Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602317
   « Vissza

Tóth Ilonka Emlékház

 « Cikkek és hírek 
2016. november 8.
 

kepfile

   Sok minden megvalósult már a kerületben, de ilyen sikertörténet ritkán adódik: a Tóth Ilonka Emlékházra nem csak a politikusok és szakmabeliek kíváncsiak, hanem a lakosság is. Az október 23-i megnyitón mintegy ötszáz érdeklődő vett részt, alig lehetett tőlük az emlékházat megközelíteni. De nézzük sorjában. A hivatalos átadás előtt pénteken a sajtó képviselőinek mutatta be az emlékházat és az emlékezet központot Kovács Péter polgármester. Felső képünkön látható az emlékház, amely két helyiségből áll, korhűen berendezve (kivétel a televízió, azt viszont Tóth Ilonka családja adományozta, azért került az emlékházba).
   Az emlékezet központ a föld alatt kapott helyet (mivel az építési szabályok a házon kívül további építmény elhelyezését nem tették lehetővé). A több mint 100 négyzetméteres épületbe egy hosszú rámpán lehet lejutni, egy igen érdekes térhatású 1956-os felirat kíséretében. Odabent az előtérből nyílik a korhűen berendezett tárgyalóterem, ami annak a teremnek a pontos másolata, ahol Tóth Ilonkát halálra ítélték. Minden berendezési tárgy finoman öntött betonból van, ennek hatása elképesztően rideg és hideg, mint volt annak idején a halálra ítéltek számára a valóság. (A berendezés profi belsőépítészek munkáját dicséri.) A falra korhű képeket és filmeket vetítenek, meghallgatható és látható a tárgyalás több jelenete (amivel annak idején az elnyomók bizonyították, hogy milyen aljas gyilkosok is ezek a forradalmárok...).
    A másik helyiség az oktatóterem, melynek hátsó falán egy 56-os lyukas zászlót jelképező szekrénysor áll, sok kicsi ajtóval. Ezeket kinyitva interaktív emlékezés tartható a forradalomról a fegyverektől az elnyomókig, és gombnyomásra változtatható a kép valamennyi interaktív pultban.
   Nagyjából ez tehát az emlékezet központ, de még azt is érdemes megemlíteni, hogy a háztól mintegy 300 méterre található a Tóth Ilonka tér, ahol a kivégzett orvostanhallgató bronzszobra áll. Ez az együttes méltó emléket állít kerületünk mártírjának, és frissen tartja az emlékezetet, már ami a totális rendszerekkel szembeni ellenszenvet jelenti.
   Az Emlékezet Központ oktatótermében már két alkalommal is tartottak rendezvényt. Először november 4-én, mivel a Pofosz és az önkormányzat 56-os rajzpályázatot hirdetett a diákoknak, és itt került sor az eredményhirdetésre és a díjak átadására. A következő alkalom november 5-én délelőtt volt. Ekkor került sor arra, hogy megköszönjék mindazok közreműködését, akik részt vettek az emlékház és az Emlékezet Központ megvalósításában. Erre a feladatra Petrovics Sándor, a Tóth Ilonka ház megmentéséért szerveződött alapítvány vezetője vállalkozott, s a feladat nagyságát akár az is jelképezheti, hogy 120 oklevelet szándékoztak átadni. Ehhez már kicsinek bizonyult az oktatóterem, és többen a falak mellett és a folyosón várakoztak. Az átadási ünnepség fantasztikusan sikerült, több jeles beszédre és műalkotások átadására is sor került. Dömötör Zoltán egykori 56-os harcos, tiszte szerint vezérezredes ünnepélyesen bejelentette, hogy Tóth Ilonkát posztumusz előléptetésben részesítik: ezredesi rangot kapott az elnyomók által meggyilkolt medika. (F)

kepfile

kepfile

kepfile

kepfile

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez