Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602632
   « Vissza

Újdonságok a Jókai úti Szakrendelőben

 « Cikkek és hírek 
2016. augusztus 17.
 

Dr. Csomor Ervin alpolgármesterrel és dr. Kiss Mariannával, a Kertvárosi Egészségügyi Szolgálat nemrégiben újraválasztott vezetőjével beszélgetett a Helyi Hírek tudósítója a kerületi egészségügyi ellátás újdonságairól.

        kepfile       kepfile      

                 Csomor Ervin alpolgármester                    Dr. Kiss Marianna, a Szakrendelő igazgatója

     – Milyen változásokra számíthatunk a Jókai utcai szakrendelőben?
     Csomor Ervin: Teljesen új szerkezetű lifttel bővül az épület. A rendelőn kívüli területen épül egy acélszerkezetű külső lift, melynek minden szinten lesz egy kis kilépő része, ami összeköti az adott emelettel. A szakrendelő problémája a férőhelyhiány, ezért az épületet bővíteni szeretnénk egy további emelettel, így a ezt a liftet úgy tervezzük, hogy a mostani szinthez képest egy emelettel feljebb tudjon majd menni.

      A lift tervei készen vannak, az építészeti tervezést is szeretnénk minél előbb elkezdeni. A közbeszerzési eljárás ősszel indulna, az új lift megépítése pedig év végén, jövő év elején várható.

Lift helyett WC

    Az elképzelés szerint a jelenleg működő két liftből az egyik megmaradna, azt az egészségügyi dolgozók használhatják majd, a másik – a wc melletti – lift viszont megszűnik, ehelyett épül az új külső lift. Így a mellékhelyiség bővítésére is lenne lehetőség, amivel tovább javulna a szolgáltatás színvonala.
       A ruhatár ősztől újra működni fog a földszinten, mert hasznosnak bizonyult, szerették a betegek.
    Mindezek mellett eszközfejlesztés is történt a szakrendelőben. Multifunkcionális ultrahang, EMG és CTG készüléket vásárolt az önkormányzat az intézmény részére.
     – Mit tudnak az új eszközök?
     Kiss Marianna: A multifunkcionális – Samsung gyártmányú – ultrahang készüléket több szakma is tudja használni, például általános hasi, ízületi ultrahangra, vaszkuláris (érrendszeri) és kardiológiai vizsgálatra, valamint babamozira is alkalmas az eszköz – tehát 3D-4D vizsgálatokat lehet vele végezni. Bruttó 21 millió forintba került, melyet az önkormányzat fizetett.
      Emellett egy EMG – elek­tro­miográfiai – készülék is beszerzés alatt van, mely neurofiziológiai vizsgálatra, az izmok és idegek működésének mérésére használható. A neurológiai vizsgálatok fontos kiegészítője, műtétek előtt használják, az alkalmazott terápia kiválasztásában tud sokat segíteni. A műszer több mint 4 millió forintba került. Ez egy viszonylag ritka készülék, elsősorban kórházakban fordul elő, és a használata is speciális ismereteket igényel, kevés orvos tudja alkalmazni. A szakrendelőben szerencsére két kolléga is ismeri a használatát, s szeptember vége felé fogadhatjuk az első betegeket.
     Új CTG berendezést is kapunk, mely a kismamák ellátásában lesz hasznos. A készülék a méh összehúzódását vizsgálja a terhesség későbbi szakaszában.
      Csomor Ervin: Az önkormányzat folyamatos kapcsolatban van a szakrendelő vezetésével, figyeljük, hogy milyen folyamatok zajlanak a betegellátásban, milyen igények merülnek fel, és igyekszünk a fejlesztéseket ennek megfelelően ütemezni – nyilván a kerület költségvetési forrásainak figyelembe vételével.

Elbírált sürgősségi esetek

      Kiss Marianna: Fontos megemlíteni, hogy május óta belgyógyászat is működik a szakrendelőben. A belgyógyász szakorvos a sürgős esetek szelektálását végzi. Akinek sürgős ellátásra van szüksége, de nem a mentőt hívja, hanem a rendelőbe jön, azt a belgyógyászatra irányítják, ahol az orvos eldönti, milyen további kezelésre, ellátásra vagy vizsgálatra van szüksége a betegnek. A belgyógyász el is tudja a szükséges vizsgálatokatt indítani, amit például a háziorvos nem tud megtenni, hiszen erre nincs kompetenciája. A belgyógyász orvos egyúttal diabetológus szakvizsgával is rendelkezik, tehát olyan betegeket is el tud látni, akik egyébként az endokrinológiai (hormontani) szakrendelésre szorulnának, ahol bizony tényleg nagyon hosszú a várakozási idő – tehát például a pajzsmirigy-betegségben szenvedők megfelelő ellátást kaphatnak a belgyógyászaton.
          – Gyakoriak a sürgős esetek?
          Kiss Marianna: Igen, minden napra jut belőlük.

Előjegyzési anomáliák

       – Milyen további változásra számíthatunk még a kerületi egészségügyben?
       Csomor Ervin: az önkormányzat szándéka, hogy 20 munkanapon belül mindenkinek biztosítva legyen a szakorvosi vizsgálat. Ezt 2019-g szeretnénk elérni. Nagy probléma azonban a helyhiány és az orvoshiány.
       A várakozási időnél probléma az is, hogy nem mindig jönnek el a betegek az előre lefoglalt időpontra. Volt olyan eset, amikor a bejelentkezett betegek 30 százaléka nem jelent meg a rendelésen. Ennek érdekében most már automata sms-üzeneteket küld a rendelő a betegeknek, arra kérve őket, ha nem jönnek el, mondják le az időpontot.
        Gondolkodunk azon, hogy valamiféle szankciót be kellene vezetni, ha valaki több alkalommal nem jelenik meg az általa kért időpontban a rendelőben – hiszen ezzel egy másik betegtársát fosztja meg az egészségügyi ellátástól. Egyébként az is sokat segített, hogy minden betegnek most már csak egyetlen lefoglalt időpontja lehet, mert korábban arra is volt példa, hogy valaki háromnaponta foglalt időpontot a reumatológiára, és egyidőben összesen 15 foglalása volt. Az sms-ek hatására megnőtt a visszamondások száma is: korábban havi 350 lemondás történt, mióta kapják a betegek az sms-t, havonta százzal nő a visszamondott időpontok száma.

Béremelés az egészségügyben

     Kiss Marianna: A kerületi rendelőkben jó körülmények között dolgozhatnak az orvosok. Az egészségügyben ráadásul jelentős bérfejlesztés kezdődött. A közalkalmazott szakorvosok, gyógyszerészek és a klinikai szakpszichológusok bére két lépésben emelkedik: most ősszel, szeptember 1-jén buttó 107 ezer forinttal nő a fizetésük, majd jövő évben, november 1-től újabb 100 ezer forinttal emelik a jövedelmüket. Hogy jobban érthető legyen: egy középkorú orvos fizetése jelenleg pótlékok nélkül kb. 350 ezer forintra tehető, két lépcsőben ez a bér emelkedik majd kb. 560 ezer forintra.
       A szakdolgozók bére négy lépcsőben emelkedik: most szeptember 1-től 26,5 százalékkal, 2017. november 1-től 12 százalékkal, 2018. november 1-től 8 százalékkal, majd 2019. november 1-től újabb 8 százalékkal emelik a bérüket. Ez azt jelenti, hogy jövő hónaptól már 30-50 ezer forint béremelésre számíthatnak a gyakorlati időtől és a besorolástól függően.
      A védőnők fizetésemelésére is van pénz, minden védőnő visszamenőleg megkapta az egyszeri 200 ezer forintos juttatást augusztusban, szeptembertől pedig 15 százalékos béremelés várható.
      Mennyire nehéz megfelelő egészségügyi dolgozót találni?
     Csak összehasonlításként mondom, hogy míg öt évvel ezelőtt feladtunk egy hirdetést, és jelentkeztek rá tizenöten, addig most több hirdetést is fel kell adnunk, hogy néhányan jelentkezzenek rá, és tudjunk választani. Jelenleg nincs hiány, de ez a tendencia jövőben akár gondokat is okozhat.

    Csomor Ervin: az önkormányzat segíti a kerületi egészségügyi dolgozókat, visszatérítendő és nem visszatérítendő támogatásokkal is próbálják maradásra ösztönözni őket. Például a szakrendelő dolgozói­ra az önkormányzati bérlakás programja is kiterjed, vagyis a lakáspályázatokon költségelvű bérlakást kaphatnak, de támogatják a lakásvásárlásukat is. Ha viszont valaki otthagyja a munkahelyét, akkor a kedvező áron bérelt lakást is vissza kell adnia – ez is a maradásra és a jó munkavégzésre ösztönzi ezeket a dolgozókat.
        A háziorvosi rendelők felújítása is folytatódik, szeptember végére elkészül a Délceg utcai rendelő. A jövő tervei között szerepel a Centenáriumi rendelő felújítása, a Hősök terén található kis SZTK belső terének megújítása, valamint gondolkodunk azon is, hogy a Rádió utcai, többszintes, nem akadálymentesített épület helyett egy új rendelőt építsünk Cinkotán.

kepfile

  A szakrendelő legújabb beszerzése, a multifunkcionális ultrahang készülék, amit több orvosi szakágban használhatnak, ráadásul 3D-4D babamozira is alkalmas


                                                 Orvosokat, védőnőt keresnek

    Több osztályon orvosokat keres a Jókai utcai szakrendelő. Reumatológust, kardiológust, belgyógyász angiológust és „3D-4D babamozihoz” is értő nőgyógyász szakorvost, radiológus szakorvost, valamint iskolaorvost szeretnének felvenni. Emellett védőnőt is keresnek.
      A lokálpatrióta szellem erősítése érdekében elsősorban kerületi orvosok, védőnők jelentkezését várják. A szakrendelő dolgozói közül sokan a kerületben vagy a környékén laknak, és az újonnan belépett orvosok között is sok kerületi található. Kiválóak a munkafeltételek, egyre jobb a bérezés. Aki szeretne az állásokra pályázni, az írjon a titkarsag@szakrendelo16.hu e-mail címre!

 

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez