Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.04.19. péntek
Emma
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28779755
   « Vissza

Hogyan kötelező az óvodába járás?

 « Cikkek és hírek 
2016. április 12.
 

A XVI. Kerületi Önkormányzat által fenntartott óvodákban az óvodai beiratkozás 2016. május 2. és 6. között lesz. A Helyi Hírek Csomor Ervin alpolgármestert kérdezte az óvodai beíratásról és a kötelező óvodába járásról:

kepfile

     – Kötelező lett 3 éves kortól az óvoda. Mit kell erről tudnia a szülőknek?
     – Két kötelezettséget kell tisztázni: egyrészt azt, hogy az óvodába járás 5 éves kortól minden gyermek számára kötelező. Ebben az életkorban ha tetszik, ha nem, kötelező az utolsó csoportév. Másrészt tavaly óta már 3 éves kortól is kötelező az óvodába járás, de itt lehetnek kivételek.
     Abban az esetben, ha úgy ítéli meg a szülő, hogy a gyerek testi, szellemi fejlettsége vagy valamilyen sajátos helyzete miatt nem szeretné, hogy a gyermeke óvodába járjon, akkor kérheti az óvodába járás alóli felmentést 3 és 5 éves kor között. Tehát 3 éves kortól kötelező ugyan az óvoda látogatása, de ekkor még lehet felmentést kérni.
Természetesen az állami óvoda helyett megfelelő a családi napközi vagy a magánóvoda is. Ha pedig a gyerek külföldön tartózkodik, azt igazolnia kell a szülőnek.

    – Összefoglalva tehát a 3 és 5 éves kor közötti gyermeket nevelő szülőknek is van teendője a beiratkozás kapcsán: vagy beíratja a gyereket óvodába, vagy ha nem szeretné ezt, akkor felmentési kérelmet ad be illetve igazolást hoz arról, hogy családi napközibe, magánóvodába jár a gyermek, esetleg külföldön tartózkodik. Ha egyik sem történik meg, akkor el fogja kezdeni keresni a családot az önkormányzat.
     Mindez persze kizárólag arra a gyermekre vonatkozik, aki szeptember 1-jéig betölti a 3. életévét. Aki mondjuk októberben lesz 3 éves, annak idén nincs még semmi teendője.
Az önkormányzat honlapjáról – http://www.budapest16.hu/?q=node/538662 – letölthető a felmentési kérelem, amit ki kell tölteni majd a kerületi jegyzőnek el kell juttatni, ő adhat ugyanis felmentést az óvodába járás alól.
     – Még egy fontos változásról kell beszélni: egyre több az autista gyermek az országban, így persze a kerületben is, ezért az önkormányzat újabb óvodában fogja biztosítani az autista gyermekek szakszerű ellátását. Eddig a Sashalmi Manoda, a Péterke utcai Margaréta Óvoda és a Monoki úti tagóvoda biztosította ezt, de jövő héten, a szerdai képviselő-testületi ülésen várhatóan megszavazzuk, hogy ősztől a Centin levő Gyerekkuckó Óvoda is fogadja az autista gyerekeket, megfelelő ellátást biztosítva számukra.
     Szintén fontos megemlíteni, hogy a XVI. kerületben a szülőknek semmit nem kell – és nem is szabad – bevinni az óvodába, mindent biztosít a gyerekek számára az önkormányzat. Így a tisztasági csomag mellett többek között a rajzeszközöket, játékokat, gyümölcsöt is az önkormányzat állja. Kizárólag értéket nem képviselő dolgot lehet bevinni, például firkapapírt.
   Az önkormányzatnak pontos nyilvántartása van a kerületben működő és engedéllyel rendelkező családi napközikről és magánóvodákról, így aki ilyet keres, érdemes megkeresnie az önkormányzatot, szívesen adunk felvilágosítást a szülőknek.
     – Ha minden gyereket beíratnának óvodába 3 éves kor felett, elférnének? Lenne elég hely minden gyermeknek?
Nem lenne hely mindenkinek, több a gyerek, mint a férőhely, de ez országos szinten is létező probléma.
     – A 3 éves kortól való kötelező óvodáztatás célja az lenne, hogy a gyerek minél előbb szocializálódjon?
     – Igen. Véleményem szerint kétéves kort követően jó az, ha a gyermeket bölcsődébe viszik, mert előbb fel lehet ismerni az esetleges problémákat, részképesség zavarokat és a szocializációban is előbbre jár a közösségbe járó gyermek. Ráadásul a gyerekbetegségeken is hamarabb túlesik. (F)

kepfile

Gazdagon felszerelt óvodaudvar a Hermina úti óvodában. A gyermekintézményben kiszűrik az esetleges problémákat, a gyerekbetegségeken is hamarább túlesnek, a gyerekek pedig idejekorán hozzászoknak a közösségi magatartáshoz

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. március 20.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez