Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28601607
   « Vissza

Kertvárosi esővíz-gyűjtés

 « Cikkek és hírek 
2016. április 12.
 

A XVI. kerületi önkormányzatnál ingyenesen lehet pályázni 320 és 500 literes esővízgyűjtő-edényekre. Aki szeretné az esővizet kulturált formában gyűjteni és hasznosítani, ne hagyja ki ezt a lehetőséget!

kepfile

Esővízgyűjtő tartályt szemlél meg Kovács Péter polgármester és Szász József alpolgármester a Könyvtár utcai Manoda óvoda udvarán – az ovisok már ebből locsolnak

   Pályázni folyamatosan lehet év közben is, de a gyűjtőedényeket évente kétszer, tavasszal és ősszel fogják kiosztani. Az érdeklődés már most igen nagy, ezért érdemes minél előbb jelentkezni rá.
   Bár mostanában sokszor voltak nagy esőzések a klímaváltozásnak köszönhetően, mégis évente egyre kevesebb az esővíz. A talajvíz egyre mélyebben van, ami azért nagy probléma, mert kiszáradáshoz vezet. Szerencsére Magyarországon még nem akkora a gond, de vannak olyan területek, ahol már most is nagy a szárazság, például a modern kori népvándorlás egyik oka is az, hogy csökkennek az életterek.
     – Ha ilyen intenzitással jön az eső és azt mi rögtön elvezetjük, azzal két dolgot teszünk: még tovább növeljük a kiszáradást és árvizeket okozunk – mondta el Pappné Furdan Mária, az polgármesteri hivatal Kerületfejlesztési és üzemeltetési irodájának vezetője a Helyi Híreknek.
     A csapadékvízzel a másik probléma az, hogy a kerületnek elválasztott csatornarendszere van. Ez azt jelenti, hogy a szennyvízcsatorna hálózatba nem szabad csapadékvizet bevezetni. Más kerületekben, például a belvárosban, ahol már nagyon régen megépültek a szennyvízelvezető rendszerek, ott egyesített rendszer van. Persze azzal is akadnak nehézségek, hiszen az esővíz terheli a szennyvízelvezető rendszert, nagy a kiöntésveszély.          Láthatjuk is, hogy időnként milyen károkat okoz egy-egy nagyobb esőzés.

     Mindenesetre nálunk a szennyvízcsatornába esővizet tilos bevezetni! Ezt sajnos sokan nem tudják, időnként a házunknál dolgozó mesterember is bevezeti az esőcsatornát szennyvízaknába, pedig amellett, hogy tilos, még kárt is okoz vele. Ilyenkor jönnek a csatornázási művek szakemberei és kifüstölik, vagyis füsttel megtöltik a csőrendszert, és azt nézik, hogy melyik ereszből jön a füst. Persze ilyenkor a büntetés sem marad el, ezért sem érdemes kockáztatni – tudhattuk meg a szakembertől.
     Miért probléma ez? A Kertváros domborzata változatos: például ha Sashalom felsőbb részein valaki bevezeti az esővizet a szennyvízcsatornába, az a lenti részeken, mint a Sashalmi sétány, szennyvizes elöntéseket fog okozni. Nemcsak az utcán, hanem az ott álló házakban is: ilyenkor kiönt a vécéből a víz, a csatornázási művek és a tűzoltók segítségét kell igénybe venni a kitakarításhoz.
     Ezért is nagyon fontos, hogy a csapadékvizet megfelelően kezeljük. Nálunk a talaj szerkezete nagyon alkalmas a szikkasztásra, vagyis a víz helyben tartására, ami mindannyiunk érdeke. Nagyszüleink még tudták, hogy az esővizet össze kell gyűjteni, mert az esővízzel a legjobb locsolni vagy akár hajat mosni. Mi már nem ezt tesszük, hanem a legrövidebb úton kijuttatjuk a közterületre az esővizet, nem érdekel minket, hogy ott mi történik vele – mondta Mária.
     Az idősebbek persze mindenféle hordókban ma is összegyűjtik az esővizet, az ereszről lefolyó vizet, de a szép, új házhoz nem tesznek ilyet, hiszen hogy is nézne ki egy olajos hordó a kertben.
   A pályázattal azt szeretnék megmutatni, hogy egy új házhoz is lehet modern, kulturált, jól működő, jól üzemeltethető felszíni csapadékvízgyűjtő rendszereket elhelyezni. Felszín alatti rendszert sokan használnak már, akik környezettudatosan építkeznek. Ilyenkor az esővíz a föld alatti tartályban gyűlik és abból oldják meg az öntözést, a mosást, vagy a vécé öblítését a házban.
    A pályázat során kétféle csapadékvízgyűjtő edényt lehet igényelni: 300 és 520 literes tartályokat. Az edények szépek, illeszkednek a környezethez, van rajtuk egy kis csap, amihez locsolóslagot lehet kötni, így bármikor lehet locsolni a kertet.

     Aki el tudja az 520 literes tartályt helyezni, annak inkább a nagyobb edényt javasolják, hiszen több vizet lehet benne tárolni. Ha valaki bizonytalan, milyen edényt kérjen és hová helyezze azt el, tanácsot kérhet az önkormányzat szakemberétől, Pappné Furdan Máriától.
Amit fontos tudni: az esővizet nem csak az árokba tilos kivezetni, de a netán közelben lévő csapadékvíz-csatornába sem szabad belevezetni. Ezt csak ott engedélyezhetik, ahol nagyon magas a talajvíz (a kerületben egyetlen ilyen engedélyt adtak ki eddig).
      Az esővíz értékes, hatalmas kincsünk, tanuljuk meg hasznosítani ezt az adományt! (F)

Összesen 550 esővízgyűjtő edényt igényeltek eddig a lakosok, ebből 450 darabot már ki is szállítottak a Kerületgazda Szolgáltató szervezet munkatársai. Ezek közül 320 tartály 500 literes volt, a többi 300 literes. A még kiszállítás alatt álló száz tartály méret szempontjából fele-fele arányban oszlik meg.



 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez