Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28599850
   « Vissza

A kertvárosi Decsi András lett a férfi kardvívás szakági vezetője

 « Cikkek és hírek 
2017. február 18.
 

    Másfél év alatt nagyot változott az árpádföldi Decsi András élete. A 2015 őszén Szingapúrból hazatért vívómester hiphop a magyar kardvívás élén találta magát. Persze, ez alatt a néhány hónap alatt azért történt egy és más. Andris ugyanis anno nem véletlenül hagyta ott a jól fizető állását. 2015-ben az aktuális olimpiai bajnok Szilágyi Áron kérte őt fel, hogy irányítsa az edzéseit. Egy ilyen ajánlatot pedig nem illik visszautasítani. Még akkor sem, ha az ember tisztában van azzal, hogy a hazai vívósportban nem fenékig tejföl az élet, hogy a sportágat az összefogás és az átgondolt koncepció helyett intrikák és megnemértések jellemzik. 

kepfile

Decsi András és Szilágyi Áron

kepfile

Pillanatkép a padovai Világkupán

    Andris mégis igent mondott, melyben nagy lökést jelenthetett, hogy a távollétében a családja – a vívóedző édesapja, Decsi István és a még aktív vívó öccse, Decsi Tamás – létrehozták a Kertvárosi Vívó Sportegyesületet, amely klub a megalakulása óta egész szépen prosperált. És nagy lökést jelenthetett Andris hazatérésében az is, hogy a kerületi önkormányzat is komolyan vette az ígéretét, és vívótermet építtetett a helyi vívóklub számára. Decsi Andrisnak tehát volt hova hazatérnie, ám ő ennek ellenére is hatalmas rizikót vállalt. Tudta, ha újdonsült tanítványával, Szilágyi Áronnal nem megfelelő eredményt ér majd el, mindenki a „fejét követeli majd”.
    Egy regnáló olimpiai bajnok esetében pedig egyetlen megfelelő eredmény létezett: ha a következő olimpián megvédi a címét. Andris mondhatni 19-re lapot kért, de ő vállalta a kockázatot. Egy év alatt alaposan „összeszoktak” Áronnal. Megtanulták az európai és az ázsiai leckét, és versenyről versenyre lépegettek előre. Andrisnak nem mellesleg abban is szerepe volt, hogy az öccse, Tamás is kvalifikálta magát a riói olimpiára. Ennek ellenére sokan féltették a fiatal árpádföldi edzőt a nyári ötkarikás játékoktól. A szkeptikus hangok az Európa-bajnokságot követően még egy picit fel is erősödtek, hisz Áron a kontinensviadalon egyéniben „csak” hatodik” a csapattal pedig negyedik lett. Aztán a fiatal kertvárosi szakember az olimpián minden kétkedőnek csattanós választ adott. Mert Szilágyi Áron újabb olimpiai bajnoki címe nemcsak az ő zsenialitásának volt köszönhető, hanem, mert ott volt mögötte az „agy”, a kertvárosi varázsló, Decsi András is.
      És, akkor ugorjunk egyet az időben. Már 2017-t írunk, a riói olimpia pedig egyre távolódóban van. Nemrégiben a Magyar Vívó Szövetség elnöksége is meghallgatta a tavalyi beszámolókat, majd döntött arról, hogy az új olimpiai ciklusban kikre bízza a legfontosabb szakmai feladatokat. Ez utóbbiból pedig Decsi András már kihagyhatatlanná vált. Az elnökség az elkövetkezendő egy+két évben a férfi kardvívás irányításával bízta meg a mi szakemberünket. A távlati cél pedig a 2019-es hazai vívóvilágbajnokságon, illetve a 2020-as tokiói olimpián való jó szereplés.
     Andris azonnal fejest ugrott a mélyvízbe, hisz kard­szakágvezetőként a lehető legnehezebb versenyen, a padovai Világkupán debütált. Méghozzá nem is akárhogyan, a versenyt ugyanis egyéniben egy magyar kardozó, Szatmári András nyerte (tanítványa, Szilá­gyi Áron az ötödik helyen végzett), a csapatversenyben pedig a Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Szatmári András, Gémesi Csanád alkotta magyar négyes a koreaiak és az oroszok mögött a dobogó harmadik fokára állhatott fel.
      Nos, ha ez a lendület még kitart egy darabig, mondjuk még négy évig, akkor, bizony sok szép dolog vár majd a Decsi Andris vezette magyar kardvívásra. A kertvárosi sportbarátok nevében egy ilyen padovai jövőt kívánunk neki.
                                                                                                                                                 Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez