Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602760
   « Vissza

Csapadékvíz-problémák a dimbes-dombos Kertvárosban

 « Cikkek és hírek 
2016. augusztus 17.
 

Furdan Máriát, a Kerületfejlesztési és üzemeltetési Iroda vezetőjét kérdezte a Helyi Hírek a Kertváros csapadékkezelési koncepciójáról.

     Hogyan kezeli a csapadékot, az esővíz elvezetését a kerület?
     A csapadék mielőbbi elvezetése komoly problémát tud okozni nálunk is, miközben nagyon értékes lehetne. 2006-ban készült el a kerületi koncepció a csapadékkezelésre. Ennek a lényege, hogy a magaspontokon, ahol a talaj alkalmas a szikkasztásra és ez semmilyen kárt nem okoz, ott mindenhol megfogjuk a vizet. Annyi vizet szikkasszunk el, amennyit csak tudunk.
     A mélypontokon nem lehet szikkasztani, viszont a magasabban fekvő területekről sok víz zúdulhat ide és ez gondot okozhat az itt lakóknak. A mélypontokon össszegyűlő vizet tehát el kell vezetni.
     A mélypontokon általában magas a talajvíz is: a cél tehát az, hogy minél kevesebb víz jusson el idáig, a leömlő víz ne öntsön ki senkit, ne mossa le a földet.
     A talaj egyre inkább szárad ki, hiába volt sok eső idén tavasszal, hiába volt sokszor nedves a talaj, ennek ellenére a talajvíz szintje évről évre csökken. Ha összehasonlítjuk az elmúlt éveket, azt tapasztalhatjuk, hogy minden évben egyre alacsonyabb a talajvíz.
     Egy nagy záporeső alkalmával mennyi víz esik le?
     Pontos adatok nincsenek, de például 2010. augusztus 6-án egy négyzetméterre mérve 80 milliméter eső esett a kerületben – két egymás utáni felhőszakadás során. Eddig ez volt a csúcs. 50-60 milliméteres felhőszakadás persze többször is elfőrdul. Ha 20 milliméter eső leesik, az már gondot tud okozni.
      A csapadékkezelési koncepciót hogyan tudják megvalósítani?
     A Kertvárosban útépítés csak a csapadékvíz kezelésével együtt lehetséges. Ugyanannyi pénzt költünk útépítésre, mint a csapadékvíz elvezetésére, vagyis minden új útépítés vagy útfelújítás esetén a csapadékvíz elvezetését is megoldjuk. Például a földbe rakott „sörösládák”, vagyis „drain lock”-ok is ezt a célt szolgálják. Ilyenkor a talajba bejutó csapadékvizet az edények eltárolják és azokból szivárog át a víz a talajba.
      Ahol lehetőség van az esővíz földalatti tárolására, ott ezt alkalmazzuk. Kívülről nem is látszik, mert a föld alá vannak süllyesztve az edények, mégis megoldott a víz tárolása. Mindössze azt látjuk, hogy egy nagyobb eső során sem zubog a víz végig az utcákon.
Mivel egyszerre nem lehet a kerület teljes területén megoldani a csapadék kezelését, így folyamatosan haladunk a vízelvezetéssel. Ezért fordulhat elő, hogy egy kezelt terület talaját terheli a kezeletlen területről lezúduló víz.
      A gyűjtőhálózatokra is nagy szükség van, minden évben továbbépítjük őket. Idén a Cziráki utca, András utca, Margit utca környékén épül csapadékvíz-csatorna.

     Az irodavezető végül arról beszélt, hogy a csapadékvíz kezelése a lakossággal közös feladata lenne az önkormányzatnak, de ebben sajnos nem mindenki vesz részt felelősséggel. Ilyen felelőtlenségnek számít, ha az esővizet a magasabban fekvő helyeken bekötik a csatornahálózatba – aminek az a következménye, hogy az alacsonyabb fekvésű ingatlanokban zápor esetén a fürdőszobában tör fel a szennyvíz, elárasztva a házat. Tudvalévő, hogy az esővizet a jogszabályok szerint a telken kell elszikkasztani, még az utcára is tilos kivezetni, nemhogy a szennyvíz-csatornába kötni!

     Egyébként az ideális esővíz­hasznosítás egy családi háznál megoldható kisebb-nagyobb beruházással. Az esővíz keménysége rendkívül alacsony (tizedannyi oldott sót tartalmaz, mint a kerületi csapvíz), ezért ha esővizet használnak pl. mosáshoz, akkor sokkal kevesebb mosószerre van szükség. Ha felfogják a használt mosóvizet, akkor ezzel a „szürkevízzel” lehet a vécét öblíteni, és csak azután hagyja el az ingatlant, hogy kétszer is hasznot hajtott.
      Az esővízzel való locsolás rendkívül jól hat a növények fejlődésére, mert az alasony sótartalom miatt sokkal több hasznos tápanyag szállítására képes. Az esővíz oldott sótartalma 20-25 egység, a csapvízé 250 egység – a víz szállítóképessége 500 egységre tehető, tehát egy liter esővíz kétannyi csapvizet válthat ki, és még fizetni sem kell érte.
                                                                                                                                              Ferenci Zoltán

kepfile

Az elkerülhetetlenül bekövetkezett klímaváltozás eredményeként korábban elképzelhetetlen légköri jelenségek válnak általánossá (egyre általánosabbá). A képen az úgynevezett csapadékbomba látható, amikor irdatlan mennyiségű esővíz hullik rövid idő alatt egy-egy területre. Hogy ezt (ha ideér) kezelni lehessen, közös munkára van szükség az önkormányzat és a lakosság részéről.

kepfile

Zöldülő, kissé elhanyagolt növényzettel díszített árok Mátyásföldön. A bukógátakkal elválasztott, lejtő irányú csatornarendszer a többletet elfolyatja, a visszatartott vizet pedig elszikkasztja.

kepfile

A Rákosi út és János utca kereszteződése az augusztus 10-i eső után. Ezt a csomópontot még nem sikerült bekötni a csapadékvíz-elvezető hálózatba, és ha a föld alatti szikkasztók megtelnek, a víz megáll a kereszteződésben.


                                                    Átlagos vízszámítás

A XVI. kerület területe mintegy 33 négyzetkilométer, ami 33 millió négyzetméternek felel meg. Ha egy négyzetméterre (mint a 2010-es extrém felhőszakadásban) átlagosan 80 mm eső esik, akkor az négyzetméterenként 80 liter vizet jelent. Ha ezt megszorozzuk a kerület teljes területével, akkor egy ilyen hatalmas esőzés esetén 2,6 milliárd liter víz hullik le a kerületre. Kisebb eső esetén is közelíti a lehullott vízmennyiség az egymillió köbmétert – ennyi vízzel mintegy 1500 alkalommal lehetne az Erzsébet-ligeti uszoda nagymedencéjét megtölteni.

Csapadékcsatorna a Centitől a patakig

kepfile

    A polgármesteri hivatal munkatársai gyakran tartanak lakossági fórumokat, például az elkészült tervek egyeztetése végett. Egy ilyen fórumon egy idősebb úr kereste meg az irodavezetőt, és elmondta neki, hogy amikor az Egyenes utcai lakótelep épület, akkor ő látta, hogy kiépítettek egy csapadékcsatornát egészen a Rákos-patakig. Erről addig senki nem tudott, a csatorna nem volt semmilyen térképen feltüntetve. Az úr szerencsére meg tudta mutatni a rendszer becsatlakozási pontját, s ez a szerencsés véletlen tette lehetővé a most induló nagy csatornaprojektet. A cél a Centenáriumi lakótelepen keletkező esővíz elszállítása, aminek első üteme már építés alatt van a Margit utcában (képünkön). A domborzati viszonyok miatt kissé kanyargós lesz majd ez a csatorna, mivel a Margit utca piachoz közeli részén fel kell kanyarodjon a Könyvtár utcáig. Itt végigmegy a piac felső parkolójáig, majd a Sashalmi sétányon, a Margit utcát ismét keresztezve fordul a Sashalmi közbe. Itt a Thököly úton pár métert haladva befordul az András utcába, azon eljut a Pirosrózsa utcáig, majd arról a Cziráki útra fordulva éri el az Egyenes utcai lakótelep sarkánál lévő befogadó pontot. Szép nagy beruházás, sok-sok eltereléssel...

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez