Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602908
   « Vissza

Mátyásföldi Mandula Cukrászda – ahová át kell menni...

 « Cikkek és hírek 
2016. december 6.
 

kepfile

      A Veres Péter út szervizútja mentén található Mandula cukrászda szervesen egybeépült a Gourmand iskolával, ahol köztudottan cukrászokat is képeznek. Sokan azt hiszik emiatt, hogy a cukrászdában a tanulók által készített süteményeket árusítják.

kepfile

Kovács Zoltán, a Mandula Cukrászda mestercukrásza

    – Ez egyáltalán nem így van – mondja Kovács Zoltán, a Mandula Cukrászda mestercukrásza. – Az általunk előállított termékeket cukrászok készítik, éppen úgy mint bármelyik más cukrászdában. A szakmában, még a legmagasabb minőségű termelőüzemben is teljesen természetes, hogy a cukrászok mellett ott dolgozik 5-10 tanuló, akik így tudják ellesni a szakmai fogásokat. Az egyik iskola tanműhelyének saját boltja van, ott valóban a tanulók által készített pékárukat árusítják, de az egy más történet...
    – Mit találnak itt a vásárlók?
    – A tradicionális süteményeken kívül különleges édességeket is készítünk, melyek jellemzőek a cukrászdánkra. Kizárólag minőségi alapanyagokat használunk: vajat, valódi tejszínt és minőségi csokoládét. Áraink visszafogottak, ami annak köszönhető, hogy üzletpolitikánkban határozott ár-értékarányt állítottunk be: magas minőséget kínálunk, elfogadható áron – részben tudatformáló szándékkal. Hidegtálainkat, salátáinkat is szívesen vásárolják kiváló minőségük miatt, ezekből sokat előrendelésre készítünk, különféle alkalmakra.
    – Mit ért a cukrászda tudatformáló szándékán?
   – Mint mestercukrász, azt szeretném, hogy mindenki minőségi alapanyagokból készült süteményeket fogyasszon. Más termelők termékeiben gyakran fedezek fel olyan alapanyagokat,mint a dejó, a különféle margarinok, növényi habok, amelyek nálunk csak akkor kerülnek elő, ha a kezdő tanulók gyakorolnak (hogy ne a drága alapanyagokat tegyék esetleg tönkre). Ha finomat alkotnak, akkor esetleg meglepjük azzal ebédnél a tanárokat, de ilyesmi nálunk nem kerülhet árusításra.
    – Találkozhattunk a Mandula Cukrászda termékeivel különféle kerületi rendezvényeken is...
    – Az ilyen kitelepüléseken sütijeink igen keresettek , hiszen nagyon finomak és áruk rendkívül kedvező. Azért készítjük a minőségi termékeinket, hogy valóban megérje a HÉV síneken átjönni!

kepfile

Zserbó recept Kovács Zoltán mestercukrásztól  

    kepfile

Hozzávalók a tésztához: liszt 350 g, vaj 85 g, zsír 85 g, porcukor 35 g, só 7 g, fél vanília rúd (kikaparva, egyébként helyettesíthető vaníliás cukorral), fél citrom héja reszelve, tej 65 ml, fahéj csipetnyi, tojássárgája 1 db
     A lisztet szitáljuk, a vajat és a zsírt gyúrható állapotba hozzuk, az élesztőt egy kevés tejjel elmossuk (nem futtatjuk fel!) a maradék tejet a porcukorral, ízesítő anyagokkal, sóval, tojássárgájával simára keverjük, mindent egybe rakunk és a tésztát begyúrjuk. Csak addig gyúrjuk, míg sima, egynemű tésztát kapunk. Szétosztjuk négy db egyforma részre, picit meggömbölyítjük és hűtőben pihentetjük legalább egy órát.         
Töltelék: pirított őrölt dió 350 gr, porcukor 350 gr, baracklekvár 400 gr, rum, citrom héja reszelve, narancs héja reszelve, vanília , fahéj ízlés szerint. A cukrot a lekvárt és az ízesítő anyagokat simára keverjük.
     Zserbó összeállítása: enyhén kivajazott tepsibe az első kinyújtott tésztalapot elhelyezzük, a kikevert lekvár 1/3-át a tésztára kenjük egyenletesen, majd a dió 1/3-át is elterítjük rajta, utána jön a következő tészta, és így tovább, míg a negyedik tésztával az egészet lefedjük. Kb. egy órát szobahőmérsékleten kelesztjük, megszurkáljuk, és előmelegített 180-185 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Kihűtjük teljesen, majd átfordítjuk, így a simább fele lesz fölül. Áthúzzuk olvasztott csokoládéval, dermesztjük hűtőben, szeleteljük. (Egy jó tanács: a sütés után pár percig egy fém tálcával enyhén préseljük a süteményt, akkor simább és egyenletesebb lesz.)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez