Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28601358
   « Vissza

Ebösszeírás – ivartalanítva olcsóbb lehet

 « Cikkek és hírek 
2016. május 10.
 

    Az Állatvédelmi törvény az önkormányzatokat arra kötelezi, hogy háromévente írják össze a területükön található kutyákat – ez az úgynevezett ebösszeírás. A XVI. kerület a törvény elfogadása utáni évben, 2013-ban tartotta az első ebösszeírást, s ebből következik, hogy azt idén meg kell ismételni. Az adatlapok beadási határideje június 15-e, szerda, s akkor akár a gyerekkel is be lehet küldetni a kitöltött adatlapot a hivatalba, hiszen már véget ér az iskola. Az adatlap benyújtásának elmulasztása állatvédelmi bírság kiszabásával járhat.

    A XVI. kerületi ebösszeírási adatlap felső része személyes adatokat tartalmaz a tulajdonosra, illetve az ebtartóra vonatkozóan, amennyiben ő más ebét tartja. Ez jó megoldás arra nézve, hogy a kivert kutyák se maradjanak összeíratlanul – a kóborló ebet befogadó ebtartó a kutyába ültetett mikrochipből mindent megtudhat a tulajdonosról, tehát a nyomtatvány ezen része sem marad kitöltetlen.
    A tartási hely után az eb fajtája, neme, kora, színe következik, majd egy ritkán használt fogalom: az eb hívóneve (nekem hívónévből pl. egy egész csomó van, a Kedvesemtől a Mocskos disznóig, tehát nem is tudnék kitölteni egy ilyen nyomtatványt). A beültetett transzponder sorszáma, időpontja már megdolgoztathat sokakat, mert ezeket az adatokat a Kisállat egészségügyi könyv 4. oldalának aljáról a Mikrochip száma sorból kell kiolvasni (fontos, hogy 15 jegyű számot keressenek). A beültetést végző állatorvos neve, kamarai bélyegzőjének sorszáma a pecsétről leolvasható, és ez az összes többi kérdésnél adandó válaszra is igaz.
     Kérdésként szerepel az ivartalanítás is, ami azért lehet lényeges, mert az Állatvédelmi törvény felhatalmazta az önkormányzatokat az ebadó bevezetésére, s egyúttal meghatározta azt is, hogy az adóból mely csoportok kaphatnak kedvezményt. A kedvezményezett körbe tartozhat a vakvezető kutya mellett az ivartalanított eb is, mivel az nem gyártja szakmányban a kóborkutyákat. Az ebadót ugyan nem tervezik bevezetni a XVI. kerületben sem, de ha mégis bevezetnék, az ivartalanított kutya biztosan kedvezményesen adózna.
     Az adatlapon fel kell tüntetni az utolsó veszettség elleni oltás időpontját, az oltóanyag nevét és gyártási számát. A kutyakönyv adott sorában együtt szerepel a veszettség és a féregtelenítés gyógyszere, ez utóbbi általában tabletta, a mi kutyánknál az oltóanyag neve (kb.): BiocanR 405620C, a gyártási szám pedig a mellé ragasztott hologramos NÉBIH cimkéről olvasható le nagyítóval: HC0607774. A veszélyessé minősítésről a kerületi hatósági állatorvos hivatott dönteni, ha ilyen nem volt, azt a sor üresen lehet hagyni, miként a másik két alsót is a veszettségről és a törzskönyvezésről – de pedigrés kutyánál természetesen ezt is ki kell tölteni.
   Adatlapot be lehet szerezni a polgármesteri hivatalban, kapott egy-egy köteget minden állatorvos, illetve letölthető a kerület honlapjáról (www.budapest16.hu), a főoldalon lefelé a harmadik cikksorban található egy cikk az ebösszeírásról: a címre rápattintva megjelenik a teljes cikk, ennek aljáról pedig letölthető az adatlap.
     A cikk első bekezdésének végén egy aktív kék sor van, ide pattintva megnyílik az elektronikus ebadatlap-kitöltő program. Az internet korában már illő ezen beküldeni az adatokat, de ügyeljünk a pontos kitöltésre, mert a program nem vádolható azzal, hogy túl sok ellenőrző algoritmust használ, tapasztalatunk szerint bárhol bármit elfogad. A kitöltés végén a rendszer a megadott e-mail címre küld egy visszaigazolást a bejelentés tényéről, és már nem is fenyeget bennünket az állatvédelmi bírság.

     Azt érdemes tudni, hogy ha a három éve bejelentett eb időközben elhalálozott, akkor azt nem úgy kell a hivatal tudomására hozni, hogy nem küldünk most adatlapot, hanem egy külön nyomtatványon be kell jelenteni, hogy ebünk befejezte földi pályafutását. A kerületi ebnyilvántartó adatbázis egyébként nem lesz össszevetve a kutyachip-adatokat tartalmazó, úgynevezett Pet-Vet Data (www.petvetdata.hu) adatbázissal. Ez a chipbeültetéskor hatályos tulajdonosi adatokat tartalmazza az eb adatain kívül, és ha valaki kíváncsi, hogy mi is van benne, ha már úgyis kikereste, beütheti a keresőbe a 15 jegyű chipszámot, és utána megnézheti a kutyája adatait. Módosítani viszont csak az adatbázis kezelésével felhatalmazott állatorvos tud benne, hibás rögzítés esetén tehát szakemberhez kell fordulnunk.

    Az önkormányzatok az Állatvédelmi törvény által meghatározott időszakban szabadon döntöttek erről, hogy mikor végzik az ebösszeírást. Kerepesen és Nagytarcsán már 2012-ben összeírták az ebeket, és így a soron következő összeírásra a múlt évben került sor. Csömörön és Kistarcsán a XVI. kerülethez hasonlóan mostanában van az összeírás. Csömörön a hivatal dolgozói május 8-tól ellátogatnak a kutyás házakhoz, és a tulajdonosoknak segítenek a bevallási lap kitöltésében. Kistarcsán az összeírás a hivatalban történik, oda kell befáradniuk a kutyatulajdonosoknak.

     Bár nem közvetlenül az ebösszeíráshoz tartozik, de a talált kutyák bőre alá ültetett mikrochipet valahol ki kell olvastatni, ha vissza szeretnénk juttatni a gazdájához. A környező önkormányzatok közül a XVI. és a XVII. kerületi polgármesteri hivatalban, valamint a Rákosmenti mezei őrszolgálatnál (Cinkotán, a Batthyány Ilona u. 2. alatt) található chipleolvasó, és ugyancsak van a Zuglói Polgárőrségnél (ők a Laky Adolf u. 36. alatt találhatók). A XVI. kerülettel határos agglomerációs önkormányzatok közül a Csömöri polgármesteri hivatalban van chipleolvasó, a többi helyen az állatorvosokat kell felkeresni a talált kutyával. A XVI. kerületi Kertvárosi Gazdi Program keretében az önkormányzat közelében két kutyakennelt is elhelyeztek (szép fás, bokros környezetben) és itt az eb pár napig az önkormányzat költségén ellakhat, míg sikerül a gazdit előkeresni.
                                                                                                                                           Ferenci Zoltán


kepfile

Édes álom… Zuglóban, az Egressy út 65-ben három cica él Zsömivel, a 12 éves golden retriver szukával igazi kutya-macska barátságban. A háromból Kifli, a négy éves nőstény cirmos különös előjoggal bír: naponta többször is szertartásszerűen átmaszírozza mellső praclijaival Zsömi hátát, „megágyaz” magának bundáján… – …majd édes álomba merül rajta...-izs-or

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez