Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28597987
   « Vissza

Marha jó hamburger

 « Cikkek és hírek 
2016. november 8.
 

kepfile

Klaudia kacér küzdelme az angus marhával, fent pedig a finom kézműves végeredmény, amit a kerületben ingyenesen házhoz is szállítanak

    Végy egy adag friss marhahúst! De nem akármilyen hús legyen, ám! Az ínyencek a brit származású angus marhára esküsznek, mondván annak a húsa a legpuhább, a legzamatosabb és a legtáplálóbb. Nem is szabad csak egy pici sóval és egy pici borssal ízesíteni! Nos, ezt az angus szeletet jól süssük át, és tegyük bele a szintén jól átsütött, friss, ropogós buciba!
    De nem csak úgy, hevenyészve, előbb ágyazzunk meg a húsnak, egy kis jégsalátával, paradicsommal és rukkolával. Az így kibélelt húsra ezt követően szórjunk egy kis sült hagymát, ami sem szájszagot, sem gyomorégést nem okoz, ám a húsnak kellemes ízt ad, majd az egészet öntsük le a házilag készített – és egyéni módon kikísérletezett – szósszal. Ez lehet házi fűszeres majonéz, lehet karamellizált baconos és lehet mentás joghurt is. Ez utóbbi inkább a bárányhúshoz ajánlott, amely az angus marhát helyettesítheti. Ha mindezzel elkészültünk, helyezzük a szószós hús tetejére az átsütött buci másik felét, szúrjuk át a hamburgerkölteményt egy hurkapálcával – másképpen szétesne az egész -, és máris fogyasztható a kiadós ebéd.
    A fenti recept nem titkos, és remélhetőleg hamarosan sokakhoz eljut ennek a kertvárosi kézműves hamburgernek a híre. Annak a kézműves hambiénak, amit egy fiatal pár kezdett el gyártani, és amely néhány hónap alatt már sokakat meghódított.
    – A napjaim nagy részét itt töltöttem a Szilas-patak melletti rekreációs övezetben – mondta Pichler Róbert, a Hermina parki Kalóz büfé üzemeltetője. – A kerékpározás, a sport és a mozgás a mindenem, így számomra paradicsomnak számított az önkormányzat által építtetett kerékpáros birodalom.

   Pichler Robi azonban nem csak használója, hanem gazdája és motorja is lett a Szilas-parki létesítménynek. Ennek története azonban régebben kezdődött. Jó 13 éve néhány kerületi srác önerőből egy kerékpáros crosspályát épített a Szilas-patak melletti elhagyatott, bokros gazos területen. A jelenlegi önkormányzat felismerve a fiatalok igényét a terepkerékpározás lehetőségét a Centi lakótelep felújításába is beépítette.
    Az ottani lakók egy része viszont nem nézte jó szemmel a háza előtt röpködő BMX-s fiatalokat, így az első hivatalos kertvárosi crosspályát hamar lebontották. Időközben megépült a Havashalom parki extrém sportpálya is, melynek kialakításakor ugyancsak szükség volt Robi szakértelmére. Nagyrészt neki köszönhető, hogy a sashalmi betonteknő ma a gördeszkások, a rolleresek és a BMX-sek számára is egyaránt használható. Robi azóta minden évben – idén már hetedik alkalommal – versenyt rendez a parkban, melyre a város minden részéből érkeznek az extrém sportokat szerető fiatalok.

    És így jutottunk el a Szilas-patak partjára, ahol három éve – illetve azóta is folyamatosan – egy kerékpáros paradicsomot alakítottak ki. A kamasz Pichler Robi időközben maga is felnőtt, és azt a tudást, amit a Testnevelési Egyetemen, illetve egykor a barátaival a Szilas melletti bozótosban kialakított crosspályán önerőből szedett fel, azt ma már szeretné a fiatalabb korosztálynak is átadni. Így jött létre a Bicajsuli, mely nemcsak a crosspálya használatára, hanem a kerékpárral történő szabályos közlekedésre is megtanítja a gyerekeket.
    – Mivel minden időmet a patak partján töltöttem, természetes volt, hogy láttam a változásokat is. Így többek között a Hermina parki büfé építését is végignézhettem, amely aztán a fantáziámat is beindította.
Robi ambíciói mellett a büfé üzemeltetésének megpályázásához a kezdő lökést barátnője, Klaudia konyhai jártassága adta. A fiatalok július elején kezdtek bele a nagy kalandba, és most izgatottan várják az első Kalóz-os telüket.
   – Nemcsak egy büfét, hanem egy minőségi konyhát szeretnénk üzemeltetni. Oda szeretnénk figyelni minden részletre, és nem a haszon, hanem a vendégek szeretete az, ami leginkább motivál bennünket. Maximálisan törekszünk arra, hogy premium streetfood étteremként, igazi kertvárosi kézműves hamburgerezőként tartsanak számon minket.
    Október környékén már csöndesek a napok a Szilas partján. A büfé azonban a hét minden napján 11.30-tól 20.00-ig nyitva van. A télre például egy szigetelt és fűtött terasszal, forralt borral, teával és forró csokival készülnek. A télben azért van valami jó is: mostanában a fent részletezett kézműves hambira, vagy Klaudia másik remekére, az óriás palacsintára sem kell 30-40 perceket várni, mint kellett nyáron, amikor többször is kígyózott a sor a Kalóz előtt. De az sincs bajban, aki meg szeretné magát kímélni attól, hogy a természet lágy ölén próbálja ki ezt a belvárosi minőséget, annak ugyanis Robiék – a kerület határain belül – ingyenesen az otthonába szállítják a legújabb kézműves terméket. (Facebook: kalóz burger, rendelés: 06-30-832-0555)
                                                                                                                                         Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez