Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28599854
   « Vissza

Mit tegyünk, ha füstöl a szomszéd

 « Cikkek és hírek 
2016. december 6.
 

   Lakossági hívást kapott szerkesztőségünk, hogy a szomszéd füstöl: égeti az avart, a gallyakat, amit egyébként ingyen elszállítana az önkormányzat, mi ilyenkor a teendő, mit lehetne átkiabálni a szomszédba, ami jogilag is alá van támasztva.

kepfile

   Illetékes helyekre látogatva továbbítottuk a panaszt, és kiderült, hogy ez egy sokrétű probléma, és a megoldására is több minden kínálkozik. Az avarégetést, a nyesedékek elégetését az önkormányzat egyik rendelete tiltja, ami egyébként a lakosság magatartását vizsgálja a társas együttélés szabályainak tükrében. Ennek egyik paragrafusa foglalkozik azzal, hogy a jókedvű kerti bográcsolást leszámítva mikor és mivel szabad tüzet gyújtani az udvaron. Bár ez egyértelmű tiltást nem tartalmaz, az udvaron való tűzrakást a közvetlen szomszédok kétharmadának írásos hozzájárulásához köti – amit valószínűleg nem is olyan könnyű beszerezni. Ez a rendelet foglalkozik egy más helyen azzal, hogy szemetet, műanyagot, festett ablakkeretet tilos a kályhában elégetni. Ez a rendelet egyébként akkor született, amikor a szabálysértési eljárásokat kiemelte a törvény az önkormányzatok kezéből. Itt tehát szabálysértés helyett közigazgatási bírság kiszabására van lehetőség, ami hatósági eljárás esetén 150 ezer forintig terjedhet. A rendelet megsértését az önkormányzat közterület-felügyelői is észrevételezhetik, ők helyszíni bírságot szabhatnak ki 50 ezer forint erejéig.
   A fővárosnak is van rendelete arra nézve, hogy mit tegyünk a lehullott lombbal. A szabályozás szerint ezt elsősorban komposztálni kell a kertben, másodsorban zsákban elszállíttatni, viszont arra nézve nincs semmilyen előírás, hogy mit kéne tenni azokkal a lakókkal, akik sem ezt, sem azt nem csinálják – hanem például helyben elégetik.
   De sebaj, mert a parlament megalkotta a levegővédelmi törvényt, és ez jó alapot ad arra, hogy az illegális füstölőkkel szemben eljárjanak. Az erre kijelölt hatóság a kormányhivatal, s kerületi szinten külön előadó van arra, hogy a levegővédelmi törvényt megszegőkkel szemben eljárjon. A hatásköre arra is kiterjed, hogy benézzen a kertbe, a házban benézzen a kályhába, megállapítandó, hogy mit is égetnek ott el. A kerti avarégetés megállapítása és szankcionálása sima ügy egy ilyen tapasztalt kormányhivatalnoknak, s tán még arra is fény derül egyszer, hogy miért száll fel sűrű fekete füst a Sashalmi piac menti CBA kéményéből (fenti képünkön), halálra idegesítve ezzel a füstöt benyelni kényszerülő piaci árusokat és a vásárolni vágyó célközönséget...

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez