Helyi Hírek - Független folyóirat   2017.12.16. szombat
Etelka, Aletta
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 9321331
   « Vissza

Januártól az állam működteti az iskolákat

 « Cikkek és hírek 
2017. január 17.
 

Csomor Ervin alpolgármestert kérdezte a Helyi Hírek az iskolák állami működtetésbe adásáról.

kepfile

Csomor Ervin alpolgármester

      Január elsejétől új szervezeti keretek között működik az állami intézményfenntartás: az 58 tankerületi központ önálló költségvetési szervként látja el a fenntartói feladatokat, átvéve az iskolák működtetését az önkormányzatoktól. Hogyan történt ez a Kertvárosban?
   Az önkormányzat képviselő-testülete tavaly decemberben elfogadta az önkormányzat és a Klik közötti megállapodást. A határidő december 31. volt, de már december elején határoztunk erről, így mi az elsők között voltunk a fővárosban, akik ezt elfogadtuk. Később több önkormányzat is érdeklődött arról, mi szerepel a megállapodásunkban, mert a törvény csak keretfeltételeket határozott meg.
    Annyi volt előírva, hogy ezentúl a fenntartáson kívül a működtetés döntő része is állami feladat lesz. A képviselő-testület ezzel nem értett egyet, ezt többször kinyilvánítottuk, erről határozat is született. Kértük, gondolják át a döntést, de végül nem történt változás, így mi nem tehettünk mást, mint hogy tudomásul vettük ezt a helyzetet, és ebből próbáltuk kihozni a legtöbbet. A leghasznosabb az volt, ha megállapodunk, különben a miniszter hozza létre a megállapodást egy határozattal, amivel a kerület rosszabbul járt volna.
    A megállapodásunk lényege, hogy minden eddig működő program és felújítás folytatódni fog 2017-ben is. Alapesetben csak a fenntartást és a technikai dolgozókat veszi át a Klik, de itt a kerületben ez máshogy történt. A technikai dolgozók esetében például kétséges volt, hogy marad-e a bérük, hiszen nálunk az volt a gyakorlat, hogy a rosszabbul kereső dolgozók 10 ezer forintos bérkiegészítést, úgynevezett Kertváros pótlékot kaptak. A megállapodás szerint megmarad a bérük, nem csökken, nem változnak a bérfeltételek.
     Az önkormányzat vállalta – bár már nem kötelessége – hogy az egy iskola, egy iskolaudvar felújítást saját költségén folytatja: ez az iskola a Sashalmi Tanoda lesz, idén elkészül a múlt évi felújítás második üteme, az iskolaudvar pedig a Táncsics iskola udvara.
   A Klik vállalta, hogy ezentúl az önkormányzattal közösen fogja finanszírozni a pedagógiai napokat, az iskolaválasztó programot, a pedagógusbált és az év pedagógusa díjat.
     Megállapodás született arról is, hogy a gyógypedagógusok, logopédusok, fejlesztő pedagógusok utazó hálózata, amely eddig elvégezte az SNI-s gyerekek fejlesztését a kerületi óvodákban, ezt idén szeptemberig továbbra is vállalja. Ősztől erről a feladatról majd az önkormányzat gondoskodik.
    Szeptembertől újra lesz ingyen tankönyv: amit az állam nem finanszíroz, azt az önkormányzat fogja fizetni, és marad az ingyenes füzetcsomag is (amit az önkormányzat szociális foglalkoztató cége, a Rehab 16 kft. állít elő), így a szülők remélhetőleg semmilyen változást nem fognak érzékelni az átvételből.
     Az önkormányzat minden iskola villámvédelmi felülvizsgálatát elvégeztette még decemberben, az átadás előtt, így most ezt nem a Klik-nek kell hirtelen megoldania, de ahol van további feladat, az már a Klik-et terheli. Az épületek karbantartásáról a Klik gondoskodik ezentúl, a műszaki csoportjuk végzi azokat a javításokat, amelyekel az iskola gondnoka nem boldogul. Pár feladatot az önkormányzat azonban maga vállalt: például a Szerb Antal Gimnázium nyílászáróinak cseréjét idén vagy a Móra Ferenc iskola felújítását 2018-ban.
    Az iskolaépületek az önkormányzat tulajdonában maradtak, de vagyonkezelésre átadtuk őket az államnak – mondta el Csomor Ervin alpolgármester a Helyi Híreknek.
                                                                                                                                          Ferenci Zoltán


kepfile

KÉT MENÜBŐL VÁLASZTANAK. Az iskolai étkeztetés továbbra is az önkormányzat feladata lesz, és fennmarad az a jól bevált rendszer is, hogy az iskolások két fogás között választhatnak. Az önkormányzat a közelmúltban bonyolított le egy étkeztetési közbeszerzési programot valamennyi iskola és óvoda számára. A pályázatot a Junior nyerte, vállalva, hogy fenntartja a kétmenüs programot. A szülőknek nagyon egyszerű dolga van: be kell lépni a Multischool számítógépes programba, és az internetes felületen a gyerekkel kiválasztják a menüt, s ezen a felületen lebonyolítható az étkezés esetleges lemondása is, nem kell ezért külön telefonálni. Hogy az iskolai étkezés során két menüből lehessen választani, azt nagyon kevés önkormányzat tudta eddig megszervezni.Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Apro-link.jpg
preload preload
Ide kattintva megtekinthető
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
Legutóbbi lapszámunk - 2017. december 13.
Kerületi festőművészek virtuális galériája
Megtekinthetik hivatalos példányszám-igazolásunkat
A fogyás lélektana
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Credo Együttes
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez