Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28603318
   « Vissza

Virágh Mihály 90 éves lett

 « Cikkek és hírek 
2017. február 18.
 

Aki megépítette a Veres Péter úti Szolgáltatóházat

kepfile

Virágh Mihály 90. születésnapján, családi körben

    Kiss Károly alpolgármester a közelmúltban köszöntötte Virágh Mihályt a kerepesi önkormányzat nevében 90. születésnapja alkalmából. Misi bácsi már jó ideje nyugdíjas, de mozgalmas élete során sok épület létrejöttét irányította, melyek mind a mai napig hibátlanul ellátják feladatukat.

    Virágh Mihály egy Nógrád megyei kis faluban, Erdőkürtön született, négygyermekes családban. Kőművesnek tanult, a mestervizsgáját már a háborús években, 1941-ben tette le – mesterétől nem csak a szakmai fogásokat, hanem annak rejtelmeit is megtanulta. Nagyszülei kérésére a szakma helyett gazdálkodásba fogott, de a földeket államosították, így visszatért tanult szakmájához, és ezzel maradandóbbat alkotott, mint azt gazdálkodóként tehette volna.
    Elsőként egy vácrátóti faragott kőből építendő épületcsoporton dolgozott. A falazáson gyakori vendég volt a függőón és a vízmérték, mivel finom faragással kellett a falsíkokat az elvárt egyenesben tartani. Az épületegyüttes mind a mai napig megtekinthető Vácrátóton, mint a minőségi kőfaragás és a gondos kőművesmunka jelképe.
    Munkáját a fővárosban folytatta, ahol sok munkát adott a kőműveseknek a lerombolt város újjáépítése. A jókezű kőművest előbb függetlenített csoport-, majd művezetőnek nevezték ki. Ebben csak az volt számára rossz, hogy ingázóként távol kellett élnie családjától: szeretett feleségétől és gyermekeitől.
    – A művezetőképzést követően komoly kihívások és megbízások sora várt rám – emlékezik vissza Virágh Mihály. – Az első nagyobb épület a Budapest XVI. kerületi Veres Péter úton található Szolgáltatóház építésvezetése volt. Itt már átfogóan kellett tudnom mindent, ami egy épület elkészítéséhez kell, nem tagadom voltak álmatlan éjszakáim is az egyes feladatok végrehajtása előtt. Jó volt látni, hogy napról napra hogyan halad az építkezés egy jó csapattal.
    – Az épület átadását követően felépítettünk két szolgáltatóházat Zugligetben, az egyiknél olyan vízeret sikerült eltalálni, hogy vastag sugárban ömlött a víz. A XVI. kerületben készült még az EMG melletti óvoda és ugyanitt a Cziráki úton egy hatlakásos társasház.
Virágh Mihály vezetésével épült fel Érden és Érdligeten egy általános iskola valamint az egészségház (közismert nevén az SZTK). A Bimbó úton hat háztömbnyi társasház építkezését vezette, itt mintegy 100 fős csapatot irányított.
    Szülőfalujában az ő vezetésével felépült a sportöltöző, amire nagyon büszke, hiszen hozzátett valamit a gyökereihez és a fiatalságát idézi. A szülőfalujához fűződő vonzalma abból is látszik, hogy sokszor a munkatársai is innen kerültek ki.
Hatvanhat éves korában vonult nyugdíjba, mesterségét sajnálatára, sem a gyermekei, sem unokái nem vitték tovább, bár büszke arra, hogy választott útjukon megállják a helyüket. Két gyermeke, két unokája és egy dédunokája van, feleségével immár 67 éve él boldog házasságban.
    – Legtöbb időmet olvasással töltöm – mondja mostani időtöltéséről Virágh Mihály –, érdekel az ország jövője, a természet, a klímaváltozás későbbi hatása az éghajlatunkra, a világ természeti és építészeti kincsei, és nem utolsó sorban az építészet, az építőipar, ami a legközelebb áll a szívemhez.

kepfile

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez