Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28599352
   « Vissza

Fórum – vállalkozóknak

 « Cikkek és hírek 
2016. november 8.
 

kepfile

   A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara XVI. kerületi tagcsoportja vállalkozói fórumot rendezett, melyen Kovács Péter polgármester a vállalkozókat érintő helyi aktualitásokról és fejlesztésekről beszélt a megjelent kamarai tagok előtt. Az előadás egyik kiemelt témája volt a Kertvárosi Kártya.
   A kerületi vállalkozók által befizetett adók teszik lehetővé a kertvárosi fejlesztéseket, hiszen az építmény-, telek- és gépjárműadókból befolyt pénzeket kizárólag fejlesztésre használja fel az önkormányzat (az iparűzési adót a főváros felé kell fizetni). Az önkormányzat nem tervezi az adójogszabályok változtatását, vagyis se emelésre, se csökkentésre nem kell számítani – mondta Kovács Péter előadásában. Az adóra szükség van, enélkül nem fejlődhetne a kerület.
  Az önkormányzat szeretne szorosabb együttműködést a helyi kamarával, ezért közszolgáltatási szerződést kötnének egymással. Az önkormányzat közfeladatainak egyike ugyanis a gazdaságfejlesztés, ennek támogatásában segíthetne a kamara. Az együttműködés fejében új, nagyobb irodát is kapna a helyi kamarai szervezet.
   A Kertvárosi Kártya népszerűsítésében is számítanak a kamarára, az a cél, hogy minél több vállalkozás legyen kártya-elfogadóhely, ezáltal a lakók a helyi vállalkozóknál költsék el a pénzüket. A Kertvárosi Kártya ingyenes lett, a Sashalmi Piacon azt bárki kiválthatja a közösségi teremnél megtekinthető nyitva tartási időben.
    Az önkormányzat igyekszik a fejlesztések esetén kerületi vállalkozóknak kiadni a munkát, ezzel is segítve őket. Például a Kölcsey iskola liftjét, a helyi útépítéseket, a sashalmi csapadékcsatorna építését mind kerületi cégekkel végeztették el.
   A pályázatok nyíltak, nincs zártkörű pályázat, bárki indulhat rajtuk. A pályázati dokumentációért sem kell már fizetni, ingyenes, bárki megnézheti, majd eldöntheti, indul-e az adott pályázaton, tesz-e ajánlatot.
   A parkolóhelyek megváltásáról Kovács Péter azt mondta: nagy esélyét nem látja annak, hogy a vállalkozások megválthassák a parkolóhelyeket (ez azt jelenti, hogy új építésű kereskedelmi-szolgáltató épületeknél kötelező bizonyos számú parkolóhelyet telken belül létesíteni, ami nem könnyű feladat, ennek az esetleges megváltásáról kérdezték a polgármester.). A belvárosban volt számos ilyen példa, ami azt eredményezte, hogy kevés parkoló maradt. Ezt a polgármester nem támogatja.
   A Sarjú bánya területéről Kovács Péter elmondta: a terület egy részét már eladták, ide tűzoltóság fog költözni, így lesz a Kertvárosnak tűzoltósága. A területre van szabályozási terv, a tervek szerint a tereprendezés után a terület megvásárlására lesz lehetőség, szeretnék helyi vállalkozóknak eladni, kiadni a területet.
   A Szabadföld út melletti önkormányzati ingatlanok értékesítése is elkezdődik, ide is beruházások költözhetnek. A telkeket az önkormányzat olcsón adja, de a 2200-2500 négyzetméteres telkekre nincs érdeklődő.
   A Veres Péter út, Csömöri út, Rákosi út vállalkozási övezet lehet, de erről a képviselő-testületnek kell dönteni. Az önkormányzat, a vállalkozóknak kedvezve ezeken a területeken parkolókat alakít ki, hogy az üzletek, szolgáltatások előtt legyen parkolóhely.
   A Kertvárosi Kártya népszerűsítése a vállalkozók körében szintén fontos kérdés. Amelyik vállalkozás belép a programba, annak minimum 8 százalék kedvezményt kell biztosítania a saját áraiból. Persze nem muszáj minden szolgáltatásból megadni ezt a kedvezményt.
   A programba belépő cég felkerül az önkormányzat honlapjára és szerepelni fog abban a félévente megjelenő (frissülő) kiadványban is, mely az elfogadóhelyeket listázza. A kiadványt a kártyabirtokosok postai úton kapják meg, de a Sashalmi Piacon is beszerezhető – mondta a polgármester a fórumon.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez