Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28603469
   « Vissza

Megvan az első kertvárosi olimpikon

 « Cikkek és hírek 
2016. április 13.
 

kepfile

Decsi Tamás, az első kertvárosi olimpikon édesapja és mestere, Decsi István társaságában

     A riói játékok közeledtével már nagyon vártuk, hogy ezt a mondatot leírhassuk: megvan végre a Kertváros első olimpikonja! Decsi Tamás, a Kertváros SE világbajnok kardvívója a március végi utolsó kvalifikációs versenyen, a szöuli kardvívó Grand Prix-n vívta ki az olimpiai szereplés jogát.
     – Nem volt könnyű, de egy olimpiára kijutni nem is lehet könnyű – értékelte az utolsó verseny eseményeit kerületünk első olimpikonja. – Egy ilyen versenyen ezer variáció történhet, a sorsod már nemcsak a saját kezedben van, mások eredményeitől is függesz.
     Tamás, aki az utolsó versenyen olimpiát érő helyen állt a világranglistán, több forgatókönyvvel érkezett a dél-koreai fővárosba. Ezen az első pont a saját jó szereplése volt.
     – Nagyon keményen dolgoztam, a verseny előtt edzőtáborban voltunk, úgy éreztem, jó erőben és jó formában vagyok. A selejtezőben nagyon jól ment a vívás, kimondottan jó nevű ellenfeleket győztem le, aztán a 64-es táblán pont az egyik mumusom, a német Hübers várt rám, akitől ki is kaptam 15-8-ra.
     Addigra már abból a bizonyos forgatókönyvből egy pont legalább törlődött. Tomi egyik fő riválisa, a szintén magyar Szatmári András ugyanis valamivel korábban, de ugyancsak a 64 között drámai körülmények között 15-14-re kikapott amerikai ellenfelétől. (A magyar fiú már 14-9-re vezetett.) Maradt azonban még két veszélyes francia versenyző, Rousset és Anstett, akiknek a forgatókönyv szerint minél hamarabb – még a nyolcaddöntő előtt – búcsúzniuk kellett.
     – A legjobb 32 között egyszerre három feltételnek kellett megvalósulnia a riói kvótámhoz. Elsőként a londoni olimpián ezüstérmes olasz Occhiuzzi-nak kellett legyőznie angol ellenfelét, majd a világranglista-vezető orosz Jakimenkónak Rousset-t, legvégül a ranglista második koreai Kimnek Anstett-et.
     Már az olasz-angol csörte drámaira sikeredett: 9-1 ide, aztán 13-12 oda. Végül 13-13 után két olasz találat, és egy újabb pont kitörölve. A koreai – francia párharc még ennél is izgalmasabb volt: Tamás 14-14-es állásnál nem is bírta idegekkel, és kiment a nézőtérről. Így nem látta, csak a közönség ovációjából hallhatta Kim utolsó, győztes találatát. Legvégére a legsimábbnak tűnő asszó maradt, Jakimenko könnyedén 11-7-re vezetett is Rousset ellen, aztán hirtelen 11-11 lett, majd felváltva estek a találatok, az orosz 13-13-ig játszott a magyar küldöttség idegeivel, végül megrázta magát, és két találattal eldöntötte a csörtét. És azt is, hogy a mi fiunk utazhat majd az olimpiára. Grazia, Occhiuzzi, Kamsamnida, Kim és Szpasziba, Jakimenko.
     – Akkora volt a feszültség, hogy azt már az édesapám és Mesterem, Decsi István sem nagyon bírta. Occhiuzzi asszóját követően akkorát kurjantott, hogy azt itthon, az erzsébetligeti vívóteremben az élő közvetítést végig izguló vívók és szülők is hallották.
     Egy ilyen feszültséggel teli időszakot kötelező kipihenni, és csak ezt követően tiszta fejjel szabad nekiállni az olimpiai felkészülésnek. Tamás, és másik olimpikon társa, a londoni győztes Szilágyi Áron – akit nem mellesleg tavaly nyár óta a nagyobbik Decsi-fiú, András készít fel a versenyekre – néhány napot még Ázsiában töltött, majd hazatértüket követően április 6-án egy házi ünnepséget rendeztek a kerületi vívóteremben. A pihenés azonban nagyjából eddig tartott, Tamásékra ugyanis újabb nagy feladatok várnak: áprilisban, Rióban, az olimpia tesztversenyeként megrendezik a csapat világbajnokságot, majd Madridban egy Világkupa, Moszkvában pedig egy Grand-Prix következik. Egy éve ez utóbbi versenyen sikerült Decsi Tamásnak bronzérmet szereznie, amely végül az olimpiai részvételt jelentő pontok java részét hozta a számára. Zárásképpen pedig még az olimpia előtt egy Európa-bajnokságot is rendeznek majd.
     – Ezek a versenyek azért is fontosak, mert befolyásolhatják a világranglistás helyezéseket, márpedig ez alapján fogják majd összeállítani a párokat az olimpián.
     Tamás szerint nagy előnyt jelenthet majd a számára, hogy már 2008-ban részt vehetett az olimpián, így nem éri váratlanul az ötkarikás esemény varázsa. Győzelmi kényszer sem lesz rajta, hisz nem ő számít az olimpia esélyesének. Ugyanakkor érez magában annyi elszántságot, hogy megpróbálja dobogóra vívni magát. Az éremgyűjteményéből ugyanis egyedül az ötkarikás medál hiányzik, amit Rióban mindenképpen pótolni szeretne.

                                                                                                                                  Riersch Tamás

 

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez