Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28600049
   « Vissza

Kerékpárosbarát Kertváros

 « Cikkek és hírek 
2016. november 8.
 

kepfile

    Archív képünk: készülnek a festmények a Szilas-patak menti kerékpárút mellett

    Furdan Máriával, a Kerületfejlesztési és Városüzemeltetési Iroda vezetőjével beszélgetett a Helyi Hírek a kerületi kerékpárutak fejlesztéséről, amit egy várhatóan nyertes pályázat tesz lehetővé.
    – Kerékpárosbarát kerület a mienk. Annyira sok a kerékpárút a Kertvárosban?
    – Nincs olyan sok, összesen 5 és fél kilométer bicikliút van a kerületben, viszont nálunk majdnem minden fő- és mellékút kerékpározható, ezért is vagyunk kerékpárosbarátok. Kevesen tudják, hogy a Veres Péter úti bringaút például a főváros első kerékpárútja.

  A mi feladatunk az, hogy minden utcát kerékpárosbaráttá tegyünk. Fontos feladat, hogy a szomszédos kerületekkel összekössük a bicikliutakat, ugyanis jelenleg nem érnek össze, bőven vannak még hiányzó útszakaszok.
Bár a módosított KRESZ lehetővé teszi, hogy a bringások az egyirányú utcában, a forgalommal szemben is behajtsanak, mi lényegesnek tartjuk azt is, hogy az egyirányú utcákban csak ott legyen szembe-kerékpározási lehetőség, ahol ez biztonsággal megoldható. Másik fontos feladat, hogy a HÉV-átkelést biztonságossá tegyük, elkerülendő a korábbi súlyos kerékpáros-baleseteket.
     – Mi ez a VEKOP pályázat, a nevéből úgy gondolom, hogy Városi és Elővárosi Kerékpáros Országos Program lehet...
    – A VEKOP (Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program) pályázat, ahol a kerület egy konzorciumban vesz részt a BKK-val és a fővárossal, a kerékpáros fejlesztéseket szolgálja, vagyis azt, hogy 100 százalékosan kerékpározható legyen a Kertváros. Ez a pályázat még nem lett véglegesen elbírálva, de a várható kimenetelét jól jelzi, hogy a mi pályázatunkat a fővárosi közgyűlés 100 százalékban támogatta. Ezért már most fel kell készülnünk a tervek végrehajtására.
     A pályázatnak része például az, hogy az intézmények mellett jó kerékpáros támasz, és biztonságos bringatároló legyen. További eleme, hogy a jelzőlámpás csomópontokat megvizsgáljuk és megoldjuk a biciklisek biztonságos balra fordulásának lehetőségét, mivel ez néhány kereszteződésben kifejezetten veszélyes.

    Aztán ott a Körvasút sor... Jön a kerékpáros a Veres Péter út irányából, és a Budapesti útnál szembetalálkozik azzal a rém balesetveszélyes szűkülettel... A tervek szerint ide nem is engednénk kerékpárosokat, hanem eltérítjük őket a Nádor utcába, amit előzőleg felújítunk, örülni fognak az ott lakók is, a bringások pedig egy szépen felújított utcán juthatnak el a Szent Korona utcáig.
    Meg lett tervezve a Timur utca – Szlovák út – Rákosi út lámpás kereszteződése. A Timur utcai kerékpárútnak jelenleg nincs csatlakozása a Szilas-menti kerékpárúttal. Az a tervünk, hogy a biciklistákat befordítjuk az Újarad utcába, az utca végén lévő gyalogoshidat egy utcával feljebb tesszük, és ide építünk a Szilas-patak fölé egy szép kerékpáros hidat, és utána bekötjük a Timur utcai bringautat a Szilas-mentibe.
     A cinkotai temetőig tartó kerékpárutat szintén szeretnénk meghosszabbítani és összekötni a Kistarcsa határáig vezető bringaúttal. A XVII. kerület egy külön történet, annyi helyen van hiány. A Bökényföldi út felújítása a Fővárosra vár, de a terveken már ott a bringaút, ami elmenne a Cinkotai úton lévő kerékpárútig. A Cinkotai út tervezett felújítása során a kerékpárút folytatódna egészen a Szilas-patakig. Akkor már csak a Naplás-tó mellett kellene elvinni a bringautat, hogy az áthaladjon a XVII. kerületbe.
     Az árpádföldi Suba utca folytatásában ott van a kerékpároshíd, ami átvezet az M0-s autópálya felett – de hozzá egyik irányból sem vezet bicikliút. Csömörrel összefogva most megpróbáljuk pótolni ezt a hiányt.
     – Mikorra fog mindez megvalósulni?
     A kerékpárosbarát program szaktervezése már elindult, így hamarosan újabb és újabb bringás fejlesztéseknek örülhetnek a kertvárosiak. A pályázat értelmében a megvalósításra három év áll rendelkezésre.
                                                                                                                                            Ferenci Zoltán

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez