Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28601939
   « Vissza

Kígyó Szentmihályon, aratás és vaddisznóveszély Cinkotán

 « Cikkek és hírek 
2016. július 13.
 

kepfile

    A képen látható csúszómászó jelent meg júniusban a Viola utca egyik házának teraszán. A háziak rémülten hívták a tűzoltókat, de onnan állatbefogóhoz irányították őket, akik 30 ezerért meg is fogták volna a kígyót. De az szerencsére továbbindult, s átment (a problémával együtt) a szomszédba, ahol a nagyfiú jó barátja egy terrarista volt – nyomban a helyszínre is indult, hogy befogja a kígyót, amely nyugalmas búvóhelyet talált egy fenyőfa tövében. Kiderült, hogy egy ártatlan gabonasiklóról van szó, de hát ki tudja, hogy felelőtlen gazdák miféle szörnyeket hagynak elszéledni, és nem vagyunk mi itt kígyókhoz szokva, és 30 ezer sincs akárkinél egy-egy befogásra...

    Ötvenegy hektárnyi repce levágásával indult az aratás a Cinkotai Földművelő Szövetkezet tábláin. A repce 2015-ben 1,5 tonnát adott hektáronként – most 2,2 tonnát. Miután a kereskedők megtudták, hogy az országosan először vágásra kerülő őszi árpából a sokéves átlagnál többre van kilátás, mintegy varázsütésre szinte minden gabonaféle átvételi ára kilónként 10 forinttal csökkent.
     E közgazdasági törvényszerűség Cinkotát is elérte. A 2015-ös, sovány repce termést 121 forint/kg áron tudták eladni, a mostanit csak 105 forintért.
     A kiadós tavaszi esőknek is köszönhetően a búza és a rozs keresztezéséből származó tritikálé aratása tűnik a legígéretesebbnek. Szemben az egy éve 45 hektáron vetett takarmánynövény 2,9 tonnás átlagával, volt olyan parcella, amely hektáronként 5,1 tonnát adott. Ez az országos átlagot is meghaladó termés vélhetően kompenzálni tudja a 2015-ös 41 forint/kg-ról 30 forintra csökkent, és tendenciájában tovább mérséklődő irányt mutató átvételi árát.
     Szlaukó György, a szövetkezet elnöke elmondta, a tritikálét és a repcét „lábon” kellett eladniuk, mert kell a hely a magtárukban a szintén bő terméssel kecsegtető búzának és árpának. Terménytárolók építésére vannak uniós pályázatok, de ezek csak Pest megyénél és a fővárosnál fejletlenebb régiók számára elérhetőek. A 2015-ben nem voltak eladási kényszerben. Most, a bővebb terméssel járó jelentősebb aratási költségek miatt elképzelhető, hogy a bevételük végül azonos szinten marad.
     A belterületi jellegű gazdálkodás révén a szövetkezet tábláit elhanyagolható vadkár érte – mindeddig. A Simongát utca, a Szilas-patak és a major közrefogta árpában márciusban olyan mértékű hiányos kelést észleltek, mintha eldugult volna a vetőgépjük csöve. A nyomok a Naplás-tó nádasához vezettek, ahol Oláh Csaba, a mezei őrszolgálat vezetőjének megfigyelése szerint három, háborítatlanul szaporodó vaddisznókonda éli világát. A földművelő szövetkezet felkérésére a nagytarcsai vadásztársaság tagjainak a tavasszal két kocát sikerült már kilőniük. Többet kellene, ámde ahol a puskák lőtávolságában minden irányban lakott terület fekszik illetve a Naplásnál kirándulókkal is kell számolni, ez nem olyan egyszerű feladat.
      Az ide kilátogatóknak így egyre több esélye van rá, hogy egy háziasult vaddisznó csapattal is találkozzanak. -izs-or

kepfile

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez