Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28598093
   « Vissza

Hogyan gyűjtsünk szelektíven?

 « Cikkek és hírek 
2016. április 12.
 

     Az emberi civilizációt fenyegető egyik legnagyobb veszély, hogy elönt minket a szemét. Míg a természetben a felépítés-lebontás folyamata minden melléktermék nélkül tökéletes rendben történik, addig az ember alkotta rendszerben az értékes alapanyagok a szeméthegyekben végzik. Bár végleges megoldást nem ad, de a folyamatot lassítja a szelektív gyűjtés, aminek mi is részesei vagyunk a fővárosban.

     Ám a fegyelmezett szelektív gyűjtők is tanácstalanná válnak néha, hogy a szemétté vált egyes anyagok hová kerüljenek: valamelyik szelektívbe, vagy inkább a kukába, ami egyenesen megy az égetőbe. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) szakembereihez fordultunk a szelektív gyűjtéssel kapcsolatos kérdéseinkkel.

Kettős céllal gyűjtenek

   Mint megtudtuk, a házhoz menő szelektív gyűjtés célja kettős: csökkenteni az égetőműbe eljutó szemét mennyiségét – azáltal, hogy továbbfeldolgozásra (értékesítésre) alkalmas anyagot nyerjenek ki belőle. A lakosság számára a házi szelektív gyűjtésen kívül a gyűjtőszigetek, illetve a hulladékudvarok is rendelkezésre állnak, illetve a lomtalanítás alkalmával is van lehetőség speciális hulladékok (például kiürült festékesdoboz) leadására.          De mi maradjunk egyelőre a háztáji szelektálásnál.
Kidobásra váró papír kétféle módon kerülhet egy háztartásba: hazaviszünk valamit, ami papírba/kartonba van csomagolva, illetve valamilyen nyomtatványként kerül hozzánk – jellemzően bedobálják a postaládába. Ezek többsége alkalmas a szelektív gyűjtésre, de azért vannak kivételek és bizonyos feltételek is. Egy telefújt papírzsebkendő, zsíros szalvéta nem a szelektívbe való, és bár a karton kiváló alapanyag, a pizzásdoboz helye sem a kék gyűjtőedényben van – legfeljebb akkor, ha róla az ételmaradékot teljesen eltávolítják. Tejes és gyümölcsleves italosdobozok akkor kerülhetnek a szelektívbe, ha azokat nagyjából kiöblítették.
     A válogatóműben három papírféleség kerül kiválogatásra: a vegyes papír, a hullámpapír és az italos karton. Ezeket bálázzák, majd papírgyáraknak továbbítják – hasznosítás előtt ezeknek az anyagoknak még további kezeléseken kell átesniük.

Bármennyi van, elszállítják

    A műanyag hulladékok és a fémek a sárga szelektív gyűjtőbe kerülnek. Ezekből nagyon sok képződik egy háztartásban. Ilyenek az ásványvizes és üdítős palackok, a különféle háztartási segédanyagokat tartalmazó flakonok (sampon, habfürdő, zsíroldó, stb.). Ebbe a körbe tartoznak a joghurtos poharak, a legkülönfélébb nejlonfóliák, valamint a fém italos dobozok és konzervdobozok. A helytakarékosság érdekében a PET-palackokat össze kell lapítani, és a testesebb flakonokat és a fémdobozokat is célszerű laposabbra taposni, így több fér el a szelektívben. (Ha több szelektív hulladék keletkezik, mint ami belefér a kukába, akkor a többletet nyugodtan ki lehet tenni a kuka mellé, például egy szemeteszsákban, és az FKF emberei azt is elszállítják.)
     Nagyon fontos, hogy továbbhasznosításra csak a tisztára öblített palackok, flakonok, fémdobozok kerülhetnek, tehát ha már rászánjuk magunkat a szelektív gyűjtésre, akkor ne sajnáljuk azt a kis időt a kimosásra – különben az egésznek semmi értelme, a zsíros, étel-italmaradékkal szennyezett anyagok a válogatóműben elkerülik a szelektálást és a szemétégetőben végzik. A csomagolások egy része hungarocellt is tartalmaz, s bár ezek elméletileg csak a hulladékudvarokban adhatók le, kisebb mennyiségben kiválogatják a szelektív gyűjtőből is. (Egy családi ház hőszigetelésének hungarocell-maradékát viszont már a hulladékudvarba kell vinni, és ott is csak akkor veszik át, ha nincs rajta beton, malter és ragasztómaradék.)

Rabok válogatnak

     A műanyag-fém hulladékok egy igen különleges helyre kerülnek: Kőbányára, a Büntetés-végrehajtási Intézet telephelyére, ahol a válogatóműben az elítéltek végzik a hulladékok szelektálását.
    Az úgynevezett fogvatartott foglalkoztatási program fontos részét képezi a hazai büntetés-végrehajtásnak. Jelenleg a rabok mintegy 60 százaléka dolgozik a BV különféle cégeiben (nyáron többen, mivel akkor beindul a mezőgazdasági idénymunka is), és a deklarált cél a teljes foglalkoztatottság megteremtése.
     A rabok nagy része képzetlen, így nekik ez a szelektív hulladékválogatás igen kézenfekvő. A rabkeresmény nem éri el a minimálbér harmadát, de mivel a raboknak általában nincs egyéb jövedelemforrásuk, ezért a pénzért is igen keményen dolgoznak.

A vezérigazgató találkozása a hasmenéses pelenkával

   Hogy milyen munka a szelektív hulladék válogatása, azt az FKF nemrég kinevezett vezérigazgatójának kezdeményezésére a menedzsment is kipróbálta. Csontos István csapatépítő program gyanánt kezdeményezte, hogy az FKF vezetősége álljon be egy napra hulladékot válogatni, legalább mindenki megtudja a gyakorlatban, hogy milyen munkát is irányítanak itt a cégnél – s a fogvatartottak helyén az FKF menedzsmentje szelektálta a házhoz menő gyűjtők tartalmát. Már a műszak vége felé jártak, amikor a vezérigazgatónak a szalag odahozott egy hasmenéses babapelenkát – a mai napig nem tudja, a szelektíven gyűjtő kismama vajon mire gondolt: ez most fém, vagy műanyag...?
     A hulladékválogatóról lekerült műanyagokat tisztítják és darabolják, s végül granulátumot készítenek belőle, ami újabb anyagok előállítására alkalmas. A fémekkel egyszerűbb a helyzet: az alumínium dobozok közvetlenül a gyárba kerülnek, ahol újabb alumíniumtárgyak előállítására lehet azokat felhasználni, méghozzá jóval kevesebb energiafelhasználással, mintha timföldet használnának alapanyagként.
    S hogy mi mindenre is használhatók a szelektíven gyűjtött anyagok? A nejlonzacskókból készülhet például szemeteszsák, a PET palackokból bármilyen hasonló műanyageszköz, vagy akár polár pulóver. A háztartási flakonokból műanyag rekeszek, csövek, vödrök készülhetnek, a felmorzsolt hungarocellt pedig hőszigetelő vakolatok előállítására lehet felhasználni.

Mi menjen a szelektívbe?

      A gyakorlatból tudjuk, hogy vannak kakukktojások, mikor az ember ott áll tanácstalanul, hogy azokat most hová dobja – ebben a kérdéskörben Palásti László, a Hulladékhasznosítási Osztály vezetője volt segítségünkre. Például veszünk egy LED izzót, aminek domború műanyag burkolata van, az alján ráragasztott papírral kombinálva: ez nyugodtan mehet a műanyag hulladékok közé, a válogatóban szétszelektálják. Italosdoboz esetén a kupak hová kerüljön? – nyugodtan rá lehet csavarni, a dobozban is van még műanyag, amit a továbbfeldolgozás során válogatnak szét.
     Ki akarunk dobni pl. egy táskát, aminek a külseje műanyag, belseje szövet, a karika és a húzózár fém. Ez mehet a szelektívbe? Nos, ennek ott semmi keresnivalója, kukába kell tenni. Kívül műanyag, belül papír táska? Mehet a műanyagok közé, legfeljebb kiszelektálják a válogatóműben, és akkor energetikai hasznosításra kerül (magyarul elégetik).
Névnapi virágcsokrot gyönyörű celofánba csomagolják, hová kerüljön? Érdekes módon ezt a papírgyűjtőbe kell tenni, mert a celofán papírféleség. Lábbal hajtós kerekes műanyag nyuszi fém tengelyekkel, széttörve... Bár ez valóban fém és műanyag, de nem érdemes a szelektívbe tenni, mivel a válogatás, továbbértékesítés mennyiségre megy, és ezekből nagyon kevés keletkezik. Ugyanígy nem való a szelektívbe legókocka, műanyag gyerekjáték, stb. Kéztörlő-tekercs, alufólia, csomagoló fóliatekercs belsejében rendkívül kemény, papírnak látszó cső található, ez hová kerüljön? Valójában ez is papír, csak nagyon szilárdra van préselve, ez mehet a papírhulladékok közé – tudtuk meg az osztályvezetőtől.
     Az FKF célja az, hogy a szelektív gyűjtés révén egyre kevesebb hulladék kerüljön az égetőbe (elégetés után pedig a lerakóba), s további beruházásokkal igyekeznek növelni a szemétből kinyert hasznosítható anyagok mennyiségét. Valamennyiünk érdeke, hogy ebben sikerrel járjanak, s ha kis figyelmet fordítunk otthon a szelektív gyűjtésre, akkor ezt az erőfeszítést támogatjuk.

                                                                                                                                               Ferenci Zoltán

(Szelektív hulladékgyűjtés ügyben szívesen fogadjuk az olvasók további kérdéseit, melyeket továbbítunk az FKF szakembereinek, a közérdeklődésre számot tartó válaszokat pedig lapunkban közreadjuk. Helyi Hírek, 1162 Bp. Hermina út 16. E-mail: hh@hh16.hu)

Az FKF január 1-től csak olyan lombos-nyesedékes hulladékot szállíthat el, amelyet lebomló zsákban tettek ki, ezért a múlt évben vett, de idén felhasznált zsákok az utcán maradnak, azokat a megváltozott előírások miatt nem szállíthatják el.

kepfile

A műanyag-fém szelektív hulladékok ürítése a Büntetésvégrehajtás által fenntartott cég telephelyén, a Kozma utcában

kepfile

A válogató szalagon történik a szelektív hulladékok tényleges szelektálása a fogvatartott-foglalkoztatási program keretében. Az elítéltek kevés pénzért is keményen dolgoznak

kepfile

Ez már nem szelektív hulladék, hanem alapanyag

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez