna Zenekar alapítója, több mint 30 éve él a kerületben. Ez alatt az idő alatt nemcsak számtalan növendékének adta át a zene szeretetét, de a Kertváros hírnevének öregbítéséért is sokat tett. A Babamuzsika elnevezésű foglalkozást ő honosította meg lakóhelyünkön, hozzájárulva ezzel a kicsik szellemi fejlődéséhez. Zenekaraival rendszeresen fellép kulturális rendezvényeken, megemlékezéseken, valamint állandó résztvevője a Kertvárosi Vigasságoknak, a majálisoknak és a gyereknapi eseményeknek is. 2016-ban az ő ötlete alapján valósult meg a kerület első Csellófesztiválja. Számára a zene örömforrás, a legjobban a gyerekeknek szeret zenélni.

     Schild Mihály születése óta kerületi lakos, tanulmányait az árpádföldi általános iskolában kezdte, majd a Corvin Mátyás Gimnáziumban folytatta. A középiskola elvégzése alatt börtönbe került az 56-os forradalomban való részvétele miatt, a kerületi nemzetőrség tagjaként.
    A forradalom után elítélték államellenes szervezkedésért és hat év börtönbüntetést kapott. Édesapja kitartó munkájának köszönhette, hogy 2 és fél év után egyéni felülvizsgálattal szabadlábra helyezték azzal a kikötéssel, hogy a börtönről és az ezzel kapcsolatos ügyekről senkinek nem beszélhet. Szabadulása után, mint büntetett előéletű ellenforradalmár nem tanulhatott tovább, nem kapott útlevelet, se jogosítványt, nem vették fel több munkahelyre.
     Szabadságharcos, aki aktívan részt vállal a kerületi 56-os megemlékezések szervezésében.

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez