Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28599630
   « Vissza

Olimpiai bajnokok látogatása Mátyásföldön

 « Cikkek és hírek 
2016. október 11.
 

Két héten belül két olimpiai bajnokot is kösönthettünk az Erzsébetligeti Színházban. Előbb Szász Emese és edzője, Kulcsár Győző látogatott hozzánk, majd Szilágyi Áron és a Decsi család volt a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör vendége.

kepfile

Szász Emese és Kulcsár Győző

     A kertvárosi Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör az idei őszt – és a jövő év első hónapjait is – a riói sikerek ismételt átélésére szánta. A sorozat első állomása a szeptember 20-i rendezvény volt, melynek díszvendégei a Rióban első olimpiai bajnoki címünket nyerő Szász Emese és az edzője, Kulcsár Győző voltak.
    Az est folyamán a szép számú közönség többek között megtudhatta, hogy a mesternek és a tanítványának milyen nehézségekkel kellett megküzdenie a riói felkészülés során, hogy ki, és miben segített nekik a jó eredmény elérésében, többek között Emese erőnléti edzőjét, Preiszler Gábort is megismerhették, és olyan titkokról is fellebbent a fátyol, mint hogy milyen finomsággal várta az újdonsült olimpiai bajnokot itthon az édesanyja.
   A sportolóként négyszeres olimpiai bajnok mester, Kulcsár Győző is elmesélt néhány anekdotát a saját pályafutásából, többek között a legendás 124-es tatai edzőtábori szoba történetét, vagy azt, hogy miképpen bridzsezhetett az egyik világbajnokságon a svédek elleni asszó közben. A szeptember 20-i rendezvény fénypontja azonban kétségtelenül a riói női párbajtőrdöntő felidézése volt, mert ezúttal a főszereplők szemével láthatta a közönség az eseményeket, Szász Emese és Kulcsár Győző ugyanis tusról tusra kommentálta a páston történteket. A kertvárosi rendezvényen egy fontos bejelentésre is sor került: Szász Emese most hosszabb szabadságot vesz ki – esküvőre és családalapításra készül -, ám már ebben az olimpiai ciklusban visszatér a pástra, hisz a tokiói részvétel is a tervei között szerepel.
    – Még Rió előtt az egyik edzésen iskolázás közben azt mondta nekem tréfásan a Mester, hogy „ez az olimpia már úgyis a nyakunkon van, addig valahogy csak kihúzzuk egymással, most már jó lenne, komolyabb célokat is kitűzni, mondjuk, legyen az a 2020-as tokiói és a 2024-es budapesti olimpia, ami mindkettőnk számára komoly motivációt jelenthetne”.
  Szász Emese és Kulcsár Győző a rendezvény végét követően megtekintette az Erzsébetligeti Színház szomszédságában levő kertvárosi vívótermet is, ahol a kalauzuk az egyesület vezetője, Decsi István mesteredző volt, és ahol munka közben olyan kiválóságokkal találkozhattak, mint a szintén riói olimpikon, nem mellesleg világbajnok Decsi Tamás kardvívóval, illetve Decsi Andrással, a Rióban olimpiát nyerő Szilágyi Áron edzőjével.

kepfile

Szilágyi Áron és a Decsi család

    Farkas Péter 1992-es birkózógyőzelme után újabb kertvárosi aranyéremnek örvendhettünk a riói olimpián. Ezúttal azonban a győztesünk érem nélkül tért haza. Azt ugyanis nem ő, hanem a tanítványa kapta.
    Egy évvel ezelőtt, 2015 nyarán nagy meglepetést keltett, mikor Szilágyi Áron, London olimpiai bajnok kardvívója, újdonsült Európa-bajnok bejelentette, hogy a felkészülését nem a korábbi edzőjével, Somlai Bélával folytatja. Majd néhány napon belül jött az újabb hír, olimpiai bajnokunk új mestere a szingapúri válogatott magyar szövetségi kapitánya, Decsi András lett. Az a Decsi András, aki a kerületünkben működő Kertvárosi Vívó SE alapítójának és vezetőedzőjének, Decsi István mesteredzőnek a fia, illetve világbajnok kardvívónknak, Decsi Tamásnak a bátyja.
    Egy éve sokan féltették Áront a váltástól, de kiváló kardvívónk ismételten bizonyította, hogy fiatal kora ellenére is éretten, profi módon tud tervezni és gondolkodni. Andrással ugyanis hamar összecsiszolódtak, ennek eredménye pedig egy magabiztos kvalifikáció, majd egy csapatvilágbajnoki ezüstérem lett. Az edző és tanítvány munkáját azonban leginkább az olimpiai szereplés minősítette. Márpedig egy regnáló olimpiai bajnoktól kimondva kimondatlanul mindenki újabb aranyérmet várt.
    Az eredményt már ismerjük, Szilágyi Áron Rióban egy rendkívül tudatos és eredményes vívást mutatott be, és ismét a dobogó tetejére állhatott. Hogy mennyi feszültség volt benne és az edzőjében, az a döntő asszó végén azonnal meglátszott, az egyébként mindig nyugodt Decsi András és Szilágyi Áron ugyanis még azelőtt egymás nyakába borultak, hogy a győztes gratulálni tudott volna a legyőzött ellenfélnek.
    Nos, minderről, és még sok egyébről is szó esett azon a kertvárosi esten, melynek házigazdája a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Kör, a helyszíne pedig az Erzsébetligeti Színház nagyterme volt. A rendezvényen a riói olimpia legszebb pillanatainak felidézése mellett még egy rendhagyó iskolázásra is sor került. Decsi András és Szilágyi Áron a nagyszínpadra felállva mutatták be, hogy miként dolgoztak együtt a riói aranyéremért.
    A színházi környezetet és a nagyszámú közönséget figyelembe véve a két főszereplőtől nehéz lett volna egy komolyabb vívóbemutatót elvárni, ám, hogy a közönség még sem maradt kardvívás nélkül, arról a Kertvárosi Vívó SE két fiatal tehetsége gondoskodott. Hegedűs Márton és Baaken Mátyás a kertvárosi vívóklub két ifjú reménysége, akik egyre komolyabb eredményekkel rendelkeznek. A szezon első junior válogató versenyén például egymással vívták a finálét, majd ezt követően a Plovdivban rendezett junior Világkupán is pástra léptek. A két fiatal tehetség bemutatóját a szép víváson kívül még az tette emlékezetessé, hogy az asszójukat az olimpiai bajnok Szilágyi Áron vezette                      Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez