Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28602146
   « Vissza

A RAFC és az Ika focitörténelmet írt

 « Cikkek és hírek 
2016. május 10.
 

kepfile

   Hogy miért jó vasárnap délután egy RAFC – Ikarus BSE labdarúgó-mérkőzést megnézni (egy jó angol, német vagy spanyol meccs helyett)? Mert ezen a szinten – Budapest-bajnokság I. osztálya – még nagyon is őszinte a foci. Itt nem Christiano Ronaldo- vagy Gareth Bale-féle gladiátorokat lát az ember, akik úgy futják a 100 métert, és úgy mennek fel fejelni, mint a legjobb atléták, hanem olyan szerethető labdarúgókkal találkozik, akiktől néha bizony messzire pattan a labda, de, akik annyira tudnak lelkesedni, és néha annyira elfáradni is, mint azok a szurkolók, akik megpróbálják végigkiabálni a meccset, de a második félidőre már berekednek. Ez a mi a focink, melynek szereplőit név szerint ismerjük, akikkel a piacon vagy az uszodában összefuthatunk, és akikkel később is jókat nevethetünk egy-egy meccshelyzet felidézése kapcsán.
    A XVI. kerület abban a szerencsés helyzetben van, hogy több futballcsapattal rendelkezik. Köszönhetően annak, hogy a Kertváros valamikor öt falu volt, és mindegyik településnek saját sportélete volt. Ezért is van az, hogy több mint hatvan évvel a nagy Budapest létrehozása után, is van tétje egy Ikarus – RAFC rangadónak. Nos, a szentmihályi és a mátyásföldi srácok ezt a szerethető tétet emelték az egekig azzal, hogy idén kvalifikálták magukat a kiscsapatok BL-jének számító Budapest-kupa döntőjébe. Arra a mérkőzésre, mely nem összehasonlítható egy átlagos bajnoki meccsel, mert ilyen rangadóból – amióta a RAFC is BLASZ-csapat lett – évente kettő is van, de ilyen kertvárosi kupadöntő lehet, hogy soha az életben nem lesz többet. Most azonban volt, mi pedig helyi fociszurkolók nagyon vártuk már ezt a különleges rangadót.

    A nagy derbire május 1-én, a munka ünnepén került sor. Sajnos, nem a XVI. kerületben, amely mindenkinek – csapatoknak, szurkolóknak – jobb lett volna, hanem a város túlsó felén levő, nem éppen szívderítő csepeli pályán, ahol azért a legfanatikusabb kertvárosi szurkolók egy kis füsttel, néhány transzparenssel, illetve a jól ismert rigmusokkal varázslatos focihangulatot teremtettek. A körítéshez pedig a csapatok is felnőttek, amelyek egy izgalmas mérkőzésen döntöttek a kupa sorsáról.
    A találkozót az Ikarus kezdte jobban, Borgulya István már a 2. percben betalált. Az első félidő közepén azonban az ikarusos Gyalai Péter egy perc alatt két sárgalapot kapott, amely automatikusan pirosat, azaz kiállítást jelentett. A Bátony utcaiaknak tehát másfél félidőt tíz emberrel kellett játszaniuk. A helyzetüket pedig az is nehezítette, hogy Gyalai második sárgalapja egy 16-on belüli kezezésért járt, amiért a játékvezető büntetőt ítélt. Vörös Péter lövését az Ika kapusa elsőre még kiütötte, de az ismétléssel már tehetetlen volt, így elég hamar egyenlített a szentmihályi csapat.
    A RAFC a második félidőt ugyanolyan gyors góllal kezdte, mint az elsőt az Ikarus. A 49. percben ugyanis Vörös Péter egy szép szólót és egy szép lövést követően betalált, így az előny máris náluk volt. A mérkőzés hátralevő részében nagyjából az történt, amit az emberelőnyben játszó RAFC akart, Vörösék jól tartották a labdát, időnként komoly helyzeteket is kialakítottak, de mivel egyiket sem lőtték be, megadták az esélyt az Ikának az egyenlítésre, Amely a meccs végén majdnem össze is jött, ám Devecser Zsolt ajtó-ablak helyzetben hibázott.

kepfile


    Így maradt a 2-1-es végeredmény, és ez azt jelentette, hogy a 40. jubileumi Budapest-kupát a XVI. kerületi RAFC nyerte a szintén XVI. kerületi Ikarus ellen. Ez pedig végre egy olyan történelmi mérkőzés volt, amely még sokáig beszédtémát fog jelenteni a kerületben, illetve, amelyik a kertvárosi focitörténelemnek is az egyik legszebb fejezete lesz.
                                                                                                                                                Riersch Tamás

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez