Helyi Hírek - Független folyóirat   2024.03.19. kedd
József, Bánk, Józsa
E-mail cím:

Jelszó:

CÍMLAP
Cikkek és hírek
Portaszolgálat
Balesetek
Tűzoltósági hírek
Rendőrségi hírek
Polgármesteri interjú
Természetgyógyászat, szépség és egészség
Horoszkóp, asztrológia
Receptek
Videók
Olvasóinktól: körbeküldős üzenetek
Archívum
Archívum
Képgalériák
Helyi Hírek laphálózat
Legutóbbi számaink
Archívum - HH XVI.
Archívum - HH XVII.
2004 előtti számaink
Megjelenési időpontok
Hirdetési áraink
Lakossági aprók
Hirdetésfeladás
Szakmai adattár

Látogatók: 28598181
   « Vissza

Sörfőző és cimketervező verseny Sashalmon

 « Cikkek és hírek 
2016. március 21.
 

     Ha már van egy saját, kertvárosi sörfőzdénk, amelyik ráadásul rendszeresen díjakat nyer a söreivel, és amely tavaly megnyitotta Budapest – és lehet, hogy az ország – legnagyobb kiskereskedelmi sörfőzdéjét, akkor illő, hogy egyszer a „sportág legnagyobb versenyét” a házi sörfőzők versenyét is megrendezzék a kerületben. Ez az óhaj idén március idusán teljesült végre. Az ősszel megnyílt Legenda Sörfőzde Centerben rendezték ugyanis az V. Házi Sörfőző Versenyt, mely rendezvény ismét sok kísérletezőt és még több érdeklődőt vonzott a kerületbe.

    – A házi sörfőzők versenyére kizárólag olyan otthoni, konyhai technológiával készített sörökkel lehetett nevezni, amelyek eddig még nem kerültek kereskedelmi forgalomba – mondta Mezei Krisztián, a verseny egyik szervezője. – Idén nyolc kategóriában hirdettünk versenyt, amerikai IPA, Rozssör, Belgian Strong Ale, Klasszikus Füstös Sör, Gose, Schwarzbier, Mild mellett másodízben sörfőzdével nem rendelkező sörfőzők, az úgynevezett Gerillák számára is versenyt hirdettünk.
   A házi sörfőzők versenyét nem szabad lebecsülni. Egyrészt az otthoni konyhákból korábban már olyan remekművek kerültek ki, mint Róth Zoltán Távoli Galaxis nevű söre, amely ma az egyik legnépszerűbb kézműves sör a hazai piacon. Másrészt ezek a versenyek rendkívül vidám hangulatú rendezvények szoktak lenni. Köszönhetően annak, hogy a borral ellentétben a sört a komló miatt csak úgy lehet megízlelni, ha azt lenyeli az ember. Márpedig egy ilyen rendezvényre sok sörrel szoktak nevezni, és a zsűri hiába próbálja kenyérrel, sajttal, pászkával és füstölt sonkával enyhíteni a hatást, azért a verseny végére mindenkin meglátszik az egész napi kemény meló. Ennek ellenére a közel 55 zsűritag a március 12-i versenyen is hibátlanul látta el a feladatát, és a kiadott szempontrendszer – illat, megjelenés, íz, kortyérzet és összbenyomás – alapján sikeresen lepontozta, és ez alapján rangsorolta a nevezett a söröket. Amelyek közül a következő sörök lettek a kategóriák győztesei: Kresák Gergely „von Schwarz” (Schwarzbier), Kelenfi Bálint Zsolt „Rye Hard” (Rozssör), Merkl Norbi „Füst Walter II” (Klasszikus Füstös Sörök), Bába Ákos „Anna királynő bosszúja” (Mild), Bálint Zsolt „Gose” (Gose), Bimbó Tamás „Kolibri” (Gerilla), Papp Csaba „Triple Trick” (Belgian Stron Ale) és Lendvai-Lintner Béla „24” (Amerikai IPA).
    A zsűrire azonban ezt követően várt a legnehezebb feladat. Az egész napos „sörözést” követően ugyanis ismét össze kellett ülniük, és e közül a nyolc kategóriagyőztes közül ki kellett választaniuk a verseny nagydíjasát is. Végül ezt a feladatot is megoldották, és a döntésük alapján az idei Grand Champion Merkl Norbi „Füst Walter II” nevű itala lett, melyet remélhetőleg hamarosan már nemcsak a zsűritagok, hanem a nagyközönség is megkóstolhat.
   A sörversennyel párhuzamosan egy másik megmérettetés is zajlott. A házigazda Legenda Sörfőzde Center ugyanis az év elején egy címketervező-versenyt hirdetett, s hogy kreatív ötletekhez még nagyobb kedvet teremtsen, ötszáz korsó ingyen sört ajánlottak fel a győztesnek. A felhívásra közel háromszáz terv érkezett, ezek között akadt gyengébb és akadt néhány igen jó próbálkozás is. Kovács József (Olasz), az LSC tulajdonosa több grafikus szakembert is bevont a zsűrizésbe, akik egytől egyig más sorrendet állítottak fel. A döntés tehát az ő kezében maradt, s mivel ő sem tudott választani a számára szimpatikus címkék között, úgy döntött, az első helyet hatfelé osztja, és minden nyertesnek száz-száz korsó sört ajánlott fel. Az első ízben meghirdetett címketervező verseny győztesei a következők voltak (zárójelben annak a Legenda sörnek a neve olvasható, melyre a címkét tervezték): Gáspár Gergő (Vörös Csepel), Ruzicska Ádám és Tokaji Balázs (Vörös Csepel), Ónodi Géza Norbert (Jade Scorpio), Molnár Dénes (Hableány), Dányi Csongor (Poker Face) és Gál Réka (Snakebite).
                                                                                                                                        Riersch Tamás

kepfile

Munkában a zsűri. A sör értékelése során (a borversenyekkel ellentétben) az italt le is kell nyelni – az egész napi kemény meló végére a zsűri hangulata is felfokozódik...

kepfile

A cimketervező verseny egyik nyertese, Gál Réka a száz korsó sörre jogosító kártyával

 


Ferenci Kiadó Bt.  •  1162 Budapest, Hermina út 16.  •  Tel.: [1] 405-5919  •  E-mail cím: hh@hh16.hu
Ugrás a Szakmai Adattárhoz
preload preload
Legutóbbi lapszámunk - 2024. február 05.
2024. évi naptár nyomtatható formátumban letölthető
Hogyan legyünk egészségesebbek, szebbek, vékonyabbak
Ide kattintva megtekinthető
Kerületi festőművészek virtuális galériája
A fogyás lélektana
A XVI. kerületi uszodák honlapja
Bővebben az önismeretről és a Bach-virágterápiáról
Ide kattintva megtekinthető
Lao Ce ősi bölcselete e-book formátumban
Hazai és nemzetközi időjárás

Kattintson ide az előrejelzéshez