Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602666
   « Vissza

Házépítés – csak bejelentéssel

 « Cikkek és hírek 
2016. július 13.
 

Az egyszerűsített eljárás legújabb változásai 

     Idén január 1-től hatályba lépett az egyszerű bejelentési rendszer. Ennek lényege, hogy már nem kell építési engedélyezési eljárást indítani a legfeljebb 300 négyzetméter hasznos összes alapterületű új lakóépületeknél.
     Az építés tényének bejelentése után 15 nappal már meg is lehet kezdeni a munkálatokat, ráadásul a bejelentésért illetéket és igazgatási szolgáltatási díjat sem kell fizetni január óta. A változás célja, hogy minél gyorsabban és olcsóbban lehessen egy házat felépíteni.
A szabályozás azonban május 13-tól újra változott. Erről kérdezte a Helyi Hírek Búr Csillát, a XVI. kerületi Polgármesteri Hivatal Építésügyi Irodájának vezetőjét.
    – Az egyszerűsített eljárás során az első bejelentésnél mit kért a hatóság az építtetőtől?
    – Elég volt négy tervet beadni: a helyszínrajzot, a homlokzatokat, az utcaképet és a műszaki leírást. Nem kellett viszont egyéb dokumentumokat, plédául alaprajzot, metszeteket csatolni a bejelentéshez. Így az építésügyi hatóság ezekből a tervlapokból nem tudta megállapítani, hogy a jogszabályoknak megfelelő-e az építkezés. A helyszínrajzból és homlokzatból ugyan ki lehetett találni, hogy milyen lesz a beépítettség, de ezt ellenőrizni nem tudtuk.
    – A KVSZ-t (a kerületi városrendezési szabályzatot) azért be kellett tartani?
    – A KVSZ-nek csak egy szűkített formátumát kellett betartani. Ezen történt változtatás május 13-án. Az új építési törvénybe a KVSZ-ből még két dolgot hozzáadtak: eszerint be kell tartani a zöldfelületi mutatót, valamint be kell tartani a főépület és a rendeltetési egység számát is. Vagyis nem lehet olyat tenni, hogy egy telekre több főépületet építsenek fel. Eddig ha ilyen a hatóság tudomására jutott volna, akkor sem lehetett ellene fellépni.
     A helyszínrajzoknál a közművek kiderítésével volt állandó problémája a tervezőknek, mert a közművek kapacitását is fel kellett tüntetni a bejelentésnél, ezt pedig korábban nem kértük.

    – Miért kellett az újabb pontosítás?
    – Januártól ugyan az egyszerű bejelentés után már el lehet kezdeni a kivitelezést, de az nem volt konkrétan leírva, hogy kivitelezési tervdokumentáció alapján lehet csak építkezni. Május 13-án jelent meg az építési törvényben a főépületek és a rendeltetési egységek számának szabályozása. Félő volt ugyanis, hogy 300 négyzetméteres hasznos alapterülettel akár 8 lakásos társasházakat is építhetnének a kerületben.
     Az új építési törvénybe a zöldfelület betartását is beleírták, valamint teljesen új eljárási szabályt alakítottak ki a gyorsítás érdekében. A kivitelezési tervdokumentációba most már a hatósági tervezők bevonása is szükséges lesz.
     Már nem elég a kivitelezési tervdokumentáció elkészítése, hanem mellé még kötelező tervezési művezetésre is szerződést kell kötni, ami azt jelenti, hogy hat alkalommal ki kell mennie a tervezőnek ellenőrizni, a terveknek megfelelően épül-e az építmény.
     – Volt visszaélésgyanús építkezés a kerületben?
     – A kerületben nem volt probléma, itt a tervezők többségében bejöttek egyeztetni. Való igaz, hogy ha valaki visszaélt bármivel, például a 20 méteres építménykorlátozással, azt nem lehetett számon kérni vagy ellenőrizni. Most viszont a közreműködőknek sokkal nagyobb lett a felelőssége, hiszen ha valaki olyan helyre építi a házát vagy a falát, ahol egyébként jogszerűen nem állhatna, akkor nem kaphat fennmaradási engedélyt, azaz a földhivatali bejegyzés nem történhet meg. Korábban volt egy olyan kiskapu, hogy ha nem sért közérdeket, akkor fennmaradhat, most viszont ez a kitétel kikerült a jogszabályból.
Vagyis, ha jogsértő az építmény, akkor ugyan nem bontatják teljesen vissza, azonban nem lehet bejegyeztetni a földhivatalban, és így természetesen eladni sem lehet.
      Az építéshatóság szinte kivonult az engedélyezés folyamatából és az építtető, a tervező és a kivitelező felelőssége lett, hogy olyan lakást, házat építsenek, amelyre a hatóság megadhatja a használatbavételi engedélyt – mondta Búr Csilla a Helyi Híreknek.
                                                                                                                                          Ferenci Zoltán

kepfile

Épülő családi ház Rákosszentmihályon. 300 négyzetméter alatt elég egy bejelentés, és két hét múlva kezdődhet az építkezés

 


 

kepfile

Miből lehet építeni? A technológia változásával teljesen újszerű anyagokból is lehet házat építeni, mégpedig meglehetősen gyorsan. Nikecell falazóelemeket öntenek ki hígfolyós betonnal, favázra OSB-táblákat szerelnek, arra dryvit-burkolat kerül s az egész pont olyan, mint egy igazi ház, míg az ember meg nem kopogtatja. A fenti fémvázas házat a Sasvár utcában, a Futórózsa utca közelében kaptuk lencsevégre, a kötődő betonon még ott csillogott a locsolóvíz. Nemsokára szigetelik-burkolják, s pár nap múlva úgy néz ki, mint egy igazi ház...

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez