Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28599698
   « Vissza

Kertvárosi vívó a VB-döntőben

 « Cikkek és hírek 
2016. május 10.
 

    Kilenc évvel ezelőtt még csak reménykedtünk benne, hogy egyszer majd egy világbajnoki döntőben egy kertvárosi vívóért is szurkolhatunk. A 2007-es szentpétervári világbajnokságon ugyanis a kardcsapattal aranyérmes árpádföldi Decsi Tamás még a BSE-t képviselte. (Persze, mi már akkor is nagyon szurkoltunk neki.) Aztán nem sokkal később megalakult a Kertvárosi Vívó SE, melynek első igazolása a BSE klasszisa volt. Tomi azóta többször is igazolta a „vételárát”, a csapattal kétszer világbajnoki bronzérmes lett, sőt ezt 2009-ben Antalyában egyéniben is megtette, amivel az Év vívója címet is kiérdemelte, és 2008 után immár másodszor azt is kivívta, hogy részt vehessen az olimpián.

kepfile

   A VB ezüstérmet szerzett magyar válogatott, balra a Kertvárosi Vívó SE klasszisa, Decsi Tamás

   Ugyanakkor a várva várt világbajnoki döntő egészen mostanáig elmaradt. Hát, hol máshol lehetett volna ezt pótolni, mint a közelgő olimpia helyszínén, ahol a többi sportághoz hasonlóan a vívóknak is tesztversenyt rendeztek. A rendezők tesztelték többek között a létesítményt – a Carioca 3-t –, a verseny lebonyolítását, a biztonsági intézkedéseket, illetve a versenyzők, edzők és csapatvezetők tűrőképességét. Ez utóbbira, látva a hiányosságokat és a logikátlan intézkedéseket, bizony nagy szükség is volt. De visszatérve a versenyre, mivel a riói programból a vívásra jellemző rotáció miatt ezúttal a női tőrcsapat és a férfi kardcsapat versenyek maradnak ki, a szervezők ebben két számban nem tesztversenyt, hanem világbajnokságot rendeztek. Ezzel részben a tétet, másrészt a verseny presztízsét is emelni tudták.
    A sort a női tőrözők nyitották, akik tartalékos felállásban egy elfogadható hatodik helyet szereztek. Az viszont sejthető volt, hogy a férfi kardozóink már nem lennének elégedettek egy ilyen eredménnyel. A jobb eredmény elérése érdekében azonban a negyeddöntőben mindjárt egy komoly ellenfelet, a két évvel ezelőtti világ- és a tavalyi Európa-bajnok németeket kellett legyőzniük. A Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Szatmári András, Iliász Nikolász összeállítású magyar válogatott hatalmas küzdelemben 45-43-ra megnyerte a mérkőzést, köszönhetően Tamás bátyja, Decsi András által edzett Szilágyi Áronnak, és így az elődöntőbe jutott. Ahol meglepetésre nem a világranglista-vezető amerikaiak, hanem az őket legyőző irániak vártak rájuk. Ám, mielőtt bárki legyintene, hogy mit keres egy arab ország vívóválogatottja a legjobbak között, annak elmondanánk, hogy az iráni vívás az utóbbi időben rendkívül megerősödött, és a közel-keleti ország a riói olimpián is a maximális két fővel képviselteti majd magát.

   Ellenünk is jól tartották magukat, de szerencsére féltávnál sikerült egyenlíteni, majd fordítani ellenük, a végén pedig Áronék lelépték őket. Így megvalósult a nagy álom: kilenc év után ismét világbajnoki döntőbe jutott a magyar férfi kardcsapat, melynek ellenfele a sportág nagyhatalma, a románokat legyőző orosz kvartett volt. A két csapat egymás elleni mérlege az oroszoknak kedvezett, az elmúlt tíz évben 13 alkalommal találkoztak egymással, és ebből 11-szer az oroszok győztek. Amikor viszont magyar siker született, az mindig vébéérmet jelentett, 2007-ben Szentpéterváron a negyeddöntőben sikerült legyőzni őket, és a magyar csapat meg sem állt az aranyéremig (abból a gárdából már csak Decsi Tomi és Szilágyi Áron maradtak), míg a 2014-es kazanyi világbajnokságon a bronzmeccsen győztek Áronék.
    Az oroszok ellen orosz földön tehát jól ment, ám semleges területen, Rióban már nem jött össze az újabb bravúr, a világbajnoki döntőt, ha nem is simán, de 45-38-ra az oroszok nyerték, így a magyar csapat ezúttal ezüstérmet szerzett. Azaz immár a kertvárosi Decsi Tamásnak is teljes lett a vébéérem-kollekciója, az eddigi csapat aranya és bronza mellé ezúttal egy ezüstöt is sikerült beszereznie. Ehhez pedig szívből gratulálunk neki!
                                                                                                                                              Riersch Tamás



 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez