Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28598035
   « Vissza

Eladták a legendás Legenda sörözőt

 « Cikkek és hírek 
2016. december 6.
 

     Legenda-rajongók, figyelem! November 17-vel lezárult egy korszak. A Szlovák úti Legenda Sörözőből ugyanis kivonult a Legenda sör. Tette ezt azért, mert a tulajdonos, Kovács József Olasz eladta a kultikus sörözőt, melytől a szimpatizánsok egy nappal az átadás-átvétel előtt a helyszínen búcsúztak el.

kepfile

              Az eddigi tulajdonos, Kovács József Olasz az utolsó sörét issza a Szlovák úti Legendában.

     A Legenda Sörfőzde már a megnyitása pillanatában – 2013. április 1-én – legenda lett. Egyrészt a neve miatt (a sörözőt, illetve az ott készített kézműves italt a Szlovák útba csatlakozó Legenda utcáról nevezték el), másrészt a tulajdonos törekvései és gyors eredményei miatt. A Legenda Sörök ugyanis szó szerint berobbantak a köztudatba. Még csak tanulgattuk az Olaszházi Bitumen és a Brutal Bitter nevét, amikor ezek a sörök már nemzetközi díjakat nyertek. Az árpádföldi sörfőzde pedig már első évében elnyerte az „Év sörfőzdéje” elismerést.
   A Legenda Sörfőzdének azonban az egyéni sikerek mellett a kézműves sörfőzés feltámasztásában is nagy szerepe volt. Magyarországon a rendszerváltás környékén még közel ötszáz helyen készítettek kézműves söröket, ám az a tény, hogy a 90-es évek elején a sör is jövedéki termékké vált (azaz adót kellett fizetni utána), megtizedelte ezeket a kis sörfőzdéket. A sörfőzés válságba jutott, olyannyira, hogy két évtizeden keresztül nem is alakult új főzde. A Legenda megjelenésével azonban a sörfőzés iránti kedv is visszatért. Az árpádföldi sörcentrum ugyanis nemcsak a főzésben, hanem a jó minőségű alapanyagok beszerzésében is szerepet vállalt. Volt tehát, miből kreatívnak lenni, és sokan éltek is ezzel a lehetőséggel.
    A nyitás óta alig több mint három és fél év telt el. És ez alatt sok minden történt. Egyrészt a Legenda sör kinőtte a Szlovák úti sörfőzdét, másrészt a tulajdonos is mert nagyobbakat álmodni. Egymás után nyitotta sörözőit, előbb Zuglóban, majd a Belvárosban, a sörei pedig rendszeres résztvevői lettek a szabadtéri fesztiváloknak.

    A Legenda életében nagy változás tavaly következett be. Ekkor ugyanis elkészült a Lándzsa lakótelep mellett az új Legenda Sörfőzde Center, amely már méreteiben, illetve szolgáltatásaiban sem hasonlított a Szlovák úti legendás – de erősen fapados – sörözőhöz. Az új helyen például a sör mellett a zenének is főszerep jutott, és ma már a legfelkapottabb budapesti koncerthelyek egyikévé vált, de a konyhájának köszönhetően a péntek vagy szombat esti sörözés is jóval komfortosabb lett.
    – Az bebizonyosodott, hogy két helyen nem tudunk minőségi sört főzni – mondta a tulajdonos, aki először a sörfőzést szüntette meg a Szlovák úton. – Egy sörözőt meg akkor kell eladni, ha van rá igény.
    A Legenda Sörözőre pedig volt igény, és, amit a bennfentesek már régóta mondogattak, az november 17-én be is következett. Kovács József ugyanis átadta a kulcsokat az új tulajdonosnak, Schindler Józsefnek.
    És, akkor nézzük, hogy mit hozhat a jövő. Mint mondtuk, ezzel az átadással egy korszak lezárult, ugyanakkor egy új korszak is kezdetét veszi. A Szlovák úton ugyanis már új söröket főznek, ezúttal Synthesis néven. A főzde ezen a néven fog működni, a söröző azonban a névadó utca miatt megőrzi Legenda nevet. Az új Legenda Sörözőben a Hableányt felváltja a Hoplager, a meggyes sör helyett pedig maracujásat ihatunk. Hogy ez egy új kertvárosi legenda születésének pillanata-e, azt majd a jövő dönti el.
   Ezzel párhuzamosan pedig egy házzal odébb, a Veres Péter út 197. szám alatt megnyílt a Legenda Bowling Center, ahol korábban is lehetett bowlingozni, ám november 18-tól már a legendás helyi kézműves söröket is csapolják.                                                                                                                     Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez