Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28601622
   « Vissza

A Majorette EB bronzérmese lett Fruzsi, a kertvárosi mazsorett

 « Cikkek és hírek 
2016. szeptember 13.
 

kepfile

     Augusztus utolsó hétvégéjén, Siófokon rendezték a Majorette Európa-bajnokságot és Twirling Európa-kupát. Az eseményen hat ország képviselői vettek részt. A siófoki művelődési központ előtti színpadon nagy érdeklődés mellett zajlottak a versenyek, melyeken a legeredményesebben a legnagyobb létszámú magyar küldöttség szerepelt. A számos érem egyike a sashalmi Nagy Fruzsina nevéhez fűződik, aki a ritmikus twirling egyéni kategóriában állhatott a dobogó harmadik fokára.
     Fruzsi még az általános iskolában ismerkedett meg a majorette-tel. Köszönhetően Papp Edit tanító néninek, aki a Kölcsey Ferenc Általános Iskolában nagyon sok lánnyal megszerettette ezt a sportot. Mert azt kevesen tudják, hogy a majorette nemcsak a szabadtéri rendezvények egyik „kelléke”, nemcsak indulókat játszó fúvószenekarok látványos kísérőeleme, hanem egy sportág is, melynek országos és nemzetközi szövetsége, illetve szabályozott versenyrendszere van. Itt jön képbe a twirling is, mely a majorette-ből alakult ki, de már a ritmikus gimnasztikával rokonítható, azaz a résztvevőknek zenére kell bemutatniuk a kötelező botos elemekkel tűzdelt gyakorlatukat. Mára tehát mind a majorette-nek, mind pedig a twirlingnek is önálló szabályai és versenyrendszere lett.
   Magyarországon több olyan műhely jött létre, ahol nagy hangsúlyt helyeznek a két műfaj oktatására. A rákosszentmihályi Kölcsey Ferenc Általános Iskola is ezek közé tartozik. Fruzsi is ebből a műhelyből került ki, ám, miután iskolát váltott – hatodiktól a XVII. kerületi Pál Apostol Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban folytatta a tanulmányait –, sem akart lemondani kedvenc hobbijáról. Így jutott el egy másik erős műhelybe, a Budapest-Zugló Majorette SE-hez, ahol immár hetedik éve tanulja és tanítja a botforgatást.
    A sashalmi kislány, aki időközben csinos hölggyé cseperedett, csak két éve foglalkozik versenyszerűen a majorette-tel (és a twirlinggel), így még nem sok eredménye van. Tavaly twirling kategóriában három országos versenyen is első helyen végzett, idén pedig egy harmadik helyezése volt. Ez pedig elegendő eredmény volt ahhoz, hogy kvalifikálja magát a siófoki versenyre. Ahol pedig a már említett harmadik helyet sikerült megszereznie. Mivel a Budapest-Zugló Majorette SE-nél az idei évben komoly változások történtek – a korábbi vezető lemondott, akit azóta a volt tanítványai, köztük Fruzsi is igyekeznek pótolni –, a Károly Gáspár Egyetem első éves tanítószakos hallgatójának ma már nemcsak a versenyelemek gyakorlására, hanem a kisebbek oktatására is időt kell szánnia.
     Ez pedig minden idejét kitölti, így a versenyekre való felkészülést csak úgy tudja megoldani, ha a nap minden pillanatát kihasználja. Gyakorolni például a zuglói tornaterem mellett a sashalmi otthonában is szokott. A szülei szerint azért kapta a tetőtéri szobát, mert annak a legmagasabb a légtere, így van helye a gyakorlásra. Persze arra még ez a beltér sem elegendő, hogy a botot a megfelelő magasságokba feldobja, erre viszont kiváló lehetőséget biztosít neki a sashalmi ház kertje, amit rendszeresen ki szokott használni. Így Fruzsi hiába űzi már máshol a Kertvárosban tanultakat, az Európa-kupa bronzérmében mégiscsak nagy szerepet játszik a kerület.
                                                                                                                                                Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez