Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28603161
   « Vissza

Fizetős parkolás az Örsön

 « Cikkek és hírek 
2017. január 17.
 

kepfile

     A zuglói önkormányzat még 2015-ben határozott arról, hogy a XIV. kerület három frekventált részén is fizetős parkolási zónákat vezet be. Ezt a gyakorlatot a belső kerületeken kívül egyre több helyen, a XI., a III. és a XIII. kerületekben is régóta alkalmazzák. A három fizetős terület a következőképpen nézne ki:
   1. Dózsa György út - Vágány utca - Hungária körút – Erzsébet királyné útja – Francia út -Ajtósi Dürer sor beleértve a Vágány utca kivételével a határoló utakat is.
     2. Dózsa György út - Ajtósi Dürer sor – Francia út - Kerepesi út, beleértve a határoló utakat is.
     3. Őrs vezér tere – Bánki Donát utca – Padlizsán utca – Kerepesi út – Őrs vezér tere – Kerepesi út – Vezér utca – Ond vezér útja –Örs vezér tere
   A változás a XVI. kerület, illetve az agglomeráció lakosságát is érinteni fogja, mivel sokan az Örs vezér tér környékén parkoltak le autójukkal, hogy onnan metróval vagy más tömegközlekedési eszközzel utazzanak a belvárosi munkahelyükre. Ezt tehát a jövőben kétszer is meg kell majd gondolniuk. A zuglói önkormányzat egyik indoka az Örs vezér téri parkolás bevezetésére a kőbányai városvezetés döntése volt, akik már korábban, 2013 októberében bevezették a fizetős parkolást az Örs Árkád felőli oldalán. Tették ezt annak ellenére, hogy egy fontos tömegközlekedési csomópontról van szó, ahol sosem épült meg a beígért P+R parkoló. Ez utóbbi helyett inkább az Árkádot bővítették, melynek vásárlóközönsége a nem fizetős zuglói oldalt választotta. A XIV. kerületi önkormányzat erre válaszolva vezetné be a fizetős parkolózónákat, amely persze nem titkoltan egy újabb bevételi forrás lehetne Zugló számára is. A tervek szerint a Városliget környékén 265 forintot, az Örs vezér térnél pedig 165 forintot kellene majd fizetniük óránként az autósoknak.     A kerület évente közel egymilliárd forintos bevételre számított a parkolási díjakból. Ezeket a pénzeket állítólag szociális támogatásokra, illetve a kerületi intézmények és közterületek felújítására fordították volna, a fizetős parkolás bevezetésével pedig a helyi lakók érdekeit (helyeit) kívánták meg védeni.
    A döntés régóta érlelődött, melyre végül 2015-ben a testület is rábólintott, a parkolóórák kihelyezése azonban azóta folyamatosan csúszik. Az első határidő 2016. március 1. lett volna, ám akkor a tulajdonosi bizottság képtelen volt megegyezni a tender kiírásáról.     Ráadásul a Közbeszerzési Hatóság közbeszerzési döntőbizottsága még egymillió forintos bírságot is kiszabott a zuglói önkormányzatra a parkolási közbeszerzés kiírásának szabálytalansága miatt. A tendert visszavonták, és új közbeszerzést írtak ki.
    Ma pedig már 2017-t írunk, és még mindig nem született döntés a parkolóórákról. A politikai belháborúk sújtotta kerületben ugyanis egyelőre képtelenek megegyezni a felek ebben a kérdésben, így az órák bevezetése továbbra is csúszik. Tavaszról őszre szinte biztosan, de lehet, hogy tovább is, mivel az év második fele már választás közeli időszak lesz, amely köztudottan sosem kedvez az ilyen fajsúlyos döntéseknek. Tehát, hogy mikortól kell majd fizetni a parkolásért az Örsön és a liget környékén, a jelen pillanatban szinte megjósolhatatlan.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez