Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28599032
   « Vissza

1956-os horror történetek

 « Cikkek és hírek 
2016. november 8.
 

kepfile

Szőke István, a Néri iskola történelem tanára meséli a szétlőtt szentmihályi bolt történetét a Tóth Ilonka Emlékház oktatótermében az alapítókat köszöntő ünnepségen, tőle jobbra Petrovics Sándor, a ház megmentését szervező alapítvány vezetője

   A rákosszentmihályi forradalmi csoport október 25-26-a táján már eléggé megszervezte magát, és nemzetőrei felügyelték a fontosabb főutak forgalmát. A fegyverek némi kívánnivalót hagytak, mivel például Pratzner Győző nemzetőrnek csak egy egylövetű puska jutott, amit a harcedzett katonák dióverőnek gúnyoltak. De ez Győzőnket nem gátolta abban, hogy társával éjjel is felügyeljék a Csömöri út forgalmát...
    Tudnivaló, hogy a Pestről kivont szovjet alakulatok Csömörön túl, az úgynevezett Mogyoródi árokban (az egykori Mogyoródi csata színterén) tanyáztak le, és várták, hogy mi lesz a helyzet. Egy alakulatuk viszont talán Pesten talált feladatot, lényeg az, hogy Pratznerék a sötét éjszakában azt látták, hogy közeledik feléjük két lámpa: jön a Csömöri úton kifelé egy teherautó. Kiálltak hát az út közepére, az elemlámpával körözve, hogy állj! Ahogy megállt a teherautó, a platón több tucat felfegyverzett szovjet katonával (akik rutinosan rájuk tartották a nyakukban lógó dobtáras géppisztolyt), hát a rendfenntartó honpolgároknak elakadt a szava. Csak annyit tudtak kimondani: Dokument?
     – Dokument jeszt – mondta a sofőr, és átadott egy gépelt, ciril betűs iratot.
Pratznerék átvették, rávilágítottak a zseblámpával, s akkor látták, hogy fordítva tartják, de semmi nem számított, csak szabaduljanak ebből az életveszélyes helyzetből:
    – Haraso – mondták, s visszaadták a sofőrnek a dokumentet, aki ezután elfuvarozta a közelükből a több tucat felfegyverzett katonát. Aznap már több teherautót nem is volt kedvük megállítani...

    Szőke István osztotta meg az alábbi történetet a Tóth Ilonka Emlékház alapítói ünnepségén az egybegyűltekkel: november 4-e után egy szovjet páncélos egység a Palotai határúton haladt a város felé. István apukája, Szőke Zoltán és testvére, Ambrus egy közértet üzemeltettek a Palotai határúton. Pont akkor zártak, mikor a páncélosok Csömör felől közeledtek feléjük. Ahogy lehúzták a fémredőnyt, valami elpattant az elvtársakban, s a harckocsik lövegéből tüzet nyitottak a bezárt boltra. Nem sok lövés kellett, hogy az újra kinyisson, a két boltos pedig ez életét féltve ott bujdokolt hátul a raktárban, Aztán egy jól sikerült belövés kidöntötte az üzlet hátsó falát, s azon át kimenekültek, s hazafutottak a kerteken át.
     A bolt viszont ott maradt szétlőve. Először a szovjet katonaság vásárolt be kedvező áron, majd mikor elmentek, a környék lakossága örvendezett a jutányos vásárlási lehetőségnek... A szétlőtt üzletben lényegében nem maradt semmi, a két boltosra viszont a szocialista állam vagyonát bízták, amiért felelniük kellett. Közeledett a bírósági tárgyalás, és az ügyvéd figyelmeztette őket, hogy ha csak a szájukon is kiejtik a szovjet tankokat, biztosak lehetnek abban, hogy felakasztják őket. Így tehát bevállalták, hogy a saját hanyagságuk miatt hordták szét az árukészletet, és lehúztak Nagyfán kedvezménnyel bő hat-nyolc hónapot. Szőke Ambrus aztán a Sashalmi piacon talált magára, Szőke Zoltán pedig a Sashalmi HÉV-állomásnál – az ő ingatlanán üzemel például a Sashalmi Gyógyszertár. (F)



kepfile

A Helyi Hírek röviddel megjelenése után, 1989 novemberi számában foglalkozott Tóth Ilonkával. Ennek előzménye az volt, hogy a Pilóta utcai emlékműnél megtartott október 23-i ünnepségen bejelentették: a Történelmi Igazságtétel Bizottság álláspontja szerint Tóth Ilonkát koholt vádak alapján ítélték halálra. Az akkoriban alakuló pártok két bátor tagja meglátogatta az Állás utcai házban Tóth Ilonka édesapját, és készítettek vele egy riportot, amelyben elmeséli, hogyan élte meg a pert.
Idézünk a cikkből: „Tóth Ilonát megfellebbezhetetlenül halálra ítélték. Édesapja előtt vitték el összeláncolt kezekkel. Szót válthattak még utoljára. Tudom, hogy nehéz lesz, kislányom — mondta az apa. Ilonát másnap felakasztották. Papírzsákba dugva temették el... Tóth Ilona édesapját elbocsátották a munkahelyéről. Az indoklás: a nép ellenségének tárgyalására járt. Az apa árpádföldi házát — mely telekkönyvilég Tóth Ilona nevén volt — a hetvenes évek végén vették állami tulajdonba. Az ügyet itt intézték a kerületi tanácson. Az apa azóta is hiába jár, hogy az államosított házat valahogyan visszakapja.”


 1989. novemberi száma  IDE KATTINTVA  megtekinthető!

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez