Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28603963
   « Vissza

Megújuló önkormányzati zöldenergiák

 « Cikkek és hírek 
2016. október 11.
 

A fenntartható fejlődés érdekében egyre több beruházást végez a Kertváros önkormányzata: saját üzemeltetésű komposztálót építenek, ahová a lakosok is bevihetik egész évben a náluk keletkező zöldhulladékot, napelemes rendszereket, napkollektoros vízellátást építenek a közintézményekben, ösztönzik a faültetést, a házi komposztálást, és anyagilag is támogatják azokat a lakókat, lakóközösségeket, akik az állami energiamegtakarítási pályázatok nyertesei. Erről a koncepcióról, illetve a mögötte meghúzódó szemléletről beszélgettünk Szász József alpolgármesterrel.

kepfile

Komposztláda osztás az önkormányzatnál. Idén már két alkalommal, tavasszal és ősszel is osztottak komposztáló eszközöket, a jelentkezés pedig folyamatos.

    A múlt évben zajlott Párizsban a klíma-csúcs, s ennek kapcsán Áder János köztársasági elnök meghirdette az Élő bolygó programot, ami a fenntartható fejlődést helyezi előtérbe – kezdte mondandóját az önkormányzati energiaügyekért felelős alpolgármester. Ehhez csatlakozott a XVI. kerület képviselő-testülete is, de nem csak csatlakozott, hanem megfogalmaztak különféle feltételeket, melyeket később rendeleti formákban is rögzítettek, tehát a betartásuk az önkormányzatra nézve kötelező – az ehhez kapcsolódó programok többsége idén januárban indult, bár olyanok is voltak, melyekben korábban is támogatott az önkormányzat környezetvédelmi beruházásokat.
   Ilyen volt például az Otthon melege program, ahol már a múlt évben a sikeresen pályázó társasházak lakói az önrészhez jelentős önkormányzati támogatást kaptak. A pályázóknak azt kellett biztosítani, hogy a legnagyobb széndioxid-kibocsátás-csökkenést érjék el, és ahhoz az állam 45-55 százalékos támogatást adott. Az önkormányzat úgy társult a programhoz, hogy átvállalta az önrész felét. Ez a vállalás azután az idén kiírt energiatakarékossági pályázatokra is kiterjedt, azzal a feltétellel, hogy a teljes összeg 25 százalékát vállalja át az önkormányzat, de ez nem lehet több 1 millió forintnál. Pályázni lehetett családi házak egyszerű hőszigetelésével, de a pályázat komplex energiamegtakarítási rendszerek létesítését (napelem, hőszivattyú, napkollektor) is támogatta, az önkormányzat pedig rendeletben határozta meg, hogy miként támogatja a sikeres pályázókat.

    Ezzel párhuzamosan több más programot is indítottak illetve kibővítettek. Az egyik ilyen a faültetési akció, amit azzal toldottak meg, hogy minden megszületett gyermek után adnak egy fát, amit el lehet ültetni – az erről szóló felhívást az önkormányzat által az újszülötteknek ajándékozott babacsomagban juttatják el a szülőknek, a védőnők közreműködésével.
   Tovább bővült a komposztáló program – a jelentkezés továbbra is folyamatos, de most már évente két alkalommal, tavasszal és ősszel osztanak komposztáló edényt. Ennél sokkal nagyobb lépés, hogy az önkormányzat saját komposztáló üzemet létesít Mátyásföldön, az EGIS közelében lévő 5000 négyzetméteres mezőgazdasági területen. A környező földek tulajdonviszonyainak rendezése már megtörtént, folyamatban van a földhivatali bejegyzés, így az önkormányzati komposztálótelep építése jövőre már meg is történhet. A tervek szerint a kerületi lakosok ide egész éven át behordhatnák a zöldhulladékokat (más néven zöldjavakat, ha a hasznosulást tartjuk szem előtt), s itt dolgoznák fel az önkormányzati közterületeken képződött zöldhulladékot. A megtermelt komposzt egyrészt a kerületi zöldfelületek tápanyagellátását javítaná, másrészt a kimerülőfélben lévő mezőgazdasági földeket lehetne azzal feljavítani. További energiamegtakarítási lehetőség, hogy a komposztálódás során keletkező nagy mennyiségű hővel a komposztálótelep kiszolgáló helyiségeit lehetne fűteni.

    Az önkormányzati zöldenergiai vállalások sorába tartozik, hogy ha valamelyik intézmény komplex felújításra kerül, akkor abban energiamegtakarító illetve -termelő beruházást kell megvalósítani. Az első ilyen beruházás, az Ágoston Péter utcai óvoda komplex felújítása volt. Ennek során szinte teljesen újjáépítették és hőszigetelték az egész óvodát, az építkezés kezdeti szakaszában pedig az óvoda tetején létrehoztak egy napelemes rendszert, úgynevezett ad-vesz mérőórával.
     Az ad-vesz villanyóra nagyszerű dolog: ha nyáron sokat termel és keveset fogyaszt a napelemes épület, akkor a villanyóra visszafelé forog, és méri, hogy hány kilowattot termelt a napelem az utcai hálózatba. Télen, mikor kisebb intenzitással süt a nap, de magasabb az áramfogyasztás, a nyáron megtermelt többlet-árammennyiséget ingyenesen vissza lehet venni a hálózatból. Tehát ha jól van méretezve a rendszer, akkor a nyári többlet biztosítja a téli fogyasztást, és nulla forint lesz a villanyszámla.

    Nos, az Ágoston Péter utcai óvoda felújítása során a szép nyári időben a napelemes rendszer olyan sok áramot termelt, hogy az építkezés teljes energiaigényét biztosította, de még így is visszatermelt valamennyit a hálózatba. Szász József alpolgármester megemlítette, hogy az intézményekre, mint nagyfogyasztókra kevésbé kedvező szabályok vonatkoznak, mint a lakosságra, de még így is nagyon megéri napelemes rendszereket telepíteni.
   A következő ilyen energiatakarékos intézmény a János utcai napközis tábor főépületének helyén épülő Rákosszentmihályi Kulturális Központ épülete lesz: itt nem csak napelem, hanem energiatárolós napkollektor is helyet kap az új épület energetikai rendszerében (a napkollektor a napsugárzásból meleg vizet csinál, amit hőszigetelt tartályokban eltárolnak, és szükség esetén ebből lehet vételezni melegvíz-ellátás és fűtés céljára is).
     Szász József kiemelte, hogy a lakosság számára nagyon gazdaságos lehet a napelemes rendszerek telepítése. Sokan kötöttek Fundamenta lakáskassza szerződést, amit az állam jelentős összeggel, a megtakarítás harmadával támogat. Ez felhasználható energiamegtakarítási beruházásokra is, és az állami támogatás a számolt megtérülési időt jelentősen csökkenti, és az is jó érzés, hogy az ilyen rendszerek használói jelentősen csökkentik a miattuk bekövetkező környezeti terhelést, a káros anyagok kibocsátását.
   Az önkormányzatot nemrég megkereste egy kerületi szakvállalkozó, aki Svédországban megszerzett tapasztalatait szeretné itthon hasznosítani. Az általuk forgalmazott rendszerben infra-paneleket telepítenek a mennyezetre, és árammal fűtve ez olyan hőhatást ad, mint a napsütés, egyúttal a padlót is felmelegíti a sugárzás. Ez a rendszer energiafogyasztás tekintetében (forintra átszámolva) egyenértékű a gázfűtéssel, viszont sokkal olcsóbban beépíthető, mint egy vízrendszeres fűtés, és ha még napelemmel is kombinálják, akkor a számítások szerint nagyon megéri alkalmazni.
   Szász József alpolgármester befejezésül elmondta, hogy az önkormányzat a korábban tett vállalásainak megfelelően mindent megtesz a fenntartható jövőért, egyúttal pedig példát szeretne nyújtani a Kertváros lakosainak, milyen módon lehet csökkenteni a környezet terhelését úgy, hogy közben a lakások, házak életminősége is megnövekszik az energetikai fejlesztéseknek köszönhetően.
                                                                                                                                                  Ferenci Zoltán



 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez