Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28598982
   « Vissza

Női többség a csömöri önkormányzatban

 « Cikkek és hírek 
2016. április 13.
 

Régóta sokat beszélnek arról, hogy Magyarországon igen kevés nő kap szerepet a politikai életben. A Parlament az utóbbi években ebben a tekintetben különösen rossz mutatókkal rendelkezik, hiszen a női képviselők aránya nem éri el a 10%-ot. A helyi önkormányzatokban már vannak ellenpéldák, ide tartozik Csömör is, amely nem csak a 2010 óta abszolút civil, pártoktól független képviselő-testületével tűnik ki, hanem azzal is, hogy ugyan a polgármester férfi, de jelenleg női többség van a közel tízezres nagyközség vezetésében. A képviselő-testület minden tagja egyetért abban, hogy a társadalmi egyensúlytalanságokat igazán úgy lehet kiigazítani, ha mindkét nem aktív formálója a közéletnek. Az öt csömöri képviselőasszonyt arról kérdeztem, hogyan élik meg női mivoltukat a testületben, egyáltalán van-e jelentősége a nemeknek, s ha igen, akkor mit tesz hozzá a közös munkához a „gyengébbik” nem ereje.

kepfile

Tormay-Lesták Mária (Csömöri Civil Egyesület) – Alpolgármester

     Azt gondolom, hogy a nők mindenképp új színt visznek a döntéshozásba. Egy ügyet sokféleképpen lehet vizsgálni, és mi nők empátiával közelítünk. Persze vannak kemény, racionális döntések, de a kilenc gomb mögött öt női kéz szavaz, és az az érzelmi intelligencia amit hozzátesz, emberarcúbbá teszi a vezetést. Új nézőpontok merülnek fel így, nálunk az is érdekes, hogy polgármester-alpolgármester szinten is férfi-női leosztás van. Szerintem a nők finomítanak, legömbölyítenek, de nem csak empátiájuk, hanem másfajta, sokszor sokrétűbb gondolkodásuk is segíti a munkát.

kepfile

Szántóné Hermányos Mária (Csömöri Civil Egyesület) Népjóléti és Kulturális Bizottság elnökhelyettese, a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság tagja

     A kiegyenlítettség, a női és férfi jelenlét egyensúlya kicsiben és nagyban egyaránt fontos. Mint ahogy a családon belül megvannak a nők és a férfiak számára fontos területek, az önkormányzatban ugyanez a helyzet, csak nagyobb a család, a település határáig minden csömöri polgár beletartozik. A férfiakhoz a nagyobb cselekvőterületek tartoznak, ők a racionalitásban erősebbek, jobban megfogható számukra a számok világa. Viszont az oktatás, egészségügy, idősgondozás, a kulturális és szociális területek, csakúgy, mint a családban, az testületben is női területeknek számítanak. A mi érzelmi megközelítésünk, a figyelmesség, odafordulás fontos tulajdonságok, amikor egy egész település életéről és a benne élők sorsáról van szó. Mivel mindkét nemben egyaránt jelen vannak a női és férfi energiák, azt tartom fontosnak, hogy ezek meg tudjanak jelenni, egyensúlyban legyenek, így támogatva az adott helyzethez szükséges hozzáállást.

Kadók Ferencné (Csömöri Civil Egyesület) A Pénzügyi-, Ellenőrző- és Vállalkozói Bizottság valamint a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnök-helyettese

     Tulajdonképpen nagyon nagy szerencsénk van, hiszen a választásokon kiderült, hogy Csömör lakosságának nincsenek előítéletei, sztereotípiái a női képviselőkkel szemben, bizalmat szavaztak nekünk. Úgy érzem, egy kis településen, ahol mindenki ismeri egymást a nem kérdésénél sokkal fontosabb, hogy mit tettél le az asztalra, mivel járultál hozzá a közösség életéhez. Ez a hozzáállás a testületen belüli munkát is áthatja, úgy érzem, a nőiségünk nem jelent hátrányt a véleménynyilvánításnál, a döntéshozatalban. A férfi képviselők elfogadnak minket, partnerként tekintenek ránk, ugyanakkor a mi másfajta, empatikusabb odafigyelésünk mégis nagyon fontos, hogy jelen legyen a döntéshozatalok folyamán.

kepfile

Madarasné Dr. Hülitzer Katinka (Demokrata Kör Egyesület Csömörért) – A Népjóléti és Kulturális Bizottság tagja

     Alapvető fontosságú, hogy jó szándékú, egyenlő felek ülnek a testületben, akik kompromisszumokra, konstruktív együttműködésre törekszenek. Mindenki nyitott a másik gondolataira, senki nem a saját igazát hajtja minden áron, így nagyobb konfliktusok nincsenek, az egészséges vita pedig elengedhetetlen. A női gondolkodásmód, női, a férfiakétól esetenként eltérő szempontok behozatala a testületbe fontos, bizonyos helyzeteket lágyítani, puhítani tud a mi megközelítésünk.

kepfile

Dr. Szarka Zsuzsanna (Csömöri Civil Egyesület) – A Népjóléti és Kulturális Bizottság elnöke, egészségügyi tanácsnok, az Ügyrendi, Sport- és Közbiztonsági Bizottság tagja 

      A testületünkben nagyon jó hangulatban dolgozunk együtt mindannyian, egymásra figyelünk, elfogadjuk egymás érvelését és konszenzusra törekszünk. Közös a célunk, tisztelettel és megbecsüléssel fordulni egymás és minden egyes csömöri polgár felé, ha ezt mindig szem előtt tartjuk és ez vezérel minket minden egyes döntésnél, akkor megvalósul, amire felesküdtünk. A Thomas Mann üdvözlése versből ugrik be egy idézet: „ mi férfiak férfiak maradjunk és nők a nők – szabadok, kedvesek, s mind ember, mert az egyre kevesebb...” Ha azok maradunk, akik vagyunk, nemtől függetlenül emberek, akkor azt egész Csömörnek éreznie kell.
                                                                                                                            Kucsinka Gabriella

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez