Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28599183
   « Vissza

Mindnyájukra büszkék lehetünk! Olimpikonjaink eredményei Rióban

 « Cikkek és hírek 
2016. augusztus 17.
 

kepfile

Csoportkép kerületi politikusokkal és Rióba indulókkal, (balról) Horváth János, a Kulturális és Sport Bizottság elnöke, Kovács Péter polgármester, Egri Viktória, Decsi Tamás, Decsi András, Decsi István, Abonyi János, az Ügyrendi Bizottság elnöke, ifj. Tomhauser István és Pánczél Gábor

     Május végén, az Erzsébet­ligeti Színház Harmónia termében rendezett ünnepségen két sportolót és négy edzőt köszöntöttünk abból az alkalomból, hogy a riói olimpián a magyar színek mellett a Kertvárost is képviselni fogják. 

     A két sportoló a már rutinos ötkarikás szereplő Decsi Tamás kardvívó, illetve a fiatal gólyaként olimpiára kijutó cinkotai diáklány, Egri Viktória sportlövő volt. A négy edző pedig három sportágból került ki: a vívókat Decsi Tamás trénere és édesapja, Decsi István mesteredző, illetve az olimpiai bajnok Szilágyi Áron felkészülését irányító másik Decsi fiú, András képviselték, a Kertvárosban „nemzeti sportnak” számító Ikarus atlétika Baji Balázs 110 méteres gátfutónk edzőjét ifjabb Tomhauser Istvánt delegálta Rióba, míg egy másik kerületi mesteredző, Pánczél Gábor két cselgáncsozó tanítványát, Joó Abigélt és Tóth Krisztiánt kísérte el az olimpiára. Pár nappal később hozzájuk csatlakozott még Laufer Béla tornaedző is, akinek a tanítványa, Hidvégi Vid lólengésben lett nevezve az olimpiára.
     A május végi – a Varjú Vilmos Olimpai Baráti Kör által rendezett – ünnepségen olimpikon sportolóinkat és edzőinket a bemutatásuk mellett egy fontos útravalóval is elláttuk: úgy küzdjenek majd az olimpián, hogy arra mi is büszkék lehessünk. Kovács Péter polgármester egy-egy kertvárosi zászlócskával is megajándékozta az olimpikonjainkat, mondván, a riói olimpiai faluban is legyen majd valami, ami az ígéretükre emlékezteti őket.

     A XXXI. Nyári Olimpia augusztus 5-én kezdődött. A megnyitó ünnepségen a fent említett sportolók és edzők többsége jelen lehetett, egyedül ifjabb Tomhauser István nézte itthonról a műsort, mivel az atlétika csak az olimpia második felében szerepelt a programokban, ezért ő, és az atléták többsége csak augusztus 10-én utaztak ki Rióba. Addigra viszont már szinte valamennyi kertvárosi olimpikon befejezte a küzdelmeket.
     A sort a KSI SE tornásza, Hidvégi Vid kezdte, aki az olimpia első napján mutatta be a gyakorlatát a szerenkénti selejtezőben. Laufer Béla tanítványától hibátlan, de biztonsági gyakorlatot láthattunk. Vid a 6,6-os gyakorlata előre sejtette, hogy nagyon necces a legjobb nyolc közé kerülés. Ez pedig be is igazolódott. A magyar tornász csak 9. lett, és így lemaradt az egy héttel későbbi döntőről. Laufer Béla elmondta, hogy Vid azért nem mutathatott be erősebb – 6,8-as – gyakorlatot, mert a magyar szövetség csak másfél hónappal az olimpia előtt döntötte el, hogy ki képviselje a magyar színeket Rióban. Ennyi idő pedig kevésnek bizonyult egy új elem beépítéséhez.
    A kertvárosi olimpikonok közül a második fellépő a sportlövő Egri Viktória volt, aki a női légpisztolyosok küzdelmében indult, és próbálkozott meg a bravúrt jelentő döntőbe jutással. Ehhez legalább 384 kört kellett volna teljesítenie a 40 lövéses alapversenyben. Az élete első olimpiáján szereplő cinkotai diáklány ettől néhány körrel – 376-ot lőtt – elmaradt, így a 36. helyen fejezte be a versenyt. Bánkódásra azonban semmi ok, a sportlövészet az a sportág, amelyben bőven 40 év felett is lehet jó eredményeket elérni, így Viki pályafutásában is még sok olimpia benne lehet.

    A vívók és a cselgáncsozók szinte párhuzamosan küzdöttek az érmekért. Ez utóbbi versenyszámban Pánczél Gábor mesteredző képviselte a kerületi színeket. Neki két tanítványa, Joó Abigél (78 kg) és Tóth Krisztián (90 kg) kvalifikálta magát Rióba. Ráadásul mindketten azok közé tartoztak, akiktől pontszerzést, sőt érmet várt a közvélemény. Tóth Krisztián azonban a legjobb 16 között váratlanul ipponnal vereséget szenvedett egy kínai judóstól. Csekély vígasz, hogy ellenfele az első körben hasonló könnyedséggel intézte el az olimpia nagy esélyesét, a görög olimpiai bajnok Iliadist is.
    Joó Abigél két győzelemmel kezdte az olimpiát, ebből a második különösen értékes volt, hisz két akcióval egy japán judóst sikerült legyőznie. Így már a nyolc között volt, ami azért fontos, mert a vígaszág révén egy esetleges vereséggel is lehetősége volt az éremszerzésre. A nyolc között az az amerikai Kayla Harrison várt rá, akitől négy éve, Londonban sérülten kikapott, és aki azt követően meg is nyerte az olimpiát.
    Abigél az elmúlt négy esztendőben rendre megbosszulta már az amerikain a londoni sérelmeket, így ezúttal is magabiztosan várhatta az elődöntőt. Aztán elég volt egy apró figyelmetlenség, és egy rossz mozdulat, a meccset – majd később az olimpiát – ismét az amerikai nyerte. Abigél a vígaszágon sem tudott javítani, így végül a hetedik helyen zárta a versenyt. A judósaink szerepléséről – és az elszalasztott lehetőségekről – árulkodó kép volt, hogy Abigél utolsó vereségét követően Pánczél Gábor a két tenyerébe temette az arcát. Ő sem akarta elhinni, hogy mindez megtörténhetett.

    Mint, ahogy Decsi Tamás kardvívó és edzője Decsi István sem akarták elhinni, hogy a sors milyen játékot játszik velük. Mert nem elég, hogy a Kertváros SE vívójának az olimpia első asszójában a világ egyik legjobb kardozóját, az ötszörös világbajnok orosz Kovaljovot kellett volna legyőznie, de ehhez még azt a román zsűrielnököt is megkapta, aki évek óta mumusa, sőt, kimondhatjuk: ellensége is a magyar kardozónak. Ezt pedig most bebizonyította – mert hiába vezetett már 4-0-ra Tamás az ellenfele ellen, a zsűri több fordított ítélettel felhozta az oroszt. A magyar kardozó azonban tapadt rá, 10-10-nél utol is érte ellenfelét, ekkor jött néhány újabb fordított tus, 12-10-nél pedig Tamásnál elszakadt a cérna, melynek eredménye még egy büntetőtus is lett. A vége 15-10 az orosz javára, aki a kézfogásnál maga is elismerte, hogy a zsűrinek volt téves döntése, ám ez az eredményen már nem változtatott, ő mehetett tovább,

    Tamás pedig kénytelen volt felülni a nézőtérre – hogy aztán onnan szurkolja ki a másik magyar vívó, Szilágyi Áron olimpiai bajnoki aranyérmét. Azt a sikert, melyet London olimpiai bajnoka nagyon megérdemelt, és amelyből egy másik Decsi fiú is kivette a részét. Egy évvel ezelőtt meglehetősen nagy vihart kavart, amikor Szilá­gyi Áron bejelentette, hogy szakít korábbi edzőjével, Somlai Bélával, akivel Londonban aranyat nyert, és a kertvárosi Decsi Andrással dolgozik majd tovább. Azzal az árpádföldi szakemberrel, aki az elmúlt tíz évet Ázsiában töltötte, és dolgozott többek között Hongkongban. Kínában és Szingapúrban is.
      Decsi András igent mondott az olimpiai bajnoknak, hazatért, hogy megpróbálja a lehetetlent.    

     Az ő szerepvállalása nagyon kockázatosnak tűnt: egy olimpiai bajnoktól ugyanis mindenki aranyérmet várt, tehát ennél rosszabb teljesítmény az ő munkáját (és renoméját) is megkérdőjelezte volna. A mester és tanítványa együttműködése tavaly ősszel meglehetősen döcögősen indult, az eredmények eleinte nem úgy jöttek, ahogy azt sokan várták Árontól, ám az olimpia őket igazolta. Mert Rióban egy taktikailag alaposan felkészített, rendkívül higgadt és tudatos Szilágyi Áront láthattunk a páston, melyben Decsi András munkája is benne volt. Erre pedig mi is nagyon büszkék lehetünk.
    Utolsó olimpikonunk, ifjabb Tomhauser István csak lapzártánk után mutatkozott be Rióban, akinek a tanítványa, Baji Balázs a 110 méteres gátfutásban volt érdekelt.
                                                                                                                Riersch Tamás

kepfile

             Decsi András és Szilágyi Áron öröme Rióban, az olimpiai arany megnyerése után

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez