Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28599943
   « Vissza

Megindult az építkezés

 « Cikkek és hírek 
2016. május 10.
 

Tóth Ilonka Emlékház

Valószínűleg országosan is egyedülálló létesítmény jön létre Árpádföldön, az 56-os mártír, Tóth Ilonka egykori szülőházának helyén, az Állás utcában. A munkálatok megkezdődtek, az ünnepélyes átadásra a forradalom kitörésének 60. évfordulóján, 2016. október 23-án kerül sor. Az ünnepélyes alapkőletételnek számító alaptégla-átadást május 9-én tartották meg.

kepfile

Kovács Péter polgármester a „Tóth Ilonka alaptéglával” a kezében, mellette Bíró Márton, a kivitelezést végző Épkar Zrt. képviseletében és Emődi Kiss Tamás tervező

     A forradalom jelképének számít Tóth Ilonka, a szigorló orvostanhallgató, akit a forradalom leverése után halálra ítéltek és 1957-ben kivégeztek. Az ő ügyében egyszerre látszik a forradalmat eltipró rendszer minden álnoksága és kegyetlensége, és privát szerencsénk, hogy a forradalom mártírja egyre több szállal kötődik a XVI. kerülethez. Szobrát az első Orbán-kormány idején egy XVI. kerületi ingatlan kertjében állították fel, majd a róla elnevezett térre, díszes alapzatra került. A Tóth Ilonka tértől az Állás utcában járótávolságra található a mártír szülőháza, amit az örökösöktől hosszas tárgyalások után sikerült megvásárolni az önkormányzatnak.
     Az önkormányzat nagy lehetőséget látott Tóth Ilonka szülőházában, hiszen az egész országban nem nagyon van olyan emlékhely, ahol a felnövekvő generáció hitelesen megismerkedhetne a forradalom igaz történetével, részben a kivégzett orvostanhallgató sorsán keresztül is. Az ide tervezett emlékhely működtetésére megalapította a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központot (ami ezen kívül a helytörténészeket és a Cinkotai tájházat is magába foglalja), s célul tűzték ki, hogy a forradalom kitörésének 60. évfordulójára már állnia kell az ide tervezett komplexumnak.
    A családi házas övezetben lévő, igen rossz állapotú épület nem enged teret nagyobb épületegyüttesnek, ezért ügyes tervezői megoldással egy több mint száz négyzetméteres épületrészt a föld alá süllyesztenek, így valósítva meg az eredeti elképzelést. A tervező Emődi Kiss Tamás lett, aki korábban a felújított Sashalmi piacot is tervezte, a kivitelezésre az Épkar Zrt. vállalkozott (közbeszerzési eljárás útján), aki történetesen a piac kivitelezője volt.
Dorogi Ferenc árpádföldi képzőművész korábban egy speciális alkotást, egy üreges téglát készített, melyen a feliratok utalnak Tóth Ilonkára és szülőházára. Ezt egy ünnepség keretében szentelték meg az árpádföldi katolikus templomban, s május 9-én, már az építési munkálatok megkezdése után nyílt lehetőség arra, hogy ezt a speciális „alapkövet” átadják az építési munkák helyi vezetőjének. Az Épkart képviselő Bíró Márton építésvezető bizonyára elcsodálkozott, mikor a polgármester kíséretében több tucat ember megjelent az építkezésen (a képviselőkön, a Tóth Ilonka alapítvány tagjain kívül a közügyek iránt érdeklődő árpádföldi lakosok is eljöttek), és egy rögtönzött sajtótájékoztató keretében a polgármester átadta az építésvezetőnek a remekbe szabott téglát, hogy íme az alapkő, de majd közösen beszéljék meg, hová lehet az épületbe elhelyezni. (S hogy milyen üzenetet helyezzenek a tégla üregébe, még az is eldöntendő kérdés.)
    Elindult tehát a munka, aminek végén egy újjáépített emlékház, valamint egy föld alatti (de világítóablakokkal ellátott) létesítmény jön létre, előadóteremmel, interaktív kiállítóteremmel, s természetesen irodákkal és kiszolgáló helyiségekkel, hogy a forradalom hiteles története iránt érdeklődő fiatalok és idősebbek 40-50 fős csoportokba szerveződve megtekinthessék az interaktív kiállítást, vagy meghallgathassák a még köztünk élő idős forradalmárok visszaemlékezéseit.
    A kivitelezők pedig ilyen kezdet után bizonyára különös igyekezettel dolgoznak, hiszen láthatják, hogy egy kivételes lehetőségeket rejtő ingatlant kell létrehozniuk, amit igen sokan követnek nagy-nagy figyelemmel Árpádföldön, és az egész kerületben is.
                                                                                                                            Ferenci Zoltán

kepfile

A Tóth Ilonka Emlékház látványterve – az épületben emlékszobát alakítanak ki, a kiállító- és előadóterem a kert hátsó részén, a felszín alatt kap helyet.

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez