A Veres Péter út szervizútja mentén található Mandula cukrászda szervesen egybeépült a Gourmand iskolával, ahol köztudottan cukrászokat is képeznek. Sokan azt hiszik emiatt, hogy a cukrászdában a tanulók által készített süteményeket árusítják.
Kovács Zoltán, a Mandula Cukrászda mestercukrásza
– Ez egyáltalán nem így van – mondja Kovács Zoltán, a Mandula Cukrászda mestercukrásza. – Az általunk előállított termékeket cukrászok készítik, éppen úgy mint bármelyik más cukrászdában. A szakmában, még a legmagasabb minőségű termelőüzemben is teljesen természetes, hogy a cukrászok mellett ott dolgozik 5-10 tanuló, akik így tudják ellesni a szakmai fogásokat. Az egyik iskola tanműhelyének saját boltja van, ott valóban a tanulók által készített pékárukat árusítják, de az egy más történet... – Mit találnak itt a vásárlók? – A tradicionális süteményeken kívül különleges édességeket is készítünk, melyek jellemzőek a cukrászdánkra. Kizárólag minőségi alapanyagokat használunk: vajat, valódi tejszínt és minőségi csokoládét. Áraink visszafogottak, ami annak köszönhető, hogy üzletpolitikánkban határozott ár-értékarányt állítottunk be: magas minőséget kínálunk, elfogadható áron – részben tudatformáló szándékkal. Hidegtálainkat, salátáinkat is szívesen vásárolják kiváló minőségük miatt, ezekből sokat előrendelésre készítünk, különféle alkalmakra. – Mit ért a cukrászda tudatformáló szándékán? – Mint mestercukrász, azt szeretném, hogy mindenki minőségi alapanyagokból készült süteményeket fogyasszon. Más termelők termékeiben gyakran fedezek fel olyan alapanyagokat,mint a dejó, a különféle margarinok, növényi habok, amelyek nálunk csak akkor kerülnek elő, ha a kezdő tanulók gyakorolnak (hogy ne a drága alapanyagokat tegyék esetleg tönkre). Ha finomat alkotnak, akkor esetleg meglepjük azzal ebédnél a tanárokat, de ilyesmi nálunk nem kerülhet árusításra. – Találkozhattunk a Mandula Cukrászda termékeivel különféle kerületi rendezvényeken is... – Az ilyen kitelepüléseken sütijeink igen keresettek , hiszen nagyon finomak és áruk rendkívül kedvező. Azért készítjük a minőségi termékeinket, hogy valóban megérje a HÉV síneken átjönni!
Zserbó recept Kovács Zoltán mestercukrásztól
Hozzávalók a tésztához: liszt 350 g, vaj 85 g, zsír 85 g, porcukor 35 g, só 7 g, fél vanília rúd (kikaparva, egyébként helyettesíthető vaníliás cukorral), fél citrom héja reszelve, tej 65 ml, fahéj csipetnyi, tojássárgája 1 db A lisztet szitáljuk, a vajat és a zsírt gyúrható állapotba hozzuk, az élesztőt egy kevés tejjel elmossuk (nem futtatjuk fel!) a maradék tejet a porcukorral, ízesítő anyagokkal, sóval, tojássárgájával simára keverjük, mindent egybe rakunk és a tésztát begyúrjuk. Csak addig gyúrjuk, míg sima, egynemű tésztát kapunk. Szétosztjuk négy db egyforma részre, picit meggömbölyítjük és hűtőben pihentetjük legalább egy órát. Töltelék: pirított őrölt dió 350 gr, porcukor 350 gr, baracklekvár 400 gr, rum, citrom héja reszelve, narancs héja reszelve, vanília , fahéj ízlés szerint. A cukrot a lekvárt és az ízesítő anyagokat simára keverjük. Zserbó összeállítása: enyhén kivajazott tepsibe az első kinyújtott tésztalapot elhelyezzük, a kikevert lekvár 1/3-át a tésztára kenjük egyenletesen, majd a dió 1/3-át is elterítjük rajta, utána jön a következő tészta, és így tovább, míg a negyedik tésztával az egészet lefedjük. Kb. egy órát szobahőmérsékleten kelesztjük, megszurkáljuk, és előmelegített 180-185 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Kihűtjük teljesen, majd átfordítjuk, így a simább fele lesz fölül. Áthúzzuk olvasztott csokoládéval, dermesztjük hűtőben, szeleteljük. (Egy jó tanács: a sütés után pár percig egy fém tálcával enyhén préseljük a süteményt, akkor simább és egyenletesebb lesz.) |