Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28599846
   « Vissza

Akik turistaként néznek a Kertvárosra

 « Cikkek és hírek 
2016. november 8.
 

Számunkra, akik itt élünk, nem „térkép e táj”, ismerjük lakóhelyünk minden fűszálát. Vagy mégsem? Sokan gondolják úgy, hogy van még mit megismerni. Immár 15 éve, hogy Kertvárosi Időutazásokon mutatjuk be a 16. kerület nevezetességeit azoknak, akik lakóhelyük rejtett értékeire, látványos épületeinek, neves lakóinak történetére kíváncsiak.

kepfile

 A Szurmay emlékmű előtt a mátyásföldi sétán

   2001 óta több mint 13 ezren érezhették jól magukat a Kertvárosban „turistaként”. Idén 700 diák csodálkozott rá a kerület érdekességeire 15 autóbuszos és 5 gyalogos városnézésen. A gyerekekkel játékosan, élményszerűen, a „hely szellemét” megéreztetve ismertetjük meg a kerület történetét, építészeti és kulturális nevezetességeit. Szeretnénk, ha 12-13 éves korára minden itt élő, tanuló gyerek megismerkedne lakóhelyének múltjával, és jobban megszeretné szűkebb pátriáját.
  A buszos kirándulásokon felkerestük látványos parkjainkat, helyi múzeumainkat, a Cinkotai Tájházat és a Kertvárosi Helytörténeti Gyűjteményt, lehetőség szerint a Szerb Antal Gimnáziumot, az ezeréves alapokkal bíró cinkotai evangélikus templomban pedig a játékos vetélkedő után felcsendült az orgonaszó. A buszos városnézéseket az önkormányzat anyagi támogatása teszi lehetővé másfél évtizede.
    A Szabadtéri Néprajzi Múzeum pályázatának köszönhetően idén ingyenes gyalogos városnézésekre is invitáltuk az iskolás csoportokat a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében. A Kertvárosi Helytörténeti Gyűjteményben interaktív tárlatvezetéssel indultak a múzeumpedagógiai élménytúrák. Öt diákcsoporttal sétáltunk a mátyásföldi villanegyedben, és a történeteken át bepillantunk a patinás épületek hajdani lakóinak életébe.
   A felnőtteknek, családoknak szóló túrákból több mint húszfélét dolgoztunk ki. Idén 35 városnézésen mintegy ezren vettek részt. A legkedveltebbek a mátyásföldi villanegyedben tett séták, sokan érdeklődnek a sashalmi látványosságok iránt, és a top 3-ban van az egykori Ikarus gyár retróbuszos meglátogatása. Volt kismamáknak babakocsis séta, teknős-simogatós biciklis program a Naplás-tónál, kirándulás a Caprera-patak forrásához, zenés esti andalgás, ismerkedős randiséta, és buszos kerületjárás. Az ínyencek kóstolással egybekötött sörfőzde és csokoládémúzeum-látogatáson vehettek részt, számosan sétáltak a zoológus vezetésével a mátyásföldi repülőtéren, a laktanya-látogatásra is hamar betelt a létszám.
    Újdonság volt a kerületből kiruccanó Kerepesi temető-séta és a rendhagyó, villanézéssel egybekötött „író-olvasó találkozó” a zsidó múltról szóló könyv szerzőjével. Az erősebb idegzetűek az első magyar sorozatgyilkos nyomába eredhettek, „míg az idegenvezető hölgy észrevétlenül azokba a fejekbe is belecsepegtette a kerületrész történetét, akik csak a szándékosan bulváros cím miatt jöttek el” – írta egy újságíró, aki inkognitóban vett részt a túrán.

kepfile

Vicces jegyzetelés a cinkotai 1848-as emlékhelynél

     A programok a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ támogatásával valósultak meg.
   Nagy köszönet azoknak, akik évek óta segítik a városnézéseket, lehetővé teszik az épületekbe való bejutást, vagy szaktudásukkal, helyismeretükkel növelik a séták értékét:
Vető István lelkész, Bátorfi Mihály templom-gondnok, Inotai István igazgató, Farkas Attila buszos, Juhász Jenőné igazgató-helyettes, Nagy Zoltán atya, Gödölle Márton atya, Pacor István, Mosonyi János, Simon Pál üzemvezető, Villányi Péter, Karelné Máté Orsolya, Széman Richárd, Lantos Antal, Rajna László, Teszák Sándor, Varga Ferenc, Weyde Gyula, Zubreczki Dávid, Kovács Tibor, Csanádi György, Törley Mária, Druzsin József százados, Kloska Tamás, Bajári Csaba, Kovács József „Olasz”, Szlaukó Gábor, Farkas Elemér, Kovács Árpád, Goldberger Tamás, Bechtold Ágnes, Körösfői Kriesch György, a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat munkatársai, a Kertvárosi Bringajárőr önkéntesei, és sokan mások…
                                                                                                                                          Benedek Ágnes

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez