Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602417
   « Vissza

Köszönjük, Marika!

 « Cikkek és hírek 
2017. január 17.
 

     A Borovitz házaspár fogalomnak számít a magyar sportéletben. Nem, mint Borovitz Marika és Borovitz Tamás, hanem egyszerűen csak, mint Borovitz házaspár. Az ő esetükben ennyi is elég volt az ismertséghez. Mindenki tudta, hogy kikről van szó. A Borovitz házaspárt a gyűjtőszenvedélyük, az olimpiai relikviáikból rendezett 324 kiállításuk, a kerület sportjáért tett minden erőfeszítésük, illetve a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör létrehozása és működtetése tette messze földön ismertté. No, meg az a rendkívüli összetartás, amely ezt a két embert jellemezte. 

    – Nagyon sokat köszönhetek a feleségemnek – mondta Borovitz Tamás, az ország egyik legjobb ötkarikás civil szervezetének számító Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Körnek az elnöke. – Mindig jól kiegészítettük egymást, és kölcsönösen tudtuk motiválni a másikat. Most úgy érzem, hogy nemcsak az elmúlt ötven évemet, hanem a legfőbb támaszomat veszítettem el.

kepfile

A Borovitz házaspár

    A Borovitz házaspár megnevezés ugyanis január 2-tól már csak a múltban létezik. Azóta a házaspárból szimplán Borovitz Tamás lett. Köszönhetően egy olyan tragédiának, amely a magyar olimpiai mozgalom történetében is egy külön fejezetet érdemelne.
   A Borovitz házaspár által vezetett Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör számára minden ötkarikás rendezvény ünnepet jelentett. Így volt ez a riói olimpiával is, amely után a kertvárosi civil szervezet három alkalommal is „örömünnepet ült”. Először akkor, amikor a riói olimpián első aranyérmünket nyerő Szász Emesét látta vendégül az Erzsébetligeti Színház nagytermében. A rendkívül szimpatikus sportolót ráadásul edzője, az egyébként négyszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó Kulcsár Győző is elkísérte. Aztán az ünneplés egy újabb ikon, a kétszeres olimpiai bajnok Szi­lá­gyi Áron vendégül látásával folytatódott, mely eseményre szintén több száz néző jelenlétében a nagy színházteremben került sor.
    Ezen a rendezvényen nemcsak Áront ünnepelte a kerület, hanem az edzőjét, az árpádföldi Decsi Andrást, illetve a Decsi család másik két tagját, Decsi István mesteredzőt, illetve olimpikon fiát, Tamást is. A sportolókkal és edzőkkel való találkozások egytől egyig nagyszerű pillantok voltak, melyekért leginkább a Borovitz házaspárnak tartozhattunk köszönettel. Ők voltak azok, akik 2007-ben életre hívták a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kört, és ők voltak azok, akik odáig fejlesztették a kerületi olimpiai mozgalmat, hogy az már egy ötszáz fős színháztermet is képes volt megtölteni.
   2016. november 10-én azonban nem a nagyteremben, hanem az Erzsébetligeti Színház Harmónia termében került sor az újabb (immár harmadik) ünneplésre. A meghívottak, az olimpiai bronzérmes súlylökő, Márton Anita és edzője, Eperjesi László, illetve az Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó, Baji Balázs, és edzője, ifjabb Tomhauser István voltak, akikre ismételten annyian voltak kíváncsiak, hogy a rendezvényt nyugodtan át lehetett volna vinni a nagyterembe is. A több mint kétszáz fős nézőtér első sorában természetesen a Borovitz házaspár ült.

   A jól sikerült rendezvényt követően pedig annak a rendje és módja szerint autójukkal elindultak hazafelé. A Borovitz házaspár tősgyökeres rákosszentmihályinak számított, mindig is büszkék voltak rá, hogy olyan sportolók közvetlen közelében élhettek, mint a legendás közép- és hosszútávfutó, Garay Sándor, vagy a magyar kerékpársport egyik legeredményesebb sportolója, a több mint százszoros bajnok Pais Péter. Lehet, hogy aznap is éppen rájuk gondolt az autót vezető Borovitz Tamás, mert csak az utolsó pillanatban vette észre, hogy a Rákóczi utcában szemben vele nagy sebességgel egy autó közlekedik.

     Innentől kezdve felgyorsultak az események, Tamás félrerántotta a kormányt, és a korrigálás eredményeképpen egy kerítésnek ütközött. Mire a felesége meg tudott volna ijedni, már be is következett a baj. De még mekkora baj! Az az autós, amely aztán nagy sebességgel tovaszáguldott, nem is tudja, mekkora kárt okozott a kerületnek és a hazai sportéletnek.
      A Borovitz házaspár nemcsak a novembert, hanem a decembert is kórházban töltötte. Nekik idén infúzió jutott a csillagszóró és a tűzijáték helyett, ráadásul az állapotuk – elsősorban Marikáé – hétről hétre rosszabbodott. Olyannyira, hogy az óév végén már a külvilággal is megszakította a kapcsolatot. A január elsejét még megélte, ám az újév második napja már soknak bizonyult neki.

     Borovitz Marika 2017. január 2-án örökre itt hagyott bennünket. Az előttünk álló 363 napon, illetve az azt követő években is nagyon fog hiányozni. Nemcsak nekünk, kerületi sportbarátoknak, hanem a Corvin Mátyás Gimnázium és Szakgimnázium közösségének is, ahol Marika évtizedeken át műszaki tanár, majd igazgatóhelyettes volt.
   A tragédiával a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör is nehéz helyzetbe került, hisz Marika személyében egyik alappillérét veszítette el. Azt az embert, akinek minden tag, minden sportbarát és minden klasszis sportoló hálával és köszönettel tartozik. Az ő nevükben is megpróbálom a búcsúgondolatomat megfogalmazni, amit az életben sosem tudtunk elmondani neki: „Marika, mindent, de mindent nagyon köszönünk!”
                                                                                                                                              Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez