Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28599844
   « Vissza

Kátyúkár-rendezés

 « Cikkek és hírek 
2016. április 12.
 


     A hidegek elmúltával a kátyúk is megjelentek az utakon. Hazai autóállományunk sajnos még nem olyan, hogy kátyúbiztos lengéscsillapítóval rendelkezzen mindenki, tehát ha az út elfogy a kerék alatt, a kerékrugó nagy erővel tolja a semmibe a kereket, éppen akkor, mikor megjelenik a kátyú másik széle, és kész a baj...
     Ha valaki a XVI. kerületben kátyúba hajt, akkor elsőként azt kell tisztázni, hogy az adott útszakasz kinek a tulajdona. A kerületi főutak azon része, amelyen autóbusz közlekedik, jellemzően fővárosi tulajdonban van, a többi út a kerületé. Teljesen biztos válaszért érdemes felhívni a polgármesteri hivatalt. Akié az út, annak kell (kellene) kifizetni a kátyúkárt, de csak akkor, ha a kárt szenvedett autós betart bizonyos feltételeket.
     A fővárosi utakat a Budapest Közút tartja karban, és ő rendezi az úthibák okozta károkat is. Az autósnak a kárról a XI. kerületi Bánk bán utcai ügyfélszolgálaton kell bejelentést tenni, s ehhez szükség van a jogsira a forgalmira, sőt még a biztosítás meglétét is igazolni kell. A bejelentéshez mellékelni kell a kátyúba hajtást igazoló tanúkat, a rendőrség jegyzőkönyvét és a helyszíről készült fotókat. Ha a kár bizonyítottnak minősül, akkor a társaság saját kárszakértője méri fel az autóban esett kárt, majd ezután javíttathatja meg a károsult autót a saját pénzén, s a javításról kapott számla képzi a kártérítés alapját. A kártérítés mértékéről szintén a kárszakértő dönt a számla alapján, s jó okkal lehet feltételezni, hogy a kifizetett kártérítés mértéke nem feltétlenül lesz azonos a számla összegével.   

kepfile

     Kerületi úton képződött kátyú esetében az eljárás sokkal színesebb. A kárbejelentést az ügyfélszolgálaton kell benyújtani, kitöltve egy erre rendszeresített nyomtatványt, megjelölve a helyet, a sebességet, stb. Jó, ha van tanú, fényképfelvétel, és célszerű a rendőrségi jegyzőkönyvet is csatolni.
      A helyszínt a Kerületfejlesztési és Üzemeltetési Iroda munkatársai minden kárbejelentés alkalmával felkeresik – már csak azért is, mert azt a kátyút célszerű minél hamarább eltüntetni, mielőtt további károkat okoz. Ha kétséges a kárbejelentés valódisága, akkor speciális bizonyítási eljárást tartanak, és megvizsgálják a következményeket. Megnézik, hogy a környéken nincs-e sebességkorlátozás, netán úthibát jelző tábla – szóval helyszínelői alapossággal vizsgálják meg a káreseményhez vezető körülményeket. Arra is volt példa, hogy a helyszínen derült ki: a károsodott autót trélerrel vitték a kiszemelt kátyúhoz...
    A feltárt előzmények alapján a jegyzői kabinet jogásza készíti elő a kárfelmérést, s ezt Kovács Péter polgármesterhez juttatják el. A kárigény elismerése az ő hatásköre – ha valósnak tűnik a bejelentés, akkor az önkormányzat nevében ő ismeri el a károkozást, és ekkor kerülhet az ügy ahhoz a szerződött biztosítóhoz, amelyik kifizeti a kártérítést. (F)

kepfile

Kátyúzás a Margit utcában, az Ikarus gyár mellett

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez