Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602733
   « Vissza

Tornatermet neveztek el a legendás focistáról

 « Cikkek és hírek 
2016. november 8.
 

kepfile

Dr. Géczi István, a Fradi legendás kapusa emlékezett meg Novák Dezsőről, minden idők legeredményesebb ötkarikás labdarúgójáról

    Novák Dezső visszatért a kerületbe. És egy olimpiai bajnok sportoló hol is érezhetné jobban magát, mint egy olimpiai iskolában.
   A Lemhényi Dezső Általános Iskolában október 25-én az egy négyzetméterre jutó Fradi legendák száma megközelítette azt a számot, amelyet 2013 nyarán a RAFC-pályán jegyezhettünk fel, amikor a helyi csapat a szentmihályi klub centenáriumán a Fradi öregfiúk együttesét fogadta. A legendás zöld-fehér klub tagjai azonban ezúttal nem focizni érkeztek a Hősök fasori iskolába, hanem azért, mert részesei kívántak lenni egy nagy kertvárosi Fradi-ünnepnek. A XVI. kerület komoly zöld-fehér kapcsolatokkal rendelkezik. A Fradi legendái közül olyan neves játékosok kötődnek a kerülethez, mint Novák Dezső, dr. Géczi István, Mucha József, Bánki József, Balogh Gábor, Lipcsei Péter és Dragóner Attila. Az október 25-i Fradi-nap a sashalmi iskolában a 2014 februárjában elhunyt Novák Dezső miatt jöhetett létre. A Lemhényi Dezső Általános Iskola közössége ugyanis a család beleegyezésével úgy határozott, hogy az FTC egykori játékosáról és edzőjéről nevezi el a tornatermét.
    – Az iskolánk újabb sportcsaláddal gyarapodott – mondta Dienes Anna igazgatónő. – Először kezdtük azzal, hogy az olimpiai bajnok vízilabdázó Lemhényi Dezső nevét vettük fel, majd egykori tanítványunknak, az olimpiai bronzérmes kenusnak, Mohácsi Ferencnek állítottunk emléktáblát. Ezután Polgár Judit sakkiskoláját építettük be a tanrendünkbe. Most pedig a tornatermünket a kerület díszpolgáráról, Novák Dezsőről nevezzük el. A kiváló labdarúgó rendszeres vendégünk volt a Lemhényi-napokon, így az iskolánkat is jól ismerte. Sajnos, már nincs közöttünk, de a felesége, Novák Erzsike révén mindig velünk lesz majd.
    A jövőben – tehát már idén, decemberben is – a hagyományos Lemhényi-napot a Novák Dezsőről elnevezett tornateremben fogják majd megrendezni. A névadásról pedig a terem bejárata fölött egy emléktábla is árulkodni fog. Az önkormányzat, a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör és a Magyar Olimpiai Akadémia jóvoltából megvalósult táblát október 25-én Novák Dezső özvegye, Kovács Péter polgármester és Borovitz Tamás, a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör elnöke közösen leplezték le.

kepfile

    Novák Dezső Szombathelyen kezdte a pályafutását. 1961-ben igazolt a Fradiba. A zöld-fehér klub színeiben 251 mérkőzésen 57 gólt lőtt. Tagja volt az 1965-ben Vásárvárosok-kupája győztes együttesnek is. A válogatottban kilencszer, a világválogatottban pedig egyszer szerepelt. Novák Dezső három olimpián vehetett részt, kétszer az arany-, egyszer pedig a bronzérmes csapat tagja volt, ezzel minden idők legeredményesebb ötkarikás labdarúgója lett. Edzőként is komoly sikereket ért el. Elsősorban a Fradival, mellyel több bajnoki címet szerzett, és mellyel 1995-96-ban első magyar csapatként a Bajnokok Ligája csoportkörébe is bejutott.

kepfile

    Az október 25-i ünnepségen tehát Novák Dezsőre emlékeztek a vendégek, akik között olyan hírességek is jelen voltak, mint Fradi-legenda dr. Géczi István, Mucha József, Lipcsei Péter, Lisztes Krisztián, Szokolai László, Judik Péter, Bánki József, illetve Havasi Mihály technikai vezető, Orosz Pál elnök, Sípos Jenő, a Fradi korábbi kommunikációs vezetője, az MLSZ jelenlegi szóvivője, Takács Tibor, a Fradi Baráti Kör elnökségének a tagja, illetve Török Lajos, a Népstadion és Intézményei egykori főigazgatója. (R. T.)

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez