Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28603231
   « Vissza

Begurultak a postások

 « Cikkek és hírek 
2016. június 7.
 

Két kerületi postásnak elege lett abból, hogy naponta szemétkupacok között bringázva hordják a leveleket, s akcióba lépve szemétszedésbe kezdtek, nem is eredménytelenül.

kepfile

  Elegük lett a postásoknak az illegálisan lerakott szeméthalmokból. Rákosszentmihályon például olyannyira feldühítette őket a rendetlenség, hogy ketten úgy döntöttek, véget vetnek a szemetes állapotoknak. Az egyikük, Kisszentmihály népszerű postása, Daróczi Zoltán jól ismert személyiség a kerületben. Egyrészt amiatt, mert már több évtizede hordja szét ugyanabban a körzetben a leveleket és a nyugdíjakat, másrészt, mert számtalan egyéb területen is kamatoztatni szokta jó szervezőkészségét. Több mint egy évtizeden keresztül szervezett például EDDA-koncerteket az Erzsébetligeti Színházba, emellett több jótékonysági esemény, mint például a december végi ételosztás fűződik még a nevéhez.
   – Naponta közlekedem a Gusztáv utca Szilas-patak és Szlovák út közötti szakaszán, és nem tagadom, hogy naponta háborítanak fel az ott látottak – mondta Zoli postás, aki nem titkoltan az út mellett lerakott szeméthalmok miatt húzta fel ennyire magát.
Daróczi Zoltán úgy döntött, hogy először is példát statuál: a munkaideje befejeztével még március 22-én saját kezűleg szedte össze a szemetet. Ehhez azonban egy kollégájában szövetségest is talált. Hrdina János Rákosszentmihály György-telepi részének a postása, így ő is naponta találkozik a Gusztáv utcai szeméthalmokkal. A két postás, miután leszámolt a Jókai téri nagy postán, saját pénzéből szemetes nejlonzsákokat vásárolt, majd visszamentek a „munkahelyükre”, ahol nekiálltak szemetet szedni.
   – Tisztában vagyunk azzal, hogy ez egy sziszifuszi munka – mondta Zoli –, mert amit ma összeszedünk, azt holnap vagy holnapután újrakezdhetjük. Ezen a helyzeten csak térfigyelő-kamerával vagy fokozott ellenőrzéssel, illetve nagyon komoly büntetések kiszabásával lehetne változtatni.
   Az önkormányzat korábban már kihelyezett egy táblát az érintett útszakaszra (a korábbi szelektív hulladékgyűjtő-pont helyére), melyen felhívja a figyelmet a szemetelés tiltására. Ez a tábla ma körülbelül 45 fokos szögben áll, ám a felirat még így is olvasható – melyet az illegális szemetelők tiszteletben is tartanak, ugyanis csak a táblától úgy húsz méterre kezdik el lerakni a szemeteiket...
  A Rákosmenti Mezei Őrszolgálat munkatársai nap mint nap küzdenek a kerület határában az illegális szemetelőkkel. Náluk bevett szokás, ha a szemétkupacban olyan dokumentumot találnak, melyen név és cím olvasható, akkor ők ez alapján tesznek feljelentést. Nos, Zoli postásék a Gusztáv utcai kupacokban nem egy ilyen értékelhető nyomra bukkantak: többek között egy Ond vezér utcai címre postázott telefoncsekk-kötegre, mely alapján szintén szabálysértési eljárást lehetne kezdeményezni.
    A Gusztáv utca körülbelül 200 méteres szakaszán március 22-én rendet raktak a dühös postások, ám szinte biztos, hogy a zsákokban felhalmozott szemét újabb szemetelőket vonz majd a kerületbe.
    A történethez tartozik, hogy a postások által zsákokba összeszedett szemetet még aznap éjszaka „kíváncsi kezek” megvizsgálták, gondolván új áru érkezett a területre. Szerencsére hamar megtapasztalták, hogy a zsákok csak a korábbi szemetet tartalmazzák, így a postások munkája nem lett hiábavaló. Olyannyira nem, hogy a zsákokat nem sokkal később az önkormányzat saját költségén elszállíttatta az út mellől.
   – Azóta több mint két hónap telt el – mondta lapunknak a környezettudatos postás –, egyszer már megjelentek a szemétkupacok az út mellett, amit az önkormányzat ismét elszállíttatott. Majd egy hosszabb pauza következett. Az utóbbi napokban azonban ismét kiraktak néhány dobozt és zsákot az út mellé, amit viszont jótékonyan eltakar a lassan embermagasságú fű. Reményeim szerint a füvet is lekaszálják majd, mert a rendezett környék általában a szemetelőket is elijeszti.
                                                                                                                                                Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez