Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28600096
   « Vissza

A kerület jegyzője Dzsingisz kán nyomában A magyar szumóválogatott Mongóliában

 « Cikkek és hírek 
2016. augusztus 17.
 

kepfile

   A magyar szumóválogatott Ulánbátorban, középen Ancsin László, a Magyar Szumó Szövetség elnöke, egyben a XVI. kerületi Polgármesteri Hivatal jegyzője

     Kerületünk jegyzője augusztus első hetét Ázsiában, a nagy hódító Dzsingisz kán országában töltötte. A nagy utazásra azonban nem személyes meggondolásból, hanem hivatalos minőségben kerített sort. Ancsin László ugyanis immár negyedik éve a Magyar Szumó Szövetség elnöke – tavaly óta pedig az európai szövetségnek is alelnöke –, így a sportág képviseletében kellett (illett) egy hetet töltenie a mongóliai Ulánbátorban, ahol augusztus elején felnőtt és junior világbajnokságot rendeztek.
     – Negyedik éve vagyok már elnök, de ez volt az első világverseny, melyen hivatalos minőségben vettem részt – mondta a kerületi jegyző. – Ennek az volt az oka, hogy a szövetséget nagyon nehéz anyagi helyzetben vettem át, és nem engedhettük meg magunknak, hogy a sportolók és edzők mellett az elnök is utazgasson.
Pedig lett volna hova utazni, hisz, amióta Ancsin László a hazai szumósport vezetője, azóta egy világjátékokat, három világbajnokságot és négy Európa-bajnokságot rendeztek.
    – Az EB-kre még elmentem, illetve a küzdősportok 2015-ös szentpétervári fesztiváljára, a World Combat Games-re is elutaztam, de mindezt saját költségemre tettem. Én ugyanis az elnöki teendőimet társadalmi munkában végzem, amiért nem jár fizetés. Maximum köszönet, ha jól végzem a feladatomat.
    Nos, az idei ulánbátori utazás akár egyfajta köszönetként is felfogható. A magyar szumósport Ancsin László irányításával néhány év alatt ugyanis eljutott oda, hogy már az elnököt is magával viheti egy világversenyre. Erre pedig sportdiplomáciai szempontból igenis nagy szükség van. És mit tapasztalt a jegyzőnk Ulánbátorban?
    – Nagyon izgalmas helyszínen a szervezők egy nagyon precíz vébét rendeztek, melyet rendkívül nagy érdeklődés övezett.
   Ulánbátorban 22 ország 300 versenyzője lépett a küzdőtérre (az úgynevezett dohyo-ra, amely más küzdősportokkal ellentétben nem egy szőnyeg, hanem a tradicionális agyagos talaj, és a felszíne porral van meghintve). A szumó nemcsak az őshazájában, Japánban, hanem Mongóliában is nagyon népszerű, így a küzdelmeket is nagy érdeklődés (minden esetben telt ház) övezte. A legnagyobb figyelem azonban nem a versenyzőkre, hanem a profi szumózás legmagasabb rangját, a yokozuna címet első mongolként elnyerő Asashörnyü Akinonra irányult, aki maga is személyesen nézte végig a versenyeket.
    – A magyar csapat tíz versenyzőből, 3 juniorkorú és 7 felnőtt sportolóból állt, akik között ketten, a 16 éves Ferencz Brigitta és a 22 esztendős Pap Arnold a Kertváros SE-t képviselték. Brigi egy komoly térdműtét után volt, őt csak azért vittük ki, hogy szokja a világversenyek hangulatát. Ennek ellenére majdnem érmes – negyedik – lett, és bizonyította, hogy a jövőben komoly eredményekre lehet majd képes. A -115 kg-os (115 kg alatti) súlycsoportban versenyző Pap Arnold az egyéni versenyben a hetedik helyen végzett, a férfi csapattal pedig ötödik lett. Ez utóbbi versenyben még a japán ellenfele ellen is győzni tudott, ami a japán szakvezetők érdeklődését is felkeltette, és felajánlottak a számára egy profi szerződést. Ez a gesztus a sportág őshazájában nagyon nagy megtiszteltetésnek számít.
    A magyar küldöttség legjobb eredményét a nem kertvárosi Forgó Fruzsina produkálta, aki súlycsoportjában harmadik lett. Ezzel pedig a nem olimpiai sportágak 2017-es Wroclav-i világjátékokra is kvalifikálta magát. A részvételi lehetőség kivívására a többieknek a jövő tavaszi grúziai Európa-bajnokságon nyílik majd lehetőség. Amennyiben jegyzőnket a következő négyéves ciklusra is szumóelnöknek választják, az említett két világversenyen ismét személyesen fog majd szurkolni a legjobb magyar szumósoknak.
                                                                                                                                               Riersch Tamás

kepfile

A magyar csapat mérkőzése, a kép hátterében a kertvárosi Pap Arnold

kepfile

Ancsin László egy neves mongol yakuza-val

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez