Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28600805
   « Vissza

Januártól az állam működteti az iskolákat

 « Cikkek és hírek 
2017. január 17.
 

Csomor Ervin alpolgármestert kérdezte a Helyi Hírek az iskolák állami működtetésbe adásáról.

kepfile

Csomor Ervin alpolgármester

      Január elsejétől új szervezeti keretek között működik az állami intézményfenntartás: az 58 tankerületi központ önálló költségvetési szervként látja el a fenntartói feladatokat, átvéve az iskolák működtetését az önkormányzatoktól. Hogyan történt ez a Kertvárosban?
   Az önkormányzat képviselő-testülete tavaly decemberben elfogadta az önkormányzat és a Klik közötti megállapodást. A határidő december 31. volt, de már december elején határoztunk erről, így mi az elsők között voltunk a fővárosban, akik ezt elfogadtuk. Később több önkormányzat is érdeklődött arról, mi szerepel a megállapodásunkban, mert a törvény csak keretfeltételeket határozott meg.
    Annyi volt előírva, hogy ezentúl a fenntartáson kívül a működtetés döntő része is állami feladat lesz. A képviselő-testület ezzel nem értett egyet, ezt többször kinyilvánítottuk, erről határozat is született. Kértük, gondolják át a döntést, de végül nem történt változás, így mi nem tehettünk mást, mint hogy tudomásul vettük ezt a helyzetet, és ebből próbáltuk kihozni a legtöbbet. A leghasznosabb az volt, ha megállapodunk, különben a miniszter hozza létre a megállapodást egy határozattal, amivel a kerület rosszabbul járt volna.
    A megállapodásunk lényege, hogy minden eddig működő program és felújítás folytatódni fog 2017-ben is. Alapesetben csak a fenntartást és a technikai dolgozókat veszi át a Klik, de itt a kerületben ez máshogy történt. A technikai dolgozók esetében például kétséges volt, hogy marad-e a bérük, hiszen nálunk az volt a gyakorlat, hogy a rosszabbul kereső dolgozók 10 ezer forintos bérkiegészítést, úgynevezett Kertváros pótlékot kaptak. A megállapodás szerint megmarad a bérük, nem csökken, nem változnak a bérfeltételek.
     Az önkormányzat vállalta – bár már nem kötelessége – hogy az egy iskola, egy iskolaudvar felújítást saját költségén folytatja: ez az iskola a Sashalmi Tanoda lesz, idén elkészül a múlt évi felújítás második üteme, az iskolaudvar pedig a Táncsics iskola udvara.
   A Klik vállalta, hogy ezentúl az önkormányzattal közösen fogja finanszírozni a pedagógiai napokat, az iskolaválasztó programot, a pedagógusbált és az év pedagógusa díjat.
     Megállapodás született arról is, hogy a gyógypedagógusok, logopédusok, fejlesztő pedagógusok utazó hálózata, amely eddig elvégezte az SNI-s gyerekek fejlesztését a kerületi óvodákban, ezt idén szeptemberig továbbra is vállalja. Ősztől erről a feladatról majd az önkormányzat gondoskodik.
    Szeptembertől újra lesz ingyen tankönyv: amit az állam nem finanszíroz, azt az önkormányzat fogja fizetni, és marad az ingyenes füzetcsomag is (amit az önkormányzat szociális foglalkoztató cége, a Rehab 16 kft. állít elő), így a szülők remélhetőleg semmilyen változást nem fognak érzékelni az átvételből.
     Az önkormányzat minden iskola villámvédelmi felülvizsgálatát elvégeztette még decemberben, az átadás előtt, így most ezt nem a Klik-nek kell hirtelen megoldania, de ahol van további feladat, az már a Klik-et terheli. Az épületek karbantartásáról a Klik gondoskodik ezentúl, a műszaki csoportjuk végzi azokat a javításokat, amelyekel az iskola gondnoka nem boldogul. Pár feladatot az önkormányzat azonban maga vállalt: például a Szerb Antal Gimnázium nyílászáróinak cseréjét idén vagy a Móra Ferenc iskola felújítását 2018-ban.
    Az iskolaépületek az önkormányzat tulajdonában maradtak, de vagyonkezelésre átadtuk őket az államnak – mondta el Csomor Ervin alpolgármester a Helyi Híreknek.
                                                                                                                                          Ferenci Zoltán


kepfile

KÉT MENÜBŐL VÁLASZTANAK. Az iskolai étkeztetés továbbra is az önkormányzat feladata lesz, és fennmarad az a jól bevált rendszer is, hogy az iskolások két fogás között választhatnak. Az önkormányzat a közelmúltban bonyolított le egy étkeztetési közbeszerzési programot valamennyi iskola és óvoda számára. A pályázatot a Junior nyerte, vállalva, hogy fenntartja a kétmenüs programot. A szülőknek nagyon egyszerű dolga van: be kell lépni a Multischool számítógépes programba, és az internetes felületen a gyerekkel kiválasztják a menüt, s ezen a felületen lebonyolítható az étkezés esetleges lemondása is, nem kell ezért külön telefonálni. Hogy az iskolai étkezés során két menüből lehessen választani, azt nagyon kevés önkormányzat tudta eddig megszervezni.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez