Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28603570
   « Vissza

Jó helyre estek az almák Kertvárosi taekwondo sikerek

 « Cikkek és hírek 
2016. augusztus 17.
 

     Az oroszországi Groznijban rendezték a 21 éven aluliak Taekwondo Európa-bajnokságát, mely versenyen öt magyar versenyző indult. Az öt sportoló között pedig három kerületi fiatal is volt. Az MTK két taekwondosa, Patakfalvy Luca és Csenge egyaránt Sashalmon laknak. Aki egy picit járatosabb ebben a sportágban, az a Patakfalvy név hallatán azonnal felkaphatta a fejét. A lányok édesapja, Patakfalvy Miklós ugyanis nagy szerepet játszott abban, hogy ez a tradicionális koreai sportág itthon is megvethette a lábát. 

kepfile

A sportág egyik itthoni meghonosítója, Patakfalvy Miklós lányai: Csenge és Luca, a hazai taekwondo nagy reménységei. Esetük is példázza, hogy az alma nem esik messze a fájától...

    Az egykori Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes Patakfalvy Miklós alakította meg 1990-ben a Magyar WTF Taekwondo Szövetséget, amelynek azóta is megszakítás nélkül az elnöke. Ez pedig nagy szó egy olyan sportágban, amely 2000 óta már hivatalosan is része az olimpiai programnak.

   A sportvezető azonban sosem erőltette lányaira kedvenc sportágát. Luca és Csenge eleinte a Fradiban tornázgatott, ám a taekwondo folyamatosan a szemük előtt volt... Kisgyerekként sokat lebzseltek édesapjuk közelében az MTK edzőtermében, melynek az lett a vége, hogy a lányok egyszer csak azzal az óhajjal álltak apjuk elé, hogy maguk is kipróbálnák ezt a sportágat.
    A kezdeti próbálkozásokat követően a versenysportba is belekóstoltak, és a taekwondotól az sem riasztotta el őket, hogy eleinte bizony rendre vesztesként kellett levonulniuk a tatamiról. A két lány először itthon kezdte nyeregetni a versenyeket. Diákolimpiát és korosztályos magyar bajnokságokat is nyertek. Majd nemzetközi szinten is bemutatkoztak. Luca 2013-ban megnyerte a Sindelfingenben megrendezett első és ez idáig utolsó gyermek világbajnokságot, majd ugyanebben az évben a kadet Európa-bajnokságon is ötödik lett. Abban az esztendőben az MTK legjobb utánpótlás korú sportolójává választották.

    Ma már mindkét Patakfalvy-lány a magyar taekwondo sport nagy reménységének számít, melyre nagy szüksége is van a sportágnak, amely ez idáig egyedül a 2000-es Sydney-i olimpiára tudott magyar sportolót delegálni. A riói olimpia is magyar taekwondossok nélkül zajlik, ráadásul a jelenlegi standard válogatott sportolók közül a sikertelen kvalifikációt követően többen úgy döntöttek, hogy felhagynak az aktív versenyzéssel. Így már most is, de a jövőben mindenképpen sokkal nagyobb figyelem irányul majd a fiatal tehetségekre. Olimpiai szereplés híján a Groznijban rendezett U21-es Európa-bajnokság is kiemelt fontosságú eseménnyé vált, ahol mindkét Patakfalvy-lány igazolni tudta jó formáját.

    A 16 esztendős Luca a 46 kg-sok mezőnyében előbb egy fehérorosz, majd a ciprusi világranglista-vezető ellen győzött A döntőben pedig az orosz Sakhautdinova ellen egy kiegyenlített találkozón még 1-0-ra vezetett két felvonást követően, ám egy kis kihagyás elég volt, az orosz gyors egymásutánban bevitt találataival 7-1-re elhúzott, és az idő rövidsége miatt Luca már csak szépíteni tudott, így az orosz 7-3-ra nyert. Patakfalvy Luca pedig az U21-es Eb-n, 2000-es születésűként, első felnőtt világversenyén rögtön ezüstérmes lett. A nővére, Csenge a 62 kg-os mezőnyben lett ötödik.

    A kerületi Sárga-tenger Taekwondo Klubban sportoló Egyházas Andrásnak már a 16 közé kerülésért is mérkőznie kellett. A ciprusi Christou ellen 14-3-ra nyert, és a nyolcaddöntőben az ukrán Mazur ellen az első és a záró menetben is vezetett két ponttal, ám ellenfele az utolsó másodpercekben egy fejtalálattal fordítani tudott, és 9-8-as győzelemmel búcsúztatta a magyar tehetséget. Andris számára már az is nagy szó volt, hogy egy ilyen nagy világversenyen szerepelhetett – lévén egy fiatal, alig több mint tízéves klub versenyzőjeként válogatták be. Most egy hajszálon múlt, hogy nem végzett jobb helyen, de bizonyítani tudta, hogy előtte is nagy jövő áll.

    A grozniji kontinenstornán a magyar küldöttség Füredi Rebeka révén még egy bronzérmet szerzett, ezzel minden idők legeredményesebb korosztályos világversenyét produkálta. A versenyeket a helyszínen megtekintő elnök Patakfalvy Miklós tehát kétszeresen is elégedett lehetett. Egyrészt sportvezetőként büszke lehetett a fiatal magyar tehetségekre, akik elindultak azon az úton, amely 2020-ban akár olimpiai szerepléshez vezethet. Másrészt édesapaként is fogadnia kellett a többi sportvezető gratulációját, mely gesztusok benne is tudatosították végre, hogy az a bizonyos alma ezúttal sem esett messze a fájától.

   Ha pedig már a közelmúlt kertvárosi taekwondo-sikereit elevenítettük fel, ne hagyjuk szó nélkül, hogy az árpádföldi Ducz Barbara – aki jelenleg az UTE sportolója – az idei nyáron a zágrábi Európai Egyetemi Játékokon a Testnevelési Egyetem hallgatójaként a taekwondo -53 kg-os (53 kg alatti) súlycsoportjában bronzérmes lett, ezzel maga is kivette a részét a 13 éremmel zárult magyar sikerből.
                                                                                                                                               Riersch Tamás



 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez