Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602329
   « Vissza

Nyugalmazott gondolkodó

 « Cikkek és hírek 
2016. október 11.
 

kepfile

   A 74 esztendős Vajay József nyugalmazott gépészmérnök és tősgyökeres rákosszentmihályi lakos nem tölti tétlenül a napjait. Vajay úr ugyanis a nap 24 órájában gondolkodik. Ez azonban nem esik nehezére, mert ő egész életében ezt csinálta. A Budapesti Rádiótechnikai Gyárnak (a BRG-nek) és az Elektronikus Mérőkészülékek Gyárának (az EMG-nek) a fejlesztőjeként az volt a munkája, ami a hobbija is volt egyben. Állandóan újításokon, fejlesztéseken törhette a fejét. A BRG-nél például a 70-es években egy húzórugó gyártó automatát fejlesztett ki, amely megkönnyíthette a magnetofonokban alkalmazott rugók gyártását. Sajnálatos, hogy a legnépszerűbb MK 27-es magnó a húzórugók helyett már másfajta rugókkal működött, így az általa konstruált rugógyártó automata használata időközben feleslegessé vált.
   Vajay József a rendszerváltást követően a többi EMG-s szakemberhez hasonlóan megpróbált a saját lábára állni. A 90-es években elsőként a közismert hóláncok helyettesítésére egy hókengyel nevű eszköz kifejlesztése és szabadalmaztatása alapján próbált önálló vállalkozást indítani. A hókengyelt a hóláncokhoz viszonyítva sokkal egyszerűbben, gyorsabban lehetett az autók gumiabroncsára szerelni.
Más dolog azonban feltalálni valamit, és megint más dolog azt hasznosítani tudni. Ezt Vajay úr a saját bőrén tapasztalhatta meg. A hókengyel-találmány hasznosítására szerződött partnernél a gyártási előkészületek akadozása miatt a termék gyártása és értékesítése valójában be sem tudott indulni.
  De a szentmihályi gondolkodót ez sem rendítette meg. Mivel gyermekkora óta vonzódott az elektronikához, elkezdett ezen a területen innoválni. Ennek eredménye lett az úgynevezett „szimulált belső légterű hangdoboz” találmány. A találmány szerinti hangdobozok a műszaki leírás szerint kisebb méretekkel, és sokkal jobb mélyhang-átvitellel, valamint tisztább és természetesebb hangzással jellemezhetők a jelenleg használatos hangdobozokhoz képest. A találmány szerinti hangdoboz azonban még csak elméleti szinten létezik, a kivitelezés költségei ugyanis meghaladják egy mai kisnyugdíjas mérnök anyagi lehetőségeit. Vajay József, aki immár 12 éve foglalkozik a találmány szerinti hangdoboz kifejlesztésével, tőkeerős partnert keres a hasznosítás beindításához. Az évek azonban folyamatosan mennek, és lehetséges, hogy az újszerű hangdoboz terve örökre egy szentmihályi fiókban marad.
                                                                                                                                   Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez