Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28598038
   « Vissza

Mátyásföldi elektromos buszok: napi 220 km – akkukról JEC Innovációs Díjat kapott az e-busz

 « Cikkek és hírek 
2016. május 10.
 

kepfile

Az akkumulátorok beszerelése a kompozit vázba a cég mátyásföldi gyárában. A tömegközlekedésben szolgálatba álló eletromos buszok kilométerenként 10 forint árú elektromos energiát fogyasztanak 

     Kategória győzelemmel mutatkozott be Párizsban, a világ legnagyobb kompozit technológiai szakvásárán az evopro-csoport Újszász utcai telepén a kormány 3 milliárd forintos támogatásából a BKV részére épített 20 darabos elektromos busz széria első példánya.
     A világ meghatározó kompozit technológiai szereplőit képviselő szervezete, a JEC 28 kategóriában hirdetett nyertest.
    Az 1998-ban alapított program célja, hogy felkutassa, díjazza és ismertesse a leginnovatívabb kompozit megoldásokat világszerte. Frédérique Mutel, a 250.000 szakembert tömörítő JEC Group elnöke kiemelte, hogy az idei évben a zsűrinek nehéz dolga volt a legkiválóbb projektek kiválasztásában. A pályázatok nagy száma és a termékek sokfélesége mellett azok magas minősége is szoros versenyt eredményezett. A döntési szempontok, mint a műszaki kiválóság, a piaci potenciál, a szakmai együttműködés, a gazdasági és környezeti hatás, valamint az eredetiség alapján sikerült minden kategóriában a legkiválóbb termékeket díjazni. Az innovációs díj nemzetköziségét jól mutatja, hogy a győztesek között európai, amerikai és ázsiai pályázók is voltak.
    Az evopro-csoport és a vele együttműködő NCC (Nanotechnology Center of Composites) városi tömegközlekedés kategóriában ezennel olyan prominens gyártók mellett kapta az Innovációs Nagydíjat, mint az osztrák KTM Technologies, a német BMW és az Audi, a spanyol ACCIONA Infrastructures, a belga Sonaca, az amerikai BallyRibbon Mills, a francia Faurecia Automotive Exteriors vagy az olasz Automobili Lamborghini.
    Az Újszász utcai e-buszok kerekesszéket használó utas nélkül 19 ülő és 34 állóhellyel rendelkeznek. A prototípus tesztelése szerint a teljes, 10 tonnás teljes terheléssel napi 220 kilométer megtételére képesek. Mindez az ultrakönnyű kompozit vázas felépítménynek köszönhető, amellyel a jármű önsúlyát 5600 kilóra csökkentették.
Párizsba a saját „lábán” ment a díjáért a fékezési energiát is visszanyerni képes busz, miközben az 1570 km-en kilométerenként 10 forintnyi áramot fogyasztott el.
A határidőre elkészült, éjszakai árammal töltött új elektromos buszokat a BKV a kelenföldi garázsába telepítette és kezdetben több vonalra is szétosztják őket. A különböző forgalmi, domborzati viszonyok között folytatott tesztek alapján a BKV mérnökei BKK-val közösen határozzák majd meg, hogy főleg melyik vonalakon veszik át a teljes utasforgalom kiszolgálását a „0” emissziós Újszász utcai járművek.
      Az Ikarus 187-es csuklós változatának továbbfejlesztésével a MABI műhelyeiben elkészült a Modulo 187-es első példánya, amelyet már Euro 6-os dízelmotor hajt. Ezzel lett teljes az Újszász utcaiak megújított típus palettája.
      Képünk a BKV-sorozat első három példányának végszerelésekor készült az Újszász utcai kísérleti műhelyben. Az előkészített akkukból három sort telepítenek a jármű motorterébe. Annak idején az IK 200-as is nagydíjat kapott a nizzai szakvásáron…
                                                                                                                                  Kép és szöveg: -izs-or

kepfile

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez